ροή ειδήσεων

Ιταλία: Ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο - μείωση στην Ελλάδα



Μειωμένη εκτιμάται η φετινή οινοπαραγωγή στην Ελλάδα λόγω καιρικών συνθηκών

Πολύ νωρίς σε σχέση με την τελευταία δεκαετία, η συγκομιδή σταφυλιών, ανακοινώνεται μειωμένη στο σύνολο του ευρωπαϊκού αμπελώνα.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η πρωτιά στη συγκομιδή του 2017 ανήκει στην Ιταλία. Η Γαλλία θα είναι στην τρίτη θέση, πίσω από την Ισπανία.

Όπως το 2015 και το 2016, η Ιταλία είναι σαφώς η πρώτη χώρα παραγωγής κρασιού στον κόσμο. Οι τελευταίες προβλέψεις εκτιμούν την παραγωγή μεταξύ 43,9 και 46,6 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, σύμφωνα με την Coldiretti (Ιταλική Συνομοσπονδία Αμπελοκαλλιεργητών). Αυτό σηματοδοτεί μια μείωση 10 έως 15% σε σύγκριση με την καλή συγκομιδή του 2016.

Ο γαλλικός αμπελώνας θα καταταχθεί στην τρίτη θέση με 37,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή θα καταγράψει πτώση των αποδόσεών του κατά 17% σε σύγκριση με τη μικρή παραγωγή του 2016, σύμφωνα με το Τμήμα Στατιστικής του Υπουργείου Γεωργίας.

Ερχόμενη στη δεύτερη θέση, η Ισπανία αναμένει παραγωγή 38,3 εκατομμυρίων εκατολίτρων, μειωμένη κατά 12%, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της τελευταίας γενικής συνέλευσης των συνεταιρισμών της Castilla-La Mancha.

Σημαντικές απώλειες λόγω των καιρικών συνθηκών

Στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, οι αποδόσεις υποφέρουν από τις άστατες καιρικές συνθήκες. Ο ήπιος χειμώνας οδήγησε σε πρόωρη έκπτυξη οφθαλμών, εν συνεχεία ακολούθησαν παγετοί με επακόλουθες ζημιές. Μετά από τοπικά επεισόδια χαλαζοπτώσεων, η ζέστη και η ξηρασία επηρεάζουν τον τρύγο. Στην Ιταλία, αναμένονται μειώσεις συγκομιδής κατά 30% στην Franciacorta, 20% στην Τοσκάνη κλπ.

Στη Γαλλία, η συγκομιδή είναι «ιστορικά χαμηλή, χαμηλότερη από αυτή του 1991, αφού επηρεάστηκε από σοβαρούς παγετούς» όπως ανέφερε το Υπουργείο Γεωργίας. Οι απώλειες των καλλιεργειών ανήλθε στο 50% στο Μπορντό, 30% στην Αλσατία, 30% στο Κονιάκ, 10% Νοτιοανατολικά.

Η πρώτη αμπελουργική περιοχή της Ισπανίας, η αυτόνομη κοινότητα της Castilla-La Mancha εκτιμά ότι θα έχει απώλειες της τάξης του 11% των όγκων της το 2017 (με 21,5 εκατομμύρια hl).

Μειωμένη εκτιμάται η φετινή οινοπαραγωγή

Όσον αφορά την αναμενόμενη συγκομιδή οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί εκτιμούν ότι παρουσιάζεται φέτος μια ανομοιογενής εικόνα, με περιοχές που οδεύουν στον τρύγο με ευοίωνους όρους και περιοχές που επλήγησαν καθοριστικά από τον καύσωνα των αρχών Ιουλίου.

Στην ομάδα των περιοχών που δεν παρουσιάστηκαν φέτος έντονα προβλήματα περιλαμβάνονται το Αμύνταιο, η Νάουσα, η Αγχίαλος, ο Τύρναβος, η Καρδίτσα, η Βοιωτία (εν μέρει), τα Μέγαρα, η Αχαΐα, η Μεσσηνία η Πάρος και η Ρόδος.

Στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν είτε από τον καύσωνα είτε από την παρατεταμένη ξηρασία περιλαμβάνονται οι περιοχές της Αττικής, Νεμέας, Ηλείας, Σάμου, Λήμνου, Σαντορίνης, Ηρακλείου Κρήτης, Κεφαλλονιάς.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *