ροή ειδήσεων

Παραλία «Άντονυ Κουίν» στη Ρόδο, δηλαδή ασυδοσία…



Γράφει η Ηλέκτρα Αντωνιάδου

Η παραλία «Άντονυ Κουίν» στη Ρόδο, σε ένα στενό, απάνεμο κολπάκι, με τα σκαλάκια που οδηγούν σε αυτήν, τα βραχάκια στο νερό και τα πεύκα που τη στεφανώνουν, είναι μια από τις πιο φημισμένες του νησιού. Εδώ γυρίστηκε η επική πολεμική ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε» το 1961, με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό και νονό της παραλίας, κάνοντάς την γνωστή στο πανελλήνιο μέχρι σήμερα.

Κι όμως, αυτή η όμορφη γραφική παραλία έχει γεμίσει από άκρη σε άκρη, από το πιο μικρό βραχάκι της ως το τελευταίο κύμα που σκάει στα βότσαλα, ξαπλώστρες επί πληρωμή. Σε όλο το μήκος της στενής και ειδυλλιακής ακτής δεν υπάρχουν παρά πεντέξι μέτρα – ακριβώς δεξιά από το κιόσκι των ενοικιαζόμενων θαλάσσιων ποδηλάτων – όπου μπορεί κανείς να καθίσει στην άμμο, και στα οποία στριμώχνονται κάποιοι τουρίστες που πάνε κόντρα στο ρεύμα και έχουν φέρει τις δικές τους καρέκλες, ή που θέλουν απλά να ξαπλώσουν στον ήλιο, νιώθοντας την άμμο στα πόδια τους.

Όλο το τοπίο της παραλίας το ορίζει το μπλε ελεκτρίκ από τις πλαστικές ξαπλώστρες και το συνδυασμένο μπλε-κίτρινο από τις ομπρέλες. Εκτός από αισθητικά κακάσχημο και αταίριαστο με το περιβάλλον, καθώς φανερώνει μια υπερβολική ανθρώπινη παρέμβαση που καλύπτει, μειώνει και εν τέλει πνίγει την ομορφιά του φυσικού τοπίου, το καθεστώς αυτό είναι και εκβιαστικό για τους επισκέπτες της παραλίας που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν ξαπλώστρα. Όχι ότι δεν θέλουν να πληρώσουν, απλώς προτιμούν να ξαπλώσουν στην άμμο.

Οι ντόπιοι απαντούν ότι πριν τοποθετηθούν οι ξαπλώστρες – τις οποίες διαχειρίζεται ένας νέος επαγγελματικός κλάδος, οι «ομπρελάδες» – οι τουρίστες που επισκέπτονταν το μέρος γκρίνιαζαν και τις ζητούσαν, διότι η επιφάνεια της παραλίας είναι σκληρή και γεμάτη βότσαλα. Κι εφόσον οι τουρίστες το επιθυμούσαν, οι ίδιοι που έρχονται κάθε χρόνο συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εθνική αλλά και τοπική οικονομία αφήνοντας πολύτιμο συνάλλαγμα, στους νησιώτες δεν έμενε παρά να καλύψουν αυτό το κενό στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.

Δεν ισχύει όμως αυτό. Διότι, αν ήταν πράγματι έτσι, θα μπορούσαν οι ξαπλώστρες να είναι στοιβαγμένες σε μερικά σημεία στην άκρη και να νοικιάζονται σε όποιον το επιθυμεί. Έτσι θα μπορούσαν να απολαύσουν την παραλία ακριβώς όπως θέλουν, τόσο οι επιθυμούντες την ξαπλώστρα όσο και οι μη.

Εναλλακτικά, κι επειδή κάποιες από τις συγκεκριμένες ξαπλώστρες συνοδεύονται από ομπρέλες οι οποίες είναι καρφωμένες σε σταθερό σημείο στην άμμο, θα μπορούσε η μισή παραλία να είναι κατειλημμένη και η μισή ελεύθερη – όπως άλλωστε ορίζει και ο νόμος.

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν ισχύει. Τα περί «ανάγκης» ύπαρξης ξαπλώστρας εκ μέρους των τουριστών είναι απλά δικαιολογίες. Η αλήθεια είναι -δυστυχώς η αυτονόητη- ότι η κατάληψη και του παραμικρού βότσαλου στην παραλία «Άντονυ Κουίν» της Ρόδου έχει γίνει αποκλειστικά για να εξυπηρετηθούν οικονομικά συμφέροντα.

Κοινώς, οι ξαπλώστρες έχουν μπει με το «έτσι θέλω» παντού μόνο για την κονόμα.

Κρίμα. Γιατί σε μια τέτοια παραλία αξίζει καλύτερη μοίρα. Το προϊόν έχει υποβαθμιστεί αισθητικά – ως εκ τούτου, κάποια στιγμή στο μέλλον και εμπορικά – ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών της αποκλείεται και παίρνει των ομματιών του, με τους διαχειριστές των ομπρελών να κάνουν τη «μπάζα» τους εις βάρος τους, και κανείς δεν αντιδρά.

Πού είναι μια κεντρική εξουσία αποφασιστική, προκειμένου να σταματήσει αυτό το χάλι; Δεν είναι θέμα αριστερής ή συντηρητικής κυβέρνησης. Δεν έχει να κάνει ούτε με το δημόσιο χρέος, ούτε με την ευαγγελιζόμενη ανάπτυξη, ούτε με την ανεργία, το μεταναστευτικό, την εκκλησία, όλα τα υπόλοιπα διαφιλονικούμενα θέματα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Έχει να κάνει με την αγάπη στη φύση και το σεβασμό στο Ωραίον. Κανένας υπεύθυνος πολιτικός δεν έχει νιώσει την επιθυμία, έστω ως νέος, να στρώσει την πετσέτα του στην άμμο σε μια εξόρμηση στην παραλία με φίλους, απολαμβάνοντας το μπάνιο του «χύμα», κάτω από τα πεύκα και τον γαλάζιο ουρανό;

Δεν χρειάζονται ακραίες λύσεις και κλάματα. Ας δοθεί η μισή παραλία στους τουρίστες που επιθυμούν ξαπλώστρα και η άλλη μισή στους υπόλοιπους. Απλά πράγματα. Ή μήπως όχι;

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/9/17 03:59

    Κανε καταγγελια!
    Δεν κανεις ομως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/9/17 04:14

    ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΘΗΣΩ ΜΕΧΡΙ ΚΑΤΩ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΑΠΑΡΑΣ Ο ΟΜΠΡΕΛΑΣ ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ? ΕΒΑΛΑ ΤΗΝ ΠΕΤΣΕΤΑ ΜΟΥ Κ ΚΑΘΗΣΑ ΑΝ ΗΘΕΛΕ ΑΣ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΤΙ Κ ΘΑ ΕΤΡΩΓΕ ΤΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΤΟΥ Ο ΓΕΛΙΟΣ ΧΩΡΙΑΤΗΣ ΠΑΩΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟ 1991 ΤΟΤΕ Ο ΟΜΠΡΕΛΑΣ ΜΑΛΟΝ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΟΝΥ ΚΟΥΙΝ. ΜΟΝΟ ΙΤΑΛΟΥΣ ΠΡΙΒΕ Κ ΗΣΥΧΑ ΗΤΑΝ. ΤΩΡΑ ΠΑΣ Κ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/9/17 12:26

      ΑΠΟ ΤΟ 1975 ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΤΙ ΜΑΛ... ΛΕΣ ΕΣΕΙ ΞΕΡΙΣ ΤΙ ΕΙΝΕ ΤΟ ΑΝΤΟΝΥ ΚΟΥΙΝ ΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΟΝΟ ΙΤΑΛΟΥΣ ΕΙΧΕ ΓΙΑΤΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΕΡΑΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος10/9/17 22:16

      Για αυτό δεν έγραψεις το όνομα σου ρε μάγκα???προστασία του γιατί δεν τα είπες !!!! αλλά αυτή είστε!!! σας μουαζει μόνο να περάσετε καλά με το καφεδάκι σας !!! ντροπή σας ! για αυτό είναι Ελλάδα εκεί που είναι - ΆΝΕΡΓΟΙ ΣΧΟΛΙΆΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥΣ

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος11/9/17 09:28

      προστά του γιατί δεν τα είπες *

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος11/9/17 12:07

      ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΩΡΕΙΣ ΟΥΤΕ ΠΕΤΣΕΤΑ ΝΑ ΒΑΛΙΣ ΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟ

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος11/9/17 14:18

      σε μια μικρη παραλια οπως το αντονι κουιν οταν την επισκεπτονται καθημερινα 1000 ατομα τον αυγουστο ο συνωστισμος ειναι δεδομενος με ξαπλωστρες η χωρις,,,,,απλα αν δεν υπηρχαν οι ομπρελαδεςμε τις ξαπλωστρες τους θα ειχαμε φουλ σκουπιδια επειδη οπως ολοι ξερουμε ο ελληνας οταν δεν υπαρχει ελεγχος ειναι βρωμιαρης (οχι οτι οι ξενοι ειναι πιο καθαροι ) και θα επεφτε πολυ ξυλο αν δυο νταηδες οπως το παιδι πιο πανω φιλονικουσανε για το που θα απλωνανε τη πετσετουλα στο σκληρο εδαφος με χαλικια και βραχακια του αντονι κουιν γι αυτο αφηστε τους ομπρελαδες να κανουνε τη δουλεια τους και να βαζουνε ταξη σε τετοιες παραλιες και αν δε γουσταρετε συνωστισμο τον αυγουστο να πηγαινετε σε αλλες παραλιες η ροδος μας ειναι γεματη

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος10/9/17 10:09

    Οι περισσοτερες παραλιες του νησιου ακομα δεν εχουν πλειστηριαστει απο τις αρμοδιες αρχες (ΔΗΜΟΣ,ΕΤΑΔ) και κανενας δεν ασχολειται με το θεμα.Γινεται παρανομα καταληψη δημοσιων χωρων και αιγιαλου και οι αρμοδιοι κανουν τα στραβα ματια.Μπορει καποιος να μας πει ποιο θα ειναι το αποτελεσμα .Οποιος πολιτης επιθυμει θα καταλαμβανει οτι χωρο θελει,θα κατασκευαζει οτι θελει και δεν θα ενοχλειται απο κανενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/9/17 11:47

    Να μειωθούν οι ομπρέλες στο 50%. Εχετε καταντήσει αηδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/9/17 13:05

    Οι ξαπλώστρες στο Αντονι Κουίν δεν ειναι τίποτα....... οι αυθαιρεσίες κ η κατάληψη εντος αιγιαλού με το έτσι θέλω στην Αγία μαρίνα κ ( απο φέτος ) στο sun wing πρέπει να σας ανησυχούν .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχεδον ολες οι παραλιες με πολυ κοσμο ειναι αχουρια.Ουτε κρατανε οι ομπρελες την νομιμη αποσταση απο την ακτη ουτε το ποσοστο του χωρου που καλυπτουν.Πηγαινετε π.χ. τσαμπικα να δειτε την παρανομια σε ολο της το μεγαλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/9/17 08:08

    12.26 ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ Κ ΠΩΣ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/9/17 11:50

      ΜΕΓΑΛΟ ΒΛΗΜΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΥ ΑΜΑ ΕΙΧΕΣ ΤΑ ΑΡΧ...ΘΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΓΕΣ ΕΙΣΑΙ ΒΟΔΥ ΚΑΙ ΧΕΣΤΗΣ

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *