ροή ειδήσεων

Το Κέντρο Πρόληψης ΔΙΟΔΟΣ για τις φράσεις που έχουν τοποθετηθεί στα σκαλοπάτια του Δημαρχείου



Με αφορμή κάποια σχόλια και ερωτήματα που τέθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις φράσεις που έχουν τοποθετηθεί στα σκαλοπάτια του Δημαρχείου, θεωρούμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε τους συμπολίτες για τη φιλοσοφία και τους στόχους της συγκεκριμένης παρέμβασης.

Η δράση λοιπόν, όπως είχε ανακοινωθεί και σε προηγούμενο δελτίο τύπου, υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κέντρου Πρόληψης Των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Δίοδος» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών.

Το Κ.Π. «Δίοδος» είναι μια δομή που λειτουργεί στην τοπική κοινωνία είκοσι χρόνια και πλέον και σκοπό έχει την πρωτογενή πρόληψη των εξαρτήσεων γενικότερα, (ουσίες, internet, τζόγο κ.λ.π.) και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Τα προγράμματα και οι δράσεις της εστιάζουν κυρίως στο μαθητικό πληθυσμό, στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς αλλά και σε όλους τους πολίτες, μιας και στοχεύουν στην υιοθέτηση θετικών στάσεων ζωής. Η «διαδρομή» αυτή δεν περιορίζεται στην απλή ενημέρωση, αλλά περνά μέσα από την εκπαίδευση των μελών της κοινωνίας στην ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, (κριτική σκέψη, λήψη αποφάσεων, ανάληψη προσωπικής ευθύνης, δημιουργική έκφραση κ.λ.π.). μια εκπαιδευτική διαδικασία πιο ελεύθερη και δημιουργική, ελκυστική για κάθε ηλικιακή ομάδα και συχνά ανατρεπτική.

Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας και εμπνεόμενοι από αντίστοιχες παρεμβάσεις που συναντήσαμε σε σχολεία του νησιού μας, επιλέξαμε να τοποθετήσουμε τις συγκεκριμένες φράσεις – μηνύματα ζωής στα σκαλοπάτια του Δημαρχείου, έπειτα από σχετική άδεια.





Το Δημαρχείο επιλέχθηκε συμβολικά ως χώρος τόσο για την ιστορικότητα του όσο και για το θεσμό που εκπροσωπεί καθώς θεωρούμε ότι τα μηνύματα αυτά συμβάλουν συνολικά στην ποιότητα ζωής και αξιών, όπως η συνειδητοποίηση της προσωπικής και συλλογικής ευθύνης, η κινητοποίηση για ότι συμβαίνει γύρω μας και μέσα μας, η δημιουργία ονείρων και στόχων μέσα σε δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, η επαφή με τον πολιτισμό και τις τέχνες με νέους τρόπους, ως ¨αντίβαρα¨ στην ατομική και κοινωνική δυσφορία και ¨παθολογία¨.

Επιπλέον, σεβόμενοι πάντα την ιστορικότητα του κτιρίου η παρέμβαση έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι προσωρινή και εύκολα αναστρέψιμη.

Αυτό ήταν συνολικά το σκεπτικό της δράσης που είχε σαν θέμα: « Μια πόλη που ονειρεύεται» και ελπίζουμε να δώσει μια ακόμη αφορμή για διεύρυνση του δικτύου ευαισθητοποιημένων πολιτών που έχει ήδη δημιουργηθεί και λειτουργεί ως πυρήνας πρόληψης στην τοπική κοινότητα.

Τέλος, για οποιονδήποτε συμπολίτη μας επιθυμεί να μάθει περισσότερα για το έργο και τη φιλοσοφία που διαπνέει τις δράσεις της «Διόδου» μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας www.kpdiodos.pblogs.gr να μας βρει στο facebook, να μας επισκεφθεί Ερυθρού Σταυρού 37 ή και στο τηλέφωνο 22410-77205.

Όλα τα προγράμματα της «Διόδου» παρέχονται δωρεάν.


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *