ροή ειδήσεων

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Ο κ. Πολάκης στέλνει τους καρκινοπαθείς της Δωδεκανήσου στα νοσοκομεία της Κρήτης. Δεν έχω ξαναδεί τόσο κυνική απάντηση»



Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στις αιτιάσεις του Αν. Υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη, για την αδυναμία λειτουργίας ογκολογικού τμήματος και ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου για τους καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο της Ρόδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η τοποθέτηση του κ. Πολάκη, με τον τρόπο που έγινε αλλά και με το περιεχόμενό της, προσβάλλει όλους τους Δωδεκανήσιους.

Ουσιαστικά, ο Αν. Υπουργός Υγείας στέλνει τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους στα νοσοκομεία της Κρήτης.

Με τη διαφορά, όμως, ότι τα έξοδα δεν θα τα πληρώσει ο κ. Πολάκης, αλλά αυτοί οι άνθρωποι.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε έτοιμη την προμελέτη για τη λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Κουρουμπλής, ως Υπουργός Υγείας, είχε δεσμευθεί για την ολοκλήρωση της μελέτης και τη λειτουργία του ογκολογικού τμήματος, η κυβέρνηση αποκαλύπτει, πλέον, την πρόθεσή της να «θάψει», κυριολεκτικά, τη λειτουργία ογκολογικού τμήματος και ακτινοθεραπευτικού εργαστηρίου στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Συμμετέχω στις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου εδώ και πέντε χρόνια που είμαι Βουλευτής.

Δεν έχω ξαναδεί τόσο κυνική απάντηση Υπουργού, όπως αυτή που έδωσε ο Αν. Υπουργός Υγείας.

Αυτή η απάντηση δεν δείχνει μόνο έλλειψη βούλησης για τη λειτουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, αλλά και έλλειψη σεβασμού απέναντι στους ασθενείς και τους πολίτες της Δωδεκανήσου».


ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφαιρεί από τους μικρούς νησιωτικούς δήμους τη δυνατότητα να διενεργούν διαγωνισμούς για έργα»

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί δήμοι στη διενέργεια διαγωνισμών για έργα, μετά την ψήφιση του Ν.4412/2016, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό, αλλά, κυρίως, απαγορευτικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμών στους μικρούς νησιωτικούς δήμους. Αυτό συμβαίνει γιατί απαιτείται η συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού που θα αποτελείται από 6 μηχανικούς ΠΕ ή ΤΕ, τη στιγμή που νησιωτικοί δήμοι δεν έχουν ούτε έναν, ενώ κάποιοι δεν διαθέτουν ούτε τεχνική υπηρεσία.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, ουσιαστικά, αφαιρείται η δυνατότητα υλοποίησης έργων από μικρούς νησιωτικούς δήμους, αφού καθίσταται αδύνατη η διενέργεια διαγωνισμού με αυτούς τους όρους.

Ζητά από το Υπουργείο Υποδομών και την κυβέρνηση να επαναξιολογήσουν το πλαίσιο εφαρμογής του νόμου και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους μικρούς νησιωτικούς δήμους, αλλά και να αναλογιστούν τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τους μικρούς νησιωτικούς δήμους, που με αυτή τη λογική δεν θα μπορούν, πλέον, να διενεργούν διαγωνισμούς και να υλοποιούν έργα.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι θα έπρεπε, πριν προχωρήσει στην κατάρτιση και ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, να συνυπολογίσει τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα υποστελέχωσης των μικρών νησιωτικών δήμων, που κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν θα μπορούν να διενεργούν διαγωνισμούς.

Ζητούν από ένα νησιωτικό δήμο να συγκροτεί επιτροπή διαγωνισμού με 6 μηχανικούς, τη στιγμή που μπορεί να μην έχει ούτε έναν.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή Δωδεκανήσου.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη άμεσης τροποποίησης διατάξεων του Ν.4412/2016 για να δοθεί η δυνατότητα στους μικρούς νησιωτικούς δήμους να διενεργούν διαγωνισμούς και να είναι σε θέση να κάνουν έργα»

Κύριε Υπουργέ,

Ο νόμος 4412 του 2016 για τα έργα και τις δημόσιες συμβάσεις, που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως είχαμε προειδοποιήσει δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μικρούς νησιωτικούς δήμους, ιδιαίτερα σε αυτούς που δεν διαθέτουν τεχνική υπηρεσία ή η τεχνική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη.

Αποκαλυπτικό παράδειγμα οι διατάξεις του άρθρου 221 παρ.8, που σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 44 παρ. 1, δημιουργούν ένα ασφυκτικό αλλά, κυρίως, απαγορευτικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμών στους μικρούς νησιωτικούς δήμους.

Απαιτείται η συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού που θα αποτελείται από 6 μηχανικούς ΠΕ ή ΤΕ, τη στιγμή που νησιωτικοί δήμοι δεν έχουν ούτε έναν.

Η εναλλακτική λύση που έχει προτείνει το Υπουργείο για τη διεξαγωγή διαγωνισμών από την Περιφέρεια για λογαριασμό των Δήμων δεν είναι αξιόπιστη ούτε δίνει λύση στο πρόβλημα.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εκτός του γεγονότος ότι είναι η πλέον υποστελεχωμένη, από πλευράς προσωπικού, Περιφέρεια της χώρας, δεν μπορεί να αναλάβει το γραφειοκρατικό βάρος διεξαγωγής διαγωνισμών για δεκάδες μικρούς νησιωτικούς δήμους.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, ουσιαστικά, αφαιρείται η δυνατότητα υλοποίησης έργων από μικρούς νησιωτικούς δήμους, αφού καθίσταται αδύνατη η διενέργεια διαγωνισμού με αυτούς τους όρους.

Η κυβέρνηση όφειλε πριν προχωρήσει στην κατάρτιση και ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, να συνυπολογίσει τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα υποστελέχωσης των μικρών νησιωτικών δήμων, που, κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν θα μπορούν να διενεργούν διαγωνισμούς.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην επαναξιολόγηση των συγκεκριμένων διατάξεων για τους νησιωτικούς δήμους, με δεδομένο ότι έχουν δημιουργηθεί ήδη τεράστια προβλήματα στη διενέργεια διαγωνισμών και στην υλοποίηση έργων.

2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου, σε ό, τι αφορά στο περιεχόμενο μιας τροποποιητικής διάταξης που θα λαμβάνει υπόψιν της τις ιδιαιτερότητες των μικρών νησιωτικών δήμων σχετικά με τη σύνθεση και τη συγκρότηση των επιτροπών διαγωνισμού.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *