Τα τεχνητά γλυκαντικά ένοχα για παχυσαρκία, καρδιακή νόσο και υπέρτασηΟι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μακροπρόθεσμα συντελούν σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, υπέρταση και καρδιακή νόσο, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόση και η στέβια έχουν γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια αλλά όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τέτοια μη θρεπτικά συστατικά έχουν αρνητικές επιδράσεις στον μεταβολισμό, το μικροβίωμα του εντέρου και την όρεξη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα θέλησαν να μελετήσουν καλύτερα το θέμα αξιολογώντας στοιχεία από 37 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 400.000 άτομα, για κατά μέσο όρο 10 χρόνια.

Μόνο επτά από τις μελέτες ήταν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες και αφορούσαν 1.003 άτομα που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για έξι μήνες, κατά μέσο όρο.

Οι έρευνες συνολικά δεν τεκμηρίωναν διαρκή επίδραση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών στην απώλεια βάρους και οι μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης αναδείκνυαν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών ουσιών και υψηλότερου κινδύνου αύξησης του βάρους και παχυσαρκίας, υπέρτασης, διαβήτη, καρδιακής νόσου και άλλων προβλημάτων υγείας.

«Παρά το γεγονός ότι εκατομμύρια άτομα καθημερινά καταναλώνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, σχετικά ελάχιστα άτομα έχουν συμπεριληφθεί στις μελέτες γι’ αυτά τα προϊόντα. Εμείς παρατηρήσαμε ότι τα στοιχεία από κλινικές μελέτες δεν αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι υπάρχουν οφέλη ως προς τη διαχείριση του βάρους», σχολιάζει ο Δρ Ράιαν Ζαριτσανσκι, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα.

Και η Δρ Μεγκαν Αζαντ, επίσης επίκουρη καθηγήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο συμπληρώνει ότι «χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών μέχρι να μπορέσουμε να αποφανθούμε για την πλήρη επίδρασή τους στην υγεία μας». Η Δρ Αζαντ ήδη διεξάγει μελέτη για το πώς η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει το βάρος, τον μεταβολισμό και το εντερικό μικροβίωμα των νεογνών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Σχόλια

εγγραφή

Get new posts by email:

Διαβάστε τα τελευταία Τοπικά Νέα στα Δωδεκάνησα!

Ακολουθήστε τα
Παράπονα Ρόδου στο Google News για άμεση ενημέρωση!

παράπονα Ρόδου

δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

sms

Αναγνώστης: Δεν υπάρχει μεγαλύτερο προνόμιο για τους εμβολιασμένους από το ότι εμβολιάστηκαν και προστατεύονται, 1. με τα λεφτά του συνόλου των φορολογούμενων, χωρίς αυτοί (οι φορολογούμενοι), να ερωτηθούν, 2. χωρίς αξιολόγηση του εμβολίου, από την επιτροπή αξιολόγησης και 3. χωρίς διαπραγμάτευση, από την επιτροπή διαπραγμάτευσης. Τα παραπάνω είναι υποχρεωτικά για παθήσεις που απειλούν περισσότερους πολίτες, κάθε χρόνο και από πολύ περισσότερο φονικές παθήσεις. Η δικαιολογία: Είναι επείγον, λες και ο καρκίνος κάθεται και περιμένει να συνεδριάσουν οι Επιτροπές!!! Που ζούμε;;;

mms

mms

βίντεο