ροή ειδήσεων

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η CITI: Τι θα συμβεί σε αγορές και οικονομία



Αναμένονται μεγάλες ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό της ΕΚΤ και της Fed το φθινόπωρο και οι αγορές assets των κεντρικών τραπεζών ήδη μειώνονται έντονα στις αναπτυγμένες χώρες, όπως σημειώνει η Citigroup στην νέα της έκθεση Global Economic Outlook.

Όπως επισημαίνει, κατά την άποψή της, η παγκόσμια οικονομία είναι πιο ισχυρή αυτή τη στιγμή από ό, τι εδώ και χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να αντέξει την αυστηρή νομισματική πολιτική.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τους κεντρικούς τραπεζίτες και η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να μετατραπεί άμεσα και έντονα σε πολύ αυστηρή, καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από τον αναμενόμενο στις μεγάλες οικονομίες.

Ο κύριος κίνδυνος από το tapering σε παγκόσμιο επίπεδο αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιδράσουν έντονα αρνητικά στη νομισματική αυστηρότητα, όπως τονίζει η Citi.

Έρχεται το παγκόσμιο tapering

H Citi αναμένει ότι οι αγορές assets των κεντρικών τραπεζών διεθνώς θα μειωθούν δραστικά από περίπου 100 δισ. δολάρια / μήνα προς το απόλυτο μηδέν μέχρι το τέλος του 2018, το οποίο και το αποκαλεί «global tapering». Οι καθαρές αγορές έχουν ήδη μειωθεί από την πρόσφατη κορυφή τους στα μέσα του 2016, καθώς η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν μειώσει τις αγορές τους, ωστόσο δύο πολύ σημαντικές ανακοινώσεις έρχονται προσεχώς.

Πρώτον, αναμένεται η Fed να ανακοινώσει, κατά τη συνεδρίαση της FOMC στις 20 Σεπτεμβρίου, ότι θα αρχίσει τη σταδιακή μείωση του ισολογισμού της τον Οκτώβριο, ξεκινώντας από 10 δισ. δολάρια το μήνα πιθανότατα τον Οκτώβριο, αυξάνοντας στα 50 δισ. δολάρια το μήνα στο δ” τρίμηνο του 2018.

Δεύτερον, η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, ότι θα μειώσει τις μηνιαίες καθαρές αγορές assets από τον Ιανουάριο του 2018, ίσως σε 40-45 δισ. ευρώ το μήνα από τα σημερινά 60 δισ. το μήνα.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται και η Τράπεζα της Ιαπωνίας να μειώσει περαιτέρω τις αγορές της.

Η παγκόσμια οικονομία βάζει δυναμικά «μπροστά»

Η παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι ισχυρή με τις κύριες οικονομικές προβλέψεις της Citi να παραμένουν ως επί το πλείστον αμετάβλητες. Συνεχίζει να αναμένει αύξηση του πραγματικού παγκόσμιου ΑΕΠ στο 3,1% ετησίως το 2017 και στο 3,3% το 2018, από αύξηση 2,5% το 2016.

Οι προβλέψεις τόσο για τις ανεπτυγμένες αγορές όσο και για τις αναδυόμενες είναι επίσης σχεδόν αμετάβλητες με την αμερικάνικη τράπεζα να αναμένει αύξηση 2,1% και 2,2% στις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2017 και 2018, αντίστοιχα, μετά το 1,6% το 2016, ενώ στις αναδυόμενες αγορές αναμένεται αύξηση 4,5% το 2017 (+ 0,1%) και 4,7% το 2018, μετά από 3,9% το 2016.

Η Citi αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το 2017 για τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Βρετανία, το Μεξικό, την Τουρκία, και για το 2017 και το 2018 για την Ιταλία και την Ιαπωνία. Αντίθετα, αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ινδονησία και την Κολομβία για το 2017.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, και εδώ οι προβλέψεις της Citi παραμένουν αμετάβλητες, αναμένοντας ανάπτυξη τη τάξης ου 0,7% φέτος και 1,1% το 2018.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *