ροή ειδήσεων

Παρέμβαση για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων της Νισύρου



Η Τομεακή Επιτροπή Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ συμμερίζεται την ανησυχία των κατοίκων της Νισύρου, με αφορμή τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις της δημοτικής αρχής που αφορούν στο διαγωνισμό της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ» για την επιλογή στρατηγικού εταίρου προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα γεωθερμικά πεδία του νησιού.

Στην ανακοίνωση της η ΤΕ Β. Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η γεωθερμία θα μπορούσε σήμερα, με δεδομένο την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, να προσφέρει ενέργεια τόσο στους κατοίκους του νησιού όσο και της ευρύτερης περιοχής, εξυπηρετώντας λαϊκές ανάγκες και δημόσιες υποδομές.

Αντ' αυτού, η σημερινή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχεδιάζουν την αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας, αξιοποιώντας τον πλούτο και τις πηγές Ενέργειας όπως τη γεωθερμία, όχι για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και την ανάπτυξή τους, αλλά ως πεδίο κερδοφορίας και διεξόδου συσσωρευμένων κεφαλαίων. Με άλλα λόγια, η πηγή Ενέργειας γίνεται κατάρα για το λαό και κέρδος για τους εκμεταλλευτές μας.

Το ίδιο επικίνδυνη είναι και η θέση που εκφράζεται από τη Δημοτική Αρχή Νισύρου, παρά τις λεκτικές κορόνες και την αντίθεσή της στους όρους του διαγωνισμού η οποία δεν αναδεικνύει το πλαίσιο που συντηρεί και ενισχύει την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, δηλαδή το ευρωενωσιακό θεσμικό και νομικό πλαίσιο που ακολουθούν πιστά όλες οι μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις, παίζει με την αγωνία των κατοίκων και το μέλλον του νησιού.

Με αυτούς του όρους δεν υπάρχει περίπτωση οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή, πόσο μάλλον της Νισύρου, που επικαλείται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ή ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει ή να υποχρεώσει το κεφάλαιο να δράσει φιλικά προς το περιβάλλον και το λαό, δηλαδή να γυρίσει την πλάτη του στο στόχο της ύπαρξής του, το κέρδος!

Οι νησιώτες, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, ψαράδες μπορούν σήμερα “εκ πείρας” να διακρίνουν ποια πολιτική μπορεί να εκφράσει και να εξυπηρετήσει δικά τους συμφέροντα και προσδοκίες.

Η ταξική πραγματικότητα είναι πως όσο το κράτος υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακός σχεδιασμός για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Η ΤΕ Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου του ΚΚΕ καλεί τους Νισύριους και τους νησιώτες της περιοχής να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη σ’ αυτούς που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Τους καλεί να εντάξουν στις διεκδικήσεις τους την πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με τις εγχώριες ενεργειακές πηγές, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, όπου ο ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή και να ικανοποιεί συνδυασμένα το σύνολο των λαϊκών αναγκών».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *