επικαιρότητα

Ένας Έλληνας "κυνηγός εκλείψεων"Στις 21 Αυγούστου, σε ένα μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ, θα είναι ορατή ολική ηλιακή έκλειψη. Η Σελήνη θα βρεθεί μεταξύ του Ήλιου και της Γης και θα σχηματίσει το "μονοπάτι της σκιάς" που θα μετακινηθεί από το 'Ορεγκον, στο βορειοδυτικό άκρο, αργά το μεσημέρι έως τη Νότια Καρολίνα, στην άλλη πλευρά της χώρας, το απόγευμα.

Το "μονοπάτι της σκιάς" στις ΗΠΑ θα ακολουθήσει μαζί με εκατομμύρια παρατηρητές και ένας "κυνηγός εκλείψεων" από τη Θεσσαλονίκη, ο ερασιτέχνης αστρονόμος Δημόκριτος Τσουκάπας, για να βιώσει για έκτη φορά στη ζωή του την "άφταστη" εμπειρία της ολικότητας.

«Περιμένουμε πώς και πώς την ώρα να αναχωρήσουμε για τις ΗΠΑ. Ξεκινάμε από το Λος Άντζελες ένα οδοιπορικό στην Αμερική και θα φθάσουμε μέσω μερικών πολιτειών στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone για να παρακολουθήσουμε την έκτη ολική έκλειψη ηλίου» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο FM 104,9" ο κ. Τσουκάπας, μέλος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, ο οποίος στις 8 Αυγούστου θα ταξιδέψει στην Αμερική μαζί με άλλους Έλληνες θαυμαστές του μεγαλείου του σύμπαντος που μας περιβάλει.

Θα ξεκινήσει από τις βορειοδυτικές πολιτείες, λίγο νότια της Ουάσινγκτον, θα φθάσει μέχρι τη Βόρεια Καρολίνα και θα καταλήξει στον Ατλαντικό Ωκεανό. «Το "μονοπάτι της σκιάς" ξεκινάει από τον Ειρηνικό Ωκεανό, διασχίζει διαγώνια όλες τις ΗΠΑ και φθάνει μέχρι Ατλαντικό Ωκεανό. Θα είναι η πολυπληθέστερη σε παρατήρηση έκλειψη του αιώνα, γιατί διασχίζει τόσες πολιτείες, τόσες πόλεις, τόσα χωριά» εξήγησε ο κ. Τσουκάπας.

«Είναι τόσο πυκνοκατοικημένες, οι περιοχές από τις οποίες θα περάσει το "μονοπάτι της σκιάς" που δεν πιστεύω να υπήρξε στον πλανήτη άλλη ολική έκλειψη, την οποία παρακολούθησαν τόσα εκατομμύρια άνθρωποι, όσα θα παρακολουθήσουν αυτή, στις 21 Αυγούστου. Καταλαβαίνετε τι θα γίνει στις ΗΠΑ σε λίγες μέρες» τόνισε.

Ο κ. Τσουκάπας έκανε λόγο για ένα φυσικό φαινόμενο που προκαλεί δέος και τον ωθεί να ταξιδεύει χιλιάδες μίλια μακριά.


"Το 1% που κάνει τη διαφορά και το 100% που σε κάνει να σκιρτάς"

«Όλα ξεκίνησαν το 1999 στη Βουλγαρία, όταν βρεθήκαμε με τον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, λίγο πιο πάνω από τη Βάρνα και παρακολουθήσαμε την πρώτη ολική έκλειψη ηλίου. Ολική έκλειψη σημαίνει να χαθεί ο ήλιος 100%, αν πρόκειται για 99% δεν έχει καμία σχέση, αυτό το 1% κάνει τη διαφορά» εξήγησε κα πρόσθεσε: «Δεν γίνεται η μέρα νύχτα, αν δεν καλυφθεί ο ήλιος 100%. Αυτό το 100% είναι που σε κάνει να σκιρτάς, να νιώθεις το δέος που δεν θα νιώσεις ποτέ στη ζωή σου» τόνισε.

«Όποιος δεν έχει δει την 100% ηλιακή έκλειψη, να βγαίνουν άστρα στον ουρανό μέρα μεσημέρι, δεν μπορεί να νιώσει τα συναισθήματα αυτά, πρόσθεσε. Το στέμμα το βλέπεις μόνο στην ολικότητα, εκείνο το απίθανο στέμμα που βγαίνει όταν η σελήνη καλύπτει 100% τον δίσκο του Ήλιου, δεν μπορείς να το δεις με άλλες συνθήκες» είπε..

Παρακολούθησε το 2006 την ολική ηλιακή έκλειψη στο Καστελόριζο. «Ήταν ολική ηλιακή έκλειψη ορατή μόνο από το ακριτικό νησί μας. Στη Ρόδο ο ήλιος ήταν σε κάλυψη σε ποσοστό 98%» είπε.

Το 2008 με άλλα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης έφθασε στη Σιβηρία, στο Νοβοσιμπίρσκ. «Ήταν μία καταπληκτική και πάλι ολική ηλιακή έκλειψη» ανέφερε.

«Το 2009 πήγαμε στη Σαγκάη, στην Κίνα, όπου σταθήκαμε τυχεροί. Ενώ στη Σαγκάη έβρεχε καταρρακτωδώς βρεθήκαμε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, αλλά πάνω στο "μονοπάτι της σκιάς" και μπορέσαμε και παρακολουθήσαμε την ολικότητα της έκλειψης» ανέφερε με ενθουσιασμό.

Το ίδιο, όμως, δεν συνέβη το 2012. «Πήγαμε στη μακρινή Αυστραλία, όπου δεν ήμασταν τόσο τυχεροί, έναν μικρό σύννεφο έκατσε την ώρα της έκλειψης. Ξέρετε, και οι μετεωρολογικές συνθήκες παίζουν πολλές φορές το ρόλο τους και για λίγα δευτερόλεπτα δεν μπορέσαμε να δούμε την καταπληκτική έκλειψη στο κέντρο της βόρειας Αυστραλίας. Ας ελπίσουμε στην Αμερική να την δούμε όπως πρέπει» τόνισε.
"Έτσι γίνεσαι "κυνηγός εκλείψεων"

Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό "κυνηγός εκλείψεων" ο κ. Τσουκάπας διευκρίνισε ότι «κάποιος που θα δει για μία φορά στη ζωή του μία ολική έκλειψη ηλίου, αυτόματα θα θέλει να δει και μία ακόμη φορά». «Εφόσον δει και δεύτερη φορά θεωρείται "μικρός κυνηγός εκλείψεων"» σημείωσε.

Είναι πολλοί οι παράγοντες, από τους οποίους εξαρτάται αν κάποιος θα καταφέρει να κυνηγά την ολικότητα, ακόμη και στην άλλη άκρη της Γης.

«Παίζει ρόλο η οικονομική κατάσταση του καθενός, η τρέλα που κρύβει μέσα του κάποιος για τα επουράνια, οι αποστάσεις, οι χώρες που πρέπει να βρεθείς. Εκλείψεις γίνονται πολύ τακτικά, αν το επιτρέπουν τα οικονομικά, η υγεία σου, και πάνω απ’ όλα η θέλησή σου, μπορείς να δεις πολλές και να γίνεις ένας άριστος "κυνηγός"», εξήγησε.

Υπάρχει μία άτυπη κοινότητα "κυνηγών εκλείψεων", στην οποία ανήκουν ερασιτέχνες αστρονόμοι και επιστήμονες, οι οποίοι συναντιούνται συχνά σε διάφορα μέρη της γης και ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες.

«Επιστήμονες έχουν παρακολουθήσει στη ζωή τους πάνω από 20 ολικές ηλιακές. Τις "κυνηγούν", όχι μόνο για το στοιχείο της ομορφιάς που έχει μία έκλειψη, αλλά και για τα στοιχεία που συλλέγουν, πληροφορίες για τη σύσταση της ηλιακής ενέργειας και για τον ηλιακό άνεμο. Εκείνη την ώρα της ολικής έκλειψης Ηλίου γίνονται χιλιάδες εκατομμύρια μετρήσεις» επισήμανε.

«Τώρα ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει και πότε ακριβώς θα συμβεί. Στην αρχαιότητα δεν γνώριζαν αυτά τα φυσικά φαινόμενα και υπήρχαν πολλές δεισιδαιμονίες, ο κόσμος ταραζόταν, είχε την εντύπωση ότι κάτι αφύσικο συμβαίνει» πρόσθεσε.

Ο Δημόκριτος Τσουκάπας είναι οικονομολόγος και ερασιτέχνης αστρονόμος, «εραστής της τέχνης, ερωτευμένος με την αστρονομία» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι για το πάθος αυτό «πρέπει να θυσιάζεις χρήματα που εξοικονομείς από άλλες δραστηριότητες».

«Αυτό το ταξίδι το προγραμματίζαμε εδώ και πέντε – έξι χρόνια. Εξοικονομούμε χρήματα και γι' αυτό το ταξίδι και μόνο αποφεύγουμε να κάνουμε άλλα έξοδα, τα οποία είναι σχεδόν απαραίτητα ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε κάτι, το οποίο είναι πάθος» είπε.

Ο κ. Τσουκάπας ταξιδεύει από την Ελλάδα στις 8 Αυγούστου για τις ΗΠΑ μαζί με άλλα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης και μέλη της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης. «Συνολικά 24 άτομα με τέσσερα κάμπερς (αυτοκινούμενα), θα διασχίσουμε μεγάλη απόσταση στις ΗΠΑ για να φθάσουμε στο "μονοπάτι της σκιάς"».

Άλλη ομάδα, αποτελούμενη από επιστήμονες του ΑΠΘ και άλλους ερασιτέχνες αστρονόμους, θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ και θα έχει έδρα το Σικάγο.

«Σας εύχομαι να βρεθείτε σε μία ολική έκλειψη κάποια φορά στη ζωή σας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε το δέος εκείνης της στιγμής. Είναι κάτι άφταστο, κάτι απλησίαστο, να σκοτεινιάζει με ραγδαίο τρόπο ξαφνικά, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, εκεί που είναι μέρα μεσημέρι να πέφτει η νύχτα και να βγαίνουν αστέρια. Δεν μπορείτε να το νιώσετε ό,τι και να σας πω. Κανένας φακός, καμία φωτογραφική μηχανή, δεν μπορεί να αποδώσει αυτό που βλέπει το ανθρώπινο μάτι» υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

S M S

Αντιδήμαρχο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ θα έχουμε;
Αρε που είσαι Χατζή... με τον Γιαννακάκη ;;;

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης