ροή ειδήσεων

«Πόλεμος» κυβέρνησης και δήμων για τους συμβασιούχους - Έρχονται νέες κινητοποιήσεις στην καθαριότητα



Η αποκομιδή των απορριμμάτων που επί 11 ημέρες σωρεύονταν σε δρόμους και πεζοδρόμια σε όλη τη χώρα, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Μπορούμε λοιπόν να ξεχάσουμε το θέμα έως την επόμενη κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ η οποία το πιθανότερο είναι να εκδηλωθεί κοντά στις εορτές των Χριστουγέννων, αν λάβουμε υπόψιν την «κανονικότητα» που τηρεί η Ομοσπονδία σε σχέση με τα χρονικά διαστήματα που προτιμά για την οργάνωση των κινητοποιήσεων. Ίσως όμως το επόμενο ραντεβού με τα σκουπίδια στους δρόμους να έρθει και νωρίτερα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής" εντός του επόμενου μήνα, οι δήμοι όλης της χώρας θα καταθέσουν στο υπουργείο Εσωτερικών τα αιτήματά τους όσον αφορά στους εργαζόμενους στην καθαριότητα που χρειάζονται και οι οποίοι μέσω ΑΣΕΠ θα προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μάλιστα σε αυτό το περιορισμένο για τις διαδικασίες του Δημοσίου χρονικό διάστημα, πρέπει να έχουν αλλάξει τα οργανογράμματά τους, προβλέποντας και τις νέες θέσεις διαδικασία που επίσης πρέπει να περάσει από τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια.

Τι θα συμβεί όμως αν οι δήμοι δεν θέλουν να προσλάβουν υπαλλήλους ως αορίστου χρόνου και φυσικά να πληρώνουν τους εργαζομένους στην καθαριότητα που απασχολούν ως συμβασιούχους; Πιο απλά, τι θα συμβεί αν οι δήμοι αποφασίσουν ότι χρειάζονται ως μόνιμους εργαζομένους στην καθαριότητα λιγότερους από τους 6.150 (περίπου), που είναι ο αριθμός των συμβασιούχων στην καθαριότητα σε όλη την Ελλάδα;

Αν συνυπολογίσουμε ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για 10.000 συμβασιούχους και η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα ξεκινήσει προσλαμβάνοντας 2.500 άτομα, το σκηνικό της επόμενης σύγκρουσης έχει ήδη στηθεί. Πολλοί δήμαρχοι εκφράζουν, πλέον , σαφώς την αντίθεσή τους στην πρακτική του κεντρικού κράτους να παρεμβαίνει στη λειτουργία των δήμων.

Για ποιο λόγο το υπουργείο Εσωτερικών να αποφασίσει πόσους εργαζόμενους θα προσλάβουμε εφόσον εμείς και οι δημότες μας τους πληρώνουμε; Αναρωτιέται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που δηλώνει στην «Καθημερινή» την πρόθεσή του να κινηθεί ώστε να προστατέψει το αυτοδιοίκητο …της αυτοδιοίκησης. «Έχουμε αποφασίσει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας ως αυτοδιοίκηση, με όποιον τρόπο χρειαστεί. Όταν το κράτος παρεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο , καταργείται η αυτοτέλεια των δήμων».

Ξεπερνώντας το άγχος του πολιτικού κόστους-άραγε είναι πιο μεγάλο το πολιτικό κόστος για την μη πρόσληψη των συμβασιούχων από το πολιτικό κόστος να μην μπορούν να αναπνεύσουν οι δημότες από τα σκουπίδια – όλο και περισσότεροι δημοτικοί άρχοντες επιλέγουν να εφαρμόσουν στον δήμο τους το μοντέλο για την καθαριότητα που ταιριάζει στις ανάγκες των δημοτών τους. Στον Δήμο Ρόδου , ο δήμαρχος Φώτης Χατζιδιάκος έχει υπογράψει σύμβαση με ιδιώτη για την αποκομιδή του 50% των απορριμμάτων και τη λειτουργία του ΚΔΑΥ(Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών). Όπως επισημαίνει στη Ρόδο, που είναι κατεξοχήν τουριστικός δήμος , το καλοκαίρι διπλασιάζεται ο πληθυσμός και άρα οι ανάγκες για καθαριότητα. «Πέρυσι που είχαμε χρησιμοποιήσει συμβασιούχους υπήρχαν παράπονα για την καθαριότητα» τονίζει ο κ. Χατζιδιάκος, που προκρίνει το σχήμα συνεργασίας ιδιώτη και Δημοσίου στην αποκομιδή.

Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου , Διονύσης Χατζηδάκης, κατάφερε σε όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα να διατηρήσει τον δήμο του καθαρό. Όπως ο ίδιος τονίζει , «οι δημότες πληρώνουν για την αποκομιδή και σε αυτούς πρέπει να δίνουμε λόγο» Όσον αφορά στους συμβασιούχους , είναι ξεκάθαρος: «Μόλις λήξει η σύμβαση φεύγουν».

Οι κάτοικοι στον Δήμο Κασσάνδρας –Χαλκιδικής τον χειμώνα δεν ξεπερνούν τους 20.000, όμως το καλοκαίρι οι επισκέπτες της Χαλκιδικής φτάνουν τους 500.000. Οι ανάγκες για την καθαριότητα ποικίλλουν και έτσι ο δήμαρχος Βασίλης Κυρίτσης έχει υπογράψει σύμβαση με ιδιώτη εργολάβο για την αποκομιδή ώστε να εξασφαλίσει την ευελιξία που χρειάζεται. Όσον αφορά τις ανάγκες του δήμου για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας ο κ. Κυρίτσης αναφέρει ότι θα εξετάσει το θέμα το επόμενο χρονικό διάστημα με τις υπηρεσίες του δήμου.

Επισημαίνει όμως ότι αν πρόκειται να γίνουν προσλήψεις ο Δήμος Κασσσάνδρας έχει ανάγκη από επιστημονικό προσωπικό και όχι από εργάτες καθαριότητας. «Χρειαζόμαστε 2 πολιτικούς μηχανικούς για να σχεδιάσουν καλύτερα και αποδοτικότερα την αποκομιδή απορριμμάτων» εξηγεί.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *