ροή ειδήσεων

Πιάνει ταβάνι ο τουρισμός, ελπίδες για αύξηση των εσόδων



Με τους τουριστικούς προορισμούς της πρώτης γραμμής να πιάνουν «ταβάνι» τον Αύγουστο κορυφώνεται η εφετινή σεζόν, χαρίζοντας χαμόγελα τουλάχιστον στο σκέλος της τουριστικής κίνησης.
Αυτό που μένει να φανεί είναι σε τι επίπεδα θα κυμανθούν τα έσοδα από μια χρονιά που ξεκίνησε πολύ δυνατά σε προκρατήσεις με ανάλογες εκπτώσεις, υψηλή φορολογία στα τουριστικά καταλύματα και γεωμετρική αύξηση στις μισθώσεις κατοικιών. Ταυτόχρονα, σε φάση ολοκλήρωσης μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις συμβολαίων με τους tour operators για το 2018, με τη δυναμική του ασφαλούς προορισμού να δίνει ώθηση στη ζήτηση για Ελλάδα, αλλά και αιχμές τον φόρο διαμονής και τα ποσοστά αύξησης στα συμβόλαια και το εύρος των προκρατήσεων.
Οι διεθνείς αφίξεις στο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 10,5%, με τις κρατήσεις και τις προγραμματισμένες αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό (+8,5% για το 2017) να δείχνουν, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ότι εφέτος υπάρχει η δυνατότητα για σημαντική αύξηση των αφίξεων από τα 24,8 εκατ. του 2016 και ενίσχυση των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό στα 14,2 δισ. ευρώ από 13,2 δισ. ευρώ που περιορίστηκαν πέρυσι. Ειδικότερα τον Ιούλιο εκτιμάται αύξηση των αεροπορικών θέσεων κατά 6,7% (200.000 θέσεις) και τον Αύγουστο 6,6% (201.000 θέσεις).
Οι δαπάνες
Ωστόσο, στο πεντάμηνο με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι εισπράξεις ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,9% σε ετήσια βάση, φθάνοντας στα 2,067 δισ. ευρώ, με την ταξιδιωτική κίνηση να ενισχύεται κατά 2,4% και τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι να συνεχίζει και εφέτος την πτωτική της πορεία κατά 1,5%, φθάνοντας στα 430 ευρώ. Σύμφωνα δε με την πρόσφατη μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, η εποχικότητα – με τα τρία τέταρτα των διανυκτερεύσεων να αφορούν την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου – και η ποιότητα τουριστικού μείγματος στη χώρα είναι δύο παράγοντες που εμποδίζουν περαιτέρω αύξηση των εσόδων. Απαιτούνται λοιπόν επενδύσεις σε ξενοδοχεία και σε λοιπές τουριστικές υποδομές (έξι δισ. ευρώ και 16 δισ. ευρώ αντίστοιχα) για να προσελκύσουν υψηλότερου εισοδήματος τουρίστες.

«Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε πλέον αυτόν τον όγκο των τουριστών χωρίς υποδομές» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, χαρακτηρίζοντάς τες «τραγικές», ενώ επισημαίνει την «τεράστια παραοικονομία και παραξενοδοχεία».
Ρώσοι στη Χαλκιδική


Στη Χαλκιδική «έχουμε καλές πληρότητες, αλλά αυτό συμβαίνει τον Αύγουστο» προσθέτει, εκτιμώντας ότι η σεζόν θα κλείσει με μια αύξηση 5%-7% στις διανυκτερεύσεις. Η αύξηση «προέρχεται κυρίως από την κεντροδυτική αγορά», με τους Ρώσους «να είναι σταθεροί σε αφίξεις, αλλά με «ακραίες» επιλογές είτε σε ξενοδοχεία δύο και τριών αστέρων είτε σε πεντάστερα». Από τις οδικές αφίξεις εφέτος «οι περισσότεροι ταξιδιώτες κατευθύνονται στα παράνομα καταλύματα», ενώ «μετράμε τα αυτοκίνητα που περνούν στους συνοριακούς σταθμούς» λέει εκφράζοντας ερωτηματικά για τα στοιχεία όσων διέρχονται.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα ο κ. Τάσιος υποστηρίζει ότι οι εκπτώσεις των προκρατήσεων και η αυξημένη φορολογία (29% από 26%) θα επιβαρύνουν το τελικό αποτέλεσμα, που μπορεί να είναι στα επίπεδα του 2016 ή οριακά περιορισμένο.

Οσο για το 2018, «είναι αχαρτογράφητη χρονιά, επειδή συγκυριακά η Τουρκία είναι εκτός αγοράς και τα πρακτορεία «τρέχουν» στα ελληνικά ξενοδοχεία να κάνουν συμβόλαια με μονοψήφιες αυξήσεις, αποφεύγοντας να δώσουν την υπεραξία που λέγεται «Ελλάδα»» λέει. Και συμπεραίνει ότι και το 2018 «το early booking θα λειτουργήσει με ισχυρή ροή κρατήσεων, καθώς οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί θέλουν να προλάβουν τους ευρωπαίους ταξιδιώτες με προσφορές».
Ανοδος στη Ρόδο


Η Ρόδος «φαίνεται ότι θα έχει μία πολύ καλή σεζόν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις αφίξεις» λέει η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου κυρία Μαριέττα Παπαβασιλείου. Ο Μάιος και ο Ιούνιος, οι πρώτοι μήνες που δίνουν το στίγμα, ξεκίνησαν με άνοδο. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος έχουν μικρότερες αυξήσεις γιατί δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια, ενώ θετικές είναι και οι ενδείξεις για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, συμπληρώνει.Στα έσοδα η εικόνα διαφοροποιείται, μιας και το πλήθος των προκρατήσεων, «η αυξημένη φορολογία και ο ΦΠΑ δημιουργούν προβλήματα» λέει. Αναφερόμενη στην Κω, τονίζει ότι ο προορισμός «είχε μία τρομερή πορεία το τελευταίο διάστημα, έχοντας να διαχειριστεί και την εικόνα με το Προσφυγικό. Ο σεισμός ήταν μια ατυχία, αλλά ξεπεράστηκε και οι κρατήσεις συνεχίζονται. Το 2017 είχε μια μεγάλη αύξηση σε ζήτηση, αν και δυστυχώς κάποια ξενοδοχεία δεν κατάφεραν να αυξήσουν τις τιμές τους» και εκτιμά ότι «αυτό θα συμβεί σχετικά σύντομα».
Η εφετινή χρονιά «θα δώσει την ώθηση στους τουριστικούς επιχειρηματίες να αυξήσουν τις τιμές τους στα συμβόλαια για το 2018» τονίζει, οι διαπραγματεύσεις για τα οποία ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο. «Τα ελληνικά νησιά θεωρούνται κορυφαίος προορισμός. Η ασφάλεια στη χώρα τούς δίνει εξαιρετική δυναμική».


Σχολιάζοντας τον προβληματισμό για την περιορισμένη κατανάλωση των τουριστών, υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα της τοπικής αγοράς δεν είναι το all-inclusive. Χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση στο προϊόν. Και με τα social media ο πελάτης ξέρει από πριν ακριβώς πού θα πάει στις διακοπές του». Προτεραιότητα επίσης της Περιφέρειας είναι η χωροθέτηση 26 υδατοδρομίων στο Νότιο Αιγαίο ώστε να βελτιωθεί η συνδεσιμότητα στα μικρότερα νησιά, κυρίως των Δωδεκανήσων, τα οποία «παρότι έχουν ζήτηση υστερούν σε κίνηση».
«Βουλιάζει» η Μύκονος

«Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο είχαμε αύξηση 30% στις αφίξεις σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κ. Μιχάλης Αποστόλου. «Υπάρχει πολύς κόσμος στο νησί» ενώ εκτός από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια «είναι πολλά τα Airbnb και οι βίλες που νοικιάζονται. Υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα. Εχει φορτισθεί πολύ ο προορισμός, λυπάμαι που το λέω». Ο ίδιος προσθέτει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αποκομιδή των σκουπιδιών καθώς υπάρχει εργολάβος για την καθαριότητα. Ωστόσο, σχεδόν καθημερινές και πολύωρες είναι οι διακοπές υδροδότησης στο νησί λόγω της αυξημένης ζήτησης.


«Ακριβά» τα τελευταία πακέτα στην Κρήτη

«Η σεζόν είναι καλή όπως αναμενόταν», με τον «Αύγουστο να έχει οριακή αύξηση, μιας και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανόδου» αλλά «και ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος πάνε καλά σε κίνηση» δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης.ksd photo

Επισημαίνει όμως ότι «όσα πακέτα δεν πουλήθηκαν για την Κρήτη νωρίτερα, πλέον θεωρούνται ακριβά και ο κόσμος αναζητεί φθηνότερες εναλλακτικές». Εκφράζει δε προβληματισμό για τα επόμενα χρόνια καθώς το έστω «δειλό» άνοιγμα σε Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία δημιουργεί νέους συσχετισμούς. «Ολα εξαρτώνται από το αν θα βελτιώσει την ποιότητά του ο ξενοδόχος προς τους ξένους.Υπάρχει αυτή η διάθεση αλλά όχι από όλους» υπογραμμίζει.

Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια που υπογράφονται για το 2018 έχουν «λογικές» αυξήσεις από 3% έως 5%. «Υπάρχουν όμως και κάποιοι ξενοδόχοι οι οποίοι πατώντας στην έντονη ζήτηση διεκδικούν αύξηση 10%». «Είχαμε αύξηση 21% στην κίνηση του αεροδρομίου στο Ακτιο το πρώτο εξάμηνο» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, αρμόδιος για τον τουρισμό και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Στράτος Ιωάννου, «όταν το 2016 η ετήσια αύξηση ήταν 20% σε σχέση με το 2015».

Το αεροδρόμιο του Ακτίου δίνει πρόσβαση σε Λευκάδα, Πρέβεζα, Πάργα και Σύβοτα, περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση σε τουριστική κίνηση.

«Οι πτήσεις έχουν αυξηθεί από όλες τις παραδοσιακές αγορές που επισκέπτονται την περιοχή», κυρίως τις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και από Αυστρία, Βρετανία, ενώ αυξημένες είναι και οι οδικές αφίξεις από Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Πολωνία και Αλβανία.
ΠΗΓΗ: www.tovima.gr, Χριστίνα Πουτέτση

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *