ροή ειδήσεων

ΔΑΣ-ΟΤΑ Ρόδου: για τις απολύσεις των συμβασιούχων



Την προηγούμενη Παρασκευή, λίγες μόλις ώρες μετά τη δημοσίευση του Ν.4479 που περιλαμβάνει τη νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους την οποία ψήφισε η συγκυβέρνηση στη Βουλή, η Δημοτική Αρχή κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και προχώρησε στην απόλυση των 127 εργαζομένων - συμβασιούχων της καθαριότητας. Αποκαλύφθηκε η κοροϊδία της κυβέρνησης που έταζε νομοθετική ρύθμιση για μονιμοποίηση. Η πρόταση που κατάθεσε και ψηφίστηκε εμπεριέχει τα στοιχεία των μαζικών απολύσεων και της αποψίλωσης υπηρεσιών με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι η τροπολογία της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά δεν προσφέρει και καμιά εγγύηση ότι οι δήμοι θα κρατήσουν το σύνολο των συμβασιούχων με νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018, όπως ακριβώς έγινε και στο Δήμο μας.

Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η νομοθεσία που τις διέπει στην Ελλάδα και στην ΕΕ, είναι μια από τις πλέον διαδεδομένες μορφές της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, όπου το κράτος και ιδιαίτερα η Τοπική Διοίκηση, είναι ο πρώτος διδάξας. Οι συμβάσεις αυτές δεν αποσκοπούν στη διαχείριση έκτακτων αναγκών, αφού, όπως αποδείχνεται στην πράξη, η ανάγκη της αποκομιδής των σκουπιδιών μόνο έκτακτη δεν είναι.

Η πρότασή μας ήταν από την αρχή καθαρή : μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Στην αντίπερα όχθη κυβέρνηση και κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια, που στηρίζουν την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, ΜΜΕ των εργολάβων, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.

Η Δημοτική μας Αρχή, βέβαια, επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο στην εφαρμογή της νομοθεσίας!!! Δεν περίμενε ούτε μία μέρα, δε στάθηκε δίπλα στους εργαζόμενους συμβασιούχους και δε στήριξε τον αγώνα τους προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, ψήφισμα που μόλις μια εβδομάδα πριν είχε στηρίξει. Από λόγια, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, χτίζω ανώγεια και κατώγια.

Αλλά πώς να τους στηρίξει, αφού είναι πρωτοπόρα σε όλη την Ελλάδα στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας; Όταν δάκρυζαν στελέχη της για την επιτυχία της υπογραφής της σύμβασης; Δεν είδαμε όμως κανέναν να δακρύζει την ώρα που απέλυε τους εργαζόμενους, στερώντας την εργασία και την ασφάλεια των ίδιων και των παιδιών τους.

Δυστυχώς όμως το δράμα συνεχίζεται. Πριν δύο μέρες 62χρονη (!!!) εργαζόμενη στην καθαριότητα έχασε τη ζωή της εν ώρα υπηρεσίας στο Δήμο Ζωγράφου, λόγω εντατικοποίησης εργασίας. Αναδεικνύεται εδώ κι ένα άλλο καυτό ζήτημα που θα αντιμετωπίσουν σύντομα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στο πράσινο κ.α. όσοι δηλαδή απασχολούνται υπό συνθήκες ανθυγιεινής εργασίας. Αφορά την κατάργηση των ΒΑΕ που γίνεται στο όνομα της διάσωσης των ταμείων. Στην πράξη, φορτώνουν τους εργαζόμενους με τουλάχιστον 9 χρόνια πρόσθετης ασφάλισης προκειμένου να πάρουν σύνταξη στο 67ο έτος (από το 58ο έτος με 15 έτη που ίσχυε), ανοίγοντας το δρόμο και για την κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας (150 ευρώ).

Να μην το επιτρέψουμε, να αντισταθούμε.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος3/7/17 19:40

    Κοπριτες........ Γλυφετε και φυλατε κατουρημενες ποδιες για να γινετε κοπριτες ...Μπραβο σας .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *