ροή ειδήσεων

Τιμήθηκε από τον δήμο Ρόδου η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ



Την ακαδημαϊκό Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ τίμησε το μεσημέρι της Δευτέρας, για την προσφορά της στην επιστήμη και τον πολιτισμό, ο δήμος της Ρόδου, σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε ότι «είναι δύσκολο να προσεγγίσεις με το προσήκον μέτρο, το θάρρος και τη δέουσα γνώση, την προσωπικότητα και το έργο της τιμωμένης». Ωστόσο, «το διαμέτρημα της προσωπικότητας και της επιστημοσύνης της, προσδιορίζεται αντικειμενικά από το προσωπικό της αποτύπωμα με τη θεμελιακή της συνεισφορά στην ενότητα της ελληνικής ιστορίας».


Μιλώντας για την κ. Αρβελέρ, ο δήμαρχος ανέφερε: «Συνδυάζει το ανεξάρτητο δημιουργικό και ερευνητικό πνεύμα ενός ανθρώπου της διανόησης με την ενεργό δράση του πολίτη. Καταξιώθηκε για την προσφορά της στα γράμματα και στον πολιτισμό, διδάσκοντας γενεές επιστημόνων και παραδίνοντας ένα βαρυσήμαντο έργο, ιδιαίτερα πολύπτυχο, που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές».

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος, «η Ευρώπη και ο δυτικός πολιτισμός έχουν δεχθεί τη συμβολή της δημοκρατίας, της φιλοσοφίας, των γραμμάτων και των τεχνών, ως ουσιαστικά κληροδοτήματα του ελληνικού πολιτισμού» και υπενθύμισε ότι για την κ. Αρβελέρ «Ευρώπη είναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, τα δικαιώματα του ανθρώπου, η δίκαιη διανομή, και ο διάλογος».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο δήμαρχος χαρακτήρισε την τιμωμένη για την παρουσία και την πολύτιμη προσφορά στα γράμματα και τον πολιτισμό «άξια για την τιμή που της αποδίδεται».

Η κ. Αρβελέρ ευχαρίστησε το δήμαρχο, τους παρευρισκόμενους αλλά και όλους τους πολίτες της Ρόδου για την τιμητική διάκριση. Αναφέρθηκε στη χθεσινή της ομιλία στην Παναγιά του Κάστρου με θέμα «Βυζαντινοί και Νεοέλληνες», στην οποία παρευρέθηκε πλήθος κατοίκων της Ρόδου, και μοιράστηκε με τους παριστάμενους τις θέσεις-αντιθέσεις σε ιστορικά θέματα.

Ο δήμαρχος απένειμε στην κ. Αρβελέρ τιμητική πλακέτα, συνοδευόμενη από την εικαστική έκδοση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου Ρόδου «Βυζαντινές Αρχόντισσες», αφιερωμένη στη «σύγχρονη Βυζαντινή Αρχόντισσα».

Τη συνεδρίαση τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Της πανηγυρικής συνεδρίασης είχε προηγηθεί την Κυριακή εκδήλωση του δήμου στο μνημείο της Ιστορίας των Πολιτισμών, την Παναγιά του Κάστρου, όπου η κ. Αρβελέρ με την πολυεπίπεδη ομιλία της με θέμα «Βυζαντινοί και Νεοέλληνες», ανέλυσε εκτενέστατα γοητεύοντας το πλήθος, τη διαλεκτική σχέση στην πολιτική εμβέλεια του Βυζαντίου και στη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας, έργο στο οποίο έχει αφιερώσει τη ζωή της.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *