ροή ειδήσεων

Η ενίσχυση του ΕΚΑΒ στα νησιά δεν πρέπει να μείνει «επί χάρτου»



Στην επείγουσα σημασία της άμεσης παρουσίας πλήρως εξοπλισμένων μονάδων διάσωσης του ΕΚΑΒ στα νησιά μας – ειδικά λόγω τουριστικής περιόδου - αναφέρθηκε ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής τομεάρχης υγείας της ΝΔ, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής του προς τον υπουργό Υγείας.



Ο κ. Φωτήλας επεσήμανε ότι σύμφωνα με τους φορείς των νησιών υπάρχουν ελλείψεις και σε διασώστες και σε ασθενοφόρα και το προσωπικό του ΕΚΑΒ καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταπεξέλθει. Ταυτόχρονα, το Υπουργείο προχωρά σε μετατάξεις διασωστών σε διοικητικές θέσεις καθώς και σε μεταθέσεις χωρίς πάντα να δικαιολογούνται επαρκώς οι ενέργειες αυτές με βάση τις πραγματικές ανάγκες των περιοχών.

Ο κ. Πολάκης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αγορές ασθενοφόρων και σε προσλήψεις διασωστών. Το μόνο που ξέχασε να αναφέρει είναι πότε επιτέλους θα τα κάνει όλα αυτά. Επίσης, εσκεμμένα μπέρδευε τις μετατάξεις με τις μεταθέσεις των διασωστών.

Καταλήγοντας ο κ. Φωτήλας τόνισε ότι «είναι πλέον καιρός να σταματήσετε και εσείς και οι υπόλοιποι της κυβέρνησης να μας απαντάτε ότι για όλες τις αστοχίες ή τις ελλείψεις φταίνε πάντα οι προηγούμενοι. Το μόνο που επιβεβαιώνετε με αυτόν τον τρόπο είναι ότι εσείς δεν έχετε κάνει όσα έπρεπε. Κυβερνάτε 2,5 χρόνια πια – δεν είστε αντιπολίτευση. Αν και σύντομα εκ νέου θα γίνετε».

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φωτήλας, "στα νησιά των Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) δεν υπάρχει καθόλου ασθενοφόρο, όπως επίσης και σε μεγάλο αριθμό των Κυκλάδων και των Ιονίων Νήσων. Ακόμα όμως και σε όσα υπάρχει κάποιο ασθενοφόρο, ο αριθμός των διασωστών δεν επαρκεί για να καλύψει τις αναγκαίες βάρδιες. Ενδεικτικά, στη Ρόδο, ένα νησί του οποίου ο πληθυσμός κατά τους θερινούς μήνες φθάνει στις εκατοντάδες χιλιάδες, παρουσιάζεται έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης και αποδυνάμωσης σε προσωπικό και ασθενοφόρα. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στα νησιά του Ιονίου…

Το πιο δραματικό αποτέλεσμα των ελλείψεων εκδηλώθηκε στο νησί της Σαντορίνης, με τον τραγικό θάνατο ενός συμπολίτη μας πριν από λίγες ημέρες. Κι αυτό γιατί υπήρχε μόνο ένα ασθενοφόρο αφού το άλλο που έφθασε από την Νάξο δεν λειτουργεί λόγω μη ύπαρξης ικανοποιητικού αριθμού διασωστών!

Διακομιδές γίνονται ακόμα και με αγροτικά οχήματα, όπως πάλι στη Ζάκυνθο αυτές τις ημέρες, και επιστρατεύονται για οδηγοί πολίτες, αστυνομικοί, ακόμα και δήμαρχοι για την μεταφορά τους!

Θέλω εδώ να τονίσω ότι παρά τις ελλείψεις, το προσωπικό του ΕΚΑΒ καταβάλει τιτάνιες προσπάθειες, υπερβαίνοντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, ενώ τους οφείλονται και χιλιάδες ώρες ρεπό.

Πληροφορήθηκα ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ τις τελευταίες μέρες ανταποκρίθηκε εν μέρει στις απαιτήσεις στο νησί της Ρόδου ανακοίνωσε την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ στο επόμενο διάστημα -άγνωστο όμως πότε συγκεκριμένα - μερικών διασωστών – απορώ μόνο γιατί μερικών και όχι περισσότερων αφού οι ανάγκες στα νησιά είναι τόσο μεγάλες - και προμήθεια επιπλέον ασθενοφόρων για τα νησιά του Αιγαίου.

Παρά τις θετικές όμως εξαγγελίες, τα προβλήματα παραμένουν σε νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και τις Σποράδες.

Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες ότι το υπουργείο θα μετατάξει 70 Διασώστες σε διοικητικές θέσεις χωρίς να δικαιολογείται αυτός ο αριθμός – στην ερώτηση είχα γράψει 100, αλλά γνωρίζω ότι οι 30 είναι αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης - καθώς και μεταθέτει σε θέσεις που αρκετές εξ αυτών δε φαίνεται να επιβάλλονται από την πραγματικότητα των αναγκών, αφού αυτές υπάρχουν παντού. Καμιά υπηρεσία άλλωστε δεν έχει πληθώρα διασωστών.

Την ίδια στιγμή, μόλις πριν από λίγες ημέρες, δόθηκε ημερομηνία για ανανέωση των συμβάσεων 50 περίπου διασωστών στα νησιά ενώ είχε λήξει η σύμβασή τους από τον Νοέμβριο του 2016!

Οι ελλείψεις που ανέφερα στο ΕΚΑΒ μαζί με την υποστελέχωση των Υγειονομικών Μονάδων των νησιών, οδηγεί τη μεγάλη πλειονότητα – αν όχι όλων - των ασθενών με έκτακτα προβλήματα υγείας να ζητούν αεροδιακομιδή ή διακομιδή μέσω ακτοπλοΐας στα μεγάλα νοσοκομεία επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό.

Σχεδιάζετε, όπως είδα ότι ανακοινώσατε, να οργανώσετε ένα σύστημα πλωτών διακομιδών με προμήθεια πλωτών μέσων και βάσεων σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο. Είναι θετικό το γεγονός αυτό αλλά προβλέπεται να λειτουργήσει όπως καταλαβαίνω το επόμενο καλοκαίρι!

Επειδή λοιπόν σε κάθε περίπτωση είναι άμεση η ανάγκη κάλυψης των κενών σε διασώστες και ασθενοφόρα στα νησιά μας...

Θέλω να μου απαντήσετε κύριε Υπουργέ συγκεκριμένα:

1. Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα το ΕΚΑΒ στα νησιά μας με ασθενοφόρα και διασώστες ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες και πιεστικές ανάγκες που υπάρχουν;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε ώστε οι όποιες μετατάξεις και μεταθέσεις προσωπικού να καλύπτουν τα επείγοντα κενά στα νησιά μας, με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει;

Και στην δευτερολογία του συμπλήρωσε ο κ. Φωτήλας:

κ. Υπουργέ,

Είναι πλέον καιρός να σταματήσετε και εσείς και οι υπόλοιποι της κυβέρνησης να μας απαντάτε ότι για όλες τις αστοχίες ή τις ελλείψεις φταίνε πάντα οι προηγούμενοι. Το μόνο που επιβεβαιώνετε με αυτόν τον τρόπο είναι ότι εσείς δεν έχετε κάνει όσα έπρεπε. Κυβερνάτε 2,5 χρόνια πια – δεν είστε αντιπολίτευση. Αν και σύντομα εκ νέου θα γίνετε.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *