Άρθρο του Μιχάλη Παλαιολόγου – Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Τροχαίο Υλικού
Με την τροποποίηση του νόμου 2939/2001 «για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων, προσαρμογή στην οδηγία 2015/720/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και άλλες διατάξεις», από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο πήχης για την ανακύκλωση τίθεται ακόμα πιο ψηλά.
Στη Ρόδο, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε θέσει γερά θεμέλια ώστε η ανακύκλωση να γίνει συνείδηση στους Ροδίτες και στις Ροδίτισσες ώστε να μας βοηθήσουν στον μεγάλο στόχο που έχουμε θέσει, να κάνουμε τη Ρόδο πόλη-πρότυπο στον τομέα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων, περνώντας έτσι στην νέα εποχή.
Στόχος μας ως δημοτική αρχή είναι η ανάκτηση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών να φτάσει το 50%, σχέδιο μεγαλεπίβολο αλλά όχι ανέφικτο. Αυτό σε συνδυασμό με τον στόχο που έχει τεθεί μέσω του νομοσχεδίου, να συνδεθούν δηλαδή τα δημοτικά τέλη με τις ποσότητες των απορριμμάτων που παράγει ο κάθε δήμος, έτσι ώστε οι πολίτες να διαπιστώνουν την ανταποδοτικότητα του μέτρου μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών, ανάλογα με τα ποσοστά ανακύκλωσης που επιτυγχάνονται, είναι ένα σημαντικό κίνητρο για τους πολίτες αλλά και για εμάς ως δημοτική αρχή.
Η Ρόδος, είναι γεγονός ότι μπήκε με καθυστέρηση στο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών του Μπλε Κάδου και του Μπλε Κώδωνα, όμως η δράση αυτή συνεχώς κερδίζει έδαφος και τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι περισσότερο από ενθαρρυντικά. Είναι αυτά τα μικρά αλλά πολύ σημαντικά βήματα, που θα μας οδηγήσουν σε ένα καθαρό νησί, σε μια καθαρή χώρα, σε έναν καθαρό πλανήτη.
Πρώτα από όλα, ας σκεφτούμε ότι η φύση δεν παράγει απορρίμματα. Στο οικοσύστημα αυτό που θεωρείται άχρηστο από έναν οργανισμό, αποτελεί χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλο και έτσι συνεχίζεται ο συνεχής και αδιάκοπος κύκλος τη ζωής. Απορρίμματα παράγει μόνο ο άνθρωπος.
Είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία που προκύπτουν από σχετικές έρευνες και που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν:
-με την ανακύκλωση 1.000 κιλών χαρτιού σώζουμε 17 δέντρα και εξοικονομούμε 130 κιλά πετρέλαιο, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του χαρτιού.
-με την ανακύκλωση 1.000 κιλών γυαλιού δεν καταναλώνεται η άμμος των υδροβιοτόπων και εξοικονομούνται 12 κιλά πετρέλαιο, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του γυαλιού
-με την ανακύκλωση 1.000 κιλών αλουμινίου δεν γίνεται εξόρυξη 4,57 τόνων βωξίτη και εξοικονομούνται 700 κιλά πετρελαίου, που θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για τη δημιουργία του αλουμινίου
-με την ανακύκλωση 1.000 κιλών πλαστικού δεν θα απαιτηθούν 500 χρόνια για να αποσυντεθούν από το περιβάλλον οι ποσότητες αυτές και δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 732 κιλά αερίων που δημιουργούνται με την παραγωγή του πλαστικού και συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
-με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει 1 κουτί από αλουμίνιο, μπορείτε να ακούσετε ραδιόφωνο για 4 ώρες, να δείτε τηλεόραση για 3 ώρες, να ανάβει μία λάμπα 60Watt για 5 ώρες ή να λειτουργεί ένα ψυγείο για 4 ώρες.
Είναι πλέον η στιγμή να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι στις επόμενες γενιές και στο περιβάλλον που θα τους κληροδοτήσουμε. Έχουμε ευθύνη να εντάξουμε την ανακύκλωση συσκευασιών στην καθημερινότητά μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Τα βήματα, είναι εύκολα και απλά: Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας (από χαρτί, πλαστικό, γυαλί, λευκοσίδηρο και αλουμίνιο) από τα υπόλοιπα απορρίμματα στο νοικοκυριό.
Συμμετέχουμε σωστά στην ανακύκλωση συσκευασιών όταν ανακυκλώνουμε συστηματικά στον μπλε κάδο:
Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.
Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, τοματοπολτό κ.ά.
Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, απορρυπαντικά, σαμπουάν, πλαστικές σακούλες κ.ά.
Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια από χυμούς ή τρόφιμα, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά κ.ά.
Συσκευασίες από Χαρτί π.χ. από γάλα, χυμούς, τρόφιμα, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες & Χαρτοκιβώτια π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, κ.ά.
Με τον τρόπο αυτό δε ρυπαίνεται το περιβάλλον, αυξάνεται η διάρκεια ζωής των ΧΥΤΑ, εξοικονομείται ενέργεια, εξοικονομείται πρώτη ύλη και τελικά εξοικονομείται ζωή για το περιβάλλον, το οποίο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχουμε συστηματικά κακοποιήσει.
Η Ρόδος μπορεί να μετατραπεί σε νησί-υπόδειγμα με την συνεργασία των πολιτών γι αυτό και στον σχεδιασμό της αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, είναι η τοποθέτηση συνολικά 1.500 μπλε κάδων σε όλο το νησί.
Η Ρόδος περνά στην νέα εποχή με τη βοήθεια των συμπολιτών μας που από την αρχή αγκάλιασαν και στήριξαν αυτήν την πρωτοβουλία.
Είμαστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα βιώσουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Το στοίχημα της προστασίας του περιβάλλοντος είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε με σκληρή δουλειά, με σωστή οργάνωση και με μεθοδικότητα.
Αρκεί να γίνει η ανακύκλωση τρόπος ζωής, αρκεί ο αγώνας για μια καθαρή Ρόδο και ένα υγιές περιβάλλον να είναι κοινός. Είναι στο χέρι μας.
Αυτό το "με σκληρή δουλειά, με σωστή οργάνωση και με μεθοδικότητα" στην εγκυκλοπαίδεια το βρήκες δήμαρχε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί όχι μόνο τα σκουπίδια και τις παράνομες χωματερές που εσείς οι ίδιοι συντηρείτε δεν μπόρεσες να βάλεις μια τάξη, αλλά ούτε στα υπόλοιπα καυτά προβλήματα του τόπου όπως το νερό-νεράκι, τις παράνομες αφίσες και πινακίδες, την έλλειψη διαγραμμίσεων στους δρόμους, τις επικίνδυνες λακκούβες, τους κράχτες και τσιγγάνους επαίτες, και μια που το έφερε η συζήτηση δήμαρχε, με τις ανταποδοτικές επενδύσεις της Καζίνο Α.Ε. τι έκανες? Όπως και οι προκάτοχοί σου μήπως; δηλαδή σε ένα πολύυυυ βαθύ συρτάρι; Ευτυχώς για σας που σε αυτήν την μπανανία δεν υπάρχουν εισαγγελείς!!!!!!!!!!
Ορφανίδης Δ.
κύριε Δήμαρχε αν είναι να κάνεις δουλειά για το νησί να την κάνεις και το έργο σου θα φανεί. Σταμάτα όμως να φωτογραφίζεσε με κάθε σκουπιδοτενεκέ που τοποθετείς στο νησί και να μας δείχνεις το καλοταϊσμένο στομάχι σου
ΑπάντησηΔιαγραφή