επικαιρότητα

Το μυστήριο γύρω από τις τοποθεσίες των ιερών μνημείων της Ελλάδας«Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σοφοί. Ήξεραν πού έπρεπε να χτίσουν τα ιερά τους. Αυτά τα μέρη συμβολίζουν κάτι πολύ πιο σπουδαίο».

Τα λόγια αυτά έλεγε στη Stav Dimitropoulos ο παππούς της, όπως διηγείται η ίδια. Σε άρθρο της στο BBC, η δημοσιογράφος καταπιάνεται με τη θεωρία ότι η χωροθεσία των ιερών μνημείων των αρχαίων Ελλήνων δεν είναι τυχαία αλλά σχηματίζει νοητούς γεωμετρικούς σχηματισμούς.

Νόμιζε ότι απλά ήταν λόγια χωρίς καμία βαρύτητα μέχρι που η ίδια γνώρισε στην Αθήνα έναν δάσκαλο Ισπανικών και ερασιτέχνη αστρονόμο, τον Μανόλο Φερνάντεζ. Ο Φερνάντεζ της τόνισε ότι οι τοποθεσίες των αρχαίων ναών σχηματίζουν ισόπλευρα και ισοσκελή τρίγωνα στο χάρτη – χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ναοί του Ποσειδώνα στο Σούνιο, της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα και του Ηφαίστου στο Θησείο.Ο λάτρης της αστρονομίας, Φερνάντεζ, της μετέφερε επίσης ότι «τα τρίγωνα στο χάρτη της Αθήνας αντιπροσωπεύουν τις κινήσεις διαφόρων ουράνιων σωμάτων, όπως ο Ήλιος και η Σελήνη, πάνω στην επιφάνεια της Γης.

Ο Γιώργος Πανταζής και η Ευαγγελία Λάμπρου, καθηγητές στο ΤΕΙ Αθηνών χρησιμοποίησαν εξαιρετικά ενδελεχείς γεωδαιτικές μεθόδους για να αποδείξουν πως υπάρχει μία εξαιρετικά συμμετρική χωροθεσία μεταξύ του Παρθενώνα και του ναού του Ηφαίστου. «Η αστρονομική χωροθεσία των ναών έχει να κάνει με την ανατολή του ηλίου τη μέρα που γιορτάζει ο θεός για τον οποίο χτίστηκε ο ναός», σχολίασε ο Πανταζής.

Ωστόσο, πολλοί συμφωνούν ότι η συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα σε μέσα όπως ο BBC ίσως είναι η αφορμή για να ξεκινήσει ένας κύκλος συζητήσεων μεταξύ αρχαιολόγων και αστρονόμων, και γιατί όχι να συσταθεί ένας νέος επιστημονικός κλάδος.

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ασυνειδητος στην οδό Σαμου έχει αφήσει ,εδώ και δεκα ημερες, τον βόθρο του σπιτιου του να ξεχειλίζει.
Τα βόθρο λύματα εχουν κατακλυσει το οδοστρομα της οδου Σαμου,και το πεζοδρομιο στην διασταυρωση με την οδο Δ.Αναστασιαδη. Μετά από πορεία μερικών μέτρων στον δρόμο και στο πεζοδρομιο,αυτά καταλήγουν στον υπόνομο της οδού Αναστασιαδη.
Σε ερώτηση γειτόνων προς Δήμο Ρόδου, ΔΕΥΑΡ, ΕΛΑΣ, υγειονομειο, όλοι δηλώνουν αν αρμόδιοι ενώ ο συνειδητος ιδιοκτήτης ως γνήσιος Ελληναρας υβριζει όποιον του κάνει παρατήρηση!

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά