ροή ειδήσεων

Όταν οι Κεφαλονίτες ξεσηκώθηκαν για... το χρέος



Τη νύχτα της 13ης προς την 14η Σεπτεμβρίου του 1848, Κεφαλονίτες αγρότες, μην μπορώντας να ανταποκριθούν άλλο στους τότε «δανειστές», τους «τοκογλύφους» μεγαλοκτηματίες ευγενείς που τους είχαν πάρει για ένα κομμάτι ψωμί τις μικροϊδιοκτησίες τους, εξεγέρθηκαν και προσπάθησαν να κάψουν τα χρεωστικά ομόλογα στο κτήριο των Δικαστηρίων.
Από τη μία η δυσβάστακτη φορολογία και από την άλλη η εκμετάλλευση των ευγενών είχε «πνίξει» οικονομικά τους Κεφαλονίτες και για το λόγο αυτό αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κίνηση αυτή με αρχηγούς, στο μεν Αργοστόλι τον Γεώργιο Μεταξά, στο δε Ληξούρι τους Θεόδωρο Μπρόντζα και Μαρίνο Χαριτάτο.

Οι άρχοντες της εποχής όμως έμαθαν για την επιχείρηση των αγροτών και ενημέρωσαν την αγγλική φρουρά η οποία περίμενε πλήρως εξοπλισμένη τους αγρότες που στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από τα Βαλσαμάτα, τα Φραγκάτα και τα Τρωιανάτα οι οποίοι τα μόνα όπλα που διέθεταν ήταν αγροτικά εργαλεία.

Έτσι η εξέγερση των αγροτών σε Αργοστόλι και Ληξούρι, όπως διαβάζουμε στο e-istoria.com θα πνιγεί στο αίμα και οι σκοτωμένοι αγρότες θα θαφτούν σε ομαδικό τάφο έξω από το Αργοστόλι ενώ οι υπόλοιποι θα συλληφθούν και θα φυλακιστούν.

Η εξέγερση του Σταυρού ήταν η τρίτη στη σειρά εξέγερση των καταπιεσμένων αγροτών το 1848. Είχαν προηγηθεί άλλες δύο, η μία την μεγάλη Εβδομάδα από την νεολαία του Αργοστολίου και η δεύτερη τον Αύγουστο στη Σκάλα. Και οι δύο είχαν πνιγεί στο αίμα, έχοντας ως αντίποινα εκτελέσεις από την πλευρά των Άγγλων.

Τέλος, να σημειωθεί ότι όπως και στις δύο προηγούμενες εξεγέρσεις έτσι και σ' αυτή στο πλευρό των αγροτών πολέμησαν και παπάδες με πιο γνωστή την περίπτωση του Παπά-Ληστή, που δεν ήταν άλλος από τον ιερέα της Σκάλας Γρηγόριο Ζαπάντη Νοδάρο.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *