ροή ειδήσεων

Δεκαεννέα οργανώσεις ζητούν να σταματήσει ο «περιορισμός» των προσφύγων στα νησιά



Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την οποία ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να τερματίσει την «πολιτική περιορισμού» (containment) των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου και να επιτρέψει τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα έστειλαν 19 φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό την περσινή άνοιξη η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και η Λέρος έχουν μετατραπεί σε τόπους εσαεί περιορισμού για χιλιάδες ανθρώπους που ζουν υπό «άθλιες συνθήκες», χωρίς επαρκή ή έγκαιρη πρόσβαση σε προστασία και διαδικασίες ασύλου.

Σημειώνουν ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει αρκετή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα για την υποστήριξη των προσφύγων, όμως υπογραμμίζουν ότι αυτό δεν δικαιολογεί την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδώσει την υποχρεωτική παραμονή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά στην συμφωνία ΕΕ - Τουρκία. Σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία, στα νησιά φιλοξενούνται 14.528 άνθρωποι.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι οι ελληνικές Αρχές «προφανώς» δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις βασικές ανάγκες όσων βρίσκονται στα νησιά και περιγράφουν με τα πλέον μελανά χρώματα τις συνθήκες που επικρατούν στα εκεί κέντρα φιλοξενίας.

«Αυτοτραυματισμοί, απόπειρες αυτοκτονίας, άγχος, επιθετικότητα και κατάθλιψη» είναι συνηθισμένα προβλήματα. Οι έγκυες γυναίκες και τα βρέφη τους κινδυνεύουν λόγω των αντίξοων συνθηκών, ενώ η παροχή τροφής και η αποχέτευση δυσκολεύουν ιδιαίτερα άτομα με σωματικές αδυναμίες, τονίζεται στην επιστολή.

«Η Ελλάδα έχει την ευθύνη να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα γυναικών ανδρών και παιδιών που φτάνουν στα νησιά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον τερματισμό της υφιστάμενης πολιτικής περιορισμού και τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική [χώρα]», τονίζουν οι 19 οργανώσεις.

Ανάμεσα στις οργανώσεις που συνυπογράφουν βρίσκονται το ελληνικό παράρτημα της Oxfam, η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η ActionAid και το Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.


Σχόλια

  1. Ανώνυμος24/10/17 09:20

    το δανέζικο συμβούλειο για τους πρόσφυγες γιατί δεν ζητάει να πάνε στην Δανία;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *