ροή ειδήσεων

O Ερντογάν στην Αθήνα και ο Τσαβούσογλου στη Ρόδο



Λίγες μόνο ώρες μετά την άφιξη του από την Άγκυρα, ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου. Μια επίσκεψη που θα γίνει έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Έλληνας ομόλογός του, Προκόπης Παυλόπουλος.

Να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από πολλές δεκαετίες, κάτι που επιθυμούσε διακαώς να συμβεί εδώ και πολύ καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που θα γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Ελλάδας – Τουρκίας.

Μιλώντας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν περιορίστηκε μόνον στον άξονα Αθήνας – Άγκυρας, στον απόηχο και της επίσκεψής του στην Άγκυρα αλλά εκτίμησε ότι το προσεχές διάστημα θα φέρει εξελίξεις και στα υπόλοιπα διεθνή μέτωπα. Επεσήμανε παράλληλα ότι επετεύχθη στη διάρκεια των διαβουλεύσεων του με τον Τούρκο ομόλογό του «να ανοίξουν όλα τα κανάλια επικοινωνίας» με τη γείτονα. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε οι υπουργοί Εξωτερικών να συναντώνται κάθε έξι μήνες, με τον κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αναμένεται στην Ελλάδα τον Μάιο του 2018, πιθανότατα στη Ρόδο, ενώ θα γίνει επανεκκίνηση και των διερευνητικών επαφών που όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς «είχαν αποφέρει αποτελέσματα κατά το παρελθόν». Όπως εξήγησε στις διερευνητικές θα γίνεται διεξοδική συζήτηση και για τα «αεροναυτιλιακά» δηλαδή τις παραβιάσεις θεωρώντας ότι αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνονται συνεχώς σε διμερές επίπεδο εκτός από την κοινοποίηση τους και σε διεθνές επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας καθώς αυτό συμφέρει τη χώρα. «Δεν λέω ότι θα γίνει (η ένταξη της Τουρκίας). Δεν θέλουμε να διακοπούν οι σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Για την επιμονή της Άγκυρας να θέτει το ζήτημα των Γκιουλενιστών που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «δεν υπήρχε περίπτωση να μην τεθεί» στις πρόσφατες συνομιλίες, που είχε στην τουρκική πρωτεύουσα ξεκαθάρισε όμως πως το μήνυμα της Αθήνας ήταν σαφές ότι «είμαστε κράτος δικαίου». Είπε επίσης πως στους συνομιλητές του έθεσε το θέμα πως και η σημερινή κυβέρνηση έχει χάσει υποθέσεις της στα ελληνικά δικαστήρια όπως στο ΣτΕ, καθώς «η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη».

Για το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς είπε πως ετέθη από τους Τούρκους συνομιλητές του πρώτο ως θέμα στην ατζέντα των πρόσφατων συζητήσεων στην Άγκυρα και πως θα ήθελαν σε περίπτωση που ξεκινήσουν εκ νέου οι διαβουλεύσεις να υπάρξουν προηγουμένως συνομιλίες για τα «δύσκολα ζητήματα» (ασφάλεια και εγγυήσεις) μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι αυτή ήταν η ελληνική θέση πριν τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, κάτι που όμως δεν αποδέχθηκε η τουρκική πλευρά και απέρριψε τη δυνατότητα διαβουλεύσεων που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο Πεκίνο τον περασμένο Μάιο.

Ν. Κοτζιάς για ΠΓΔΜ: «Θέλουμε έναν συμβιβασμό χωρίς νικητές και ηττημένους»

Την εκτίμηση ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα πρέπει να λυθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2018 εξέφρασε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση στο σύνολό της είναι έτοιμη για συμβιβασμό.


«Είμαστε έτοιμοι, θα μας κρίνει η ιστορία», δήλωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθήνα 9.84, ενώ απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «λίγη σεμνόητα δεν βλάπτει» στον απολογισμό της διαχείρισης του θέματος.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ότι ο συμβιβασμός στο ονοματολογικό αφορά ένα «πακέτο» που περιλαμβάνει: το όνομα, τη χρήση του ονόματος, παράγωγα και συντμήσεις σημειώνοντας πως ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς έχει χρεωθεί ες τώρα τα δύο πρώτα. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν διευκρίνισε ωστόσο αν οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν και άλλα ζητήματα που θέτει η άλλη πλευρά όπως ταυτότητα και γλώσσα, αλλά και τι θα γίνει με το θέμα του δημοψηφίσματος, που είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιήσει η γείτονα μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

«Θέλουμε έναν συμβιβασμό χωρίς νικητές και ηττημένους» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς θέτοντας δύο βασικές προϋποθέσεις: να λυθεί η παρεξήγηση ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει το γειτονικό κράτος και να κοπεί ο αλυτρωτισμός από τη γείτονα.

Ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε πως η νέα κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ του Ζόραν Ζαεφ φαίνεται να έχει «μεγάλη διάθεση για συμβιβασμό και συναίνεση» ενώ έδωσε έμφαση και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης η συζήτηση επί των οποίων έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια.

Για Αλβανία

Ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε πολυήμερες διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών το πρώτο 15νθημερο του Νοεμβρίου για όλα τα «ανοιχτά ζητήματα» με τη γείτονα. Η απόφαση όπως είπε της κυβέρνησης στα Τίρανα να μην πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις των σπιτιών της ελληνικής μειονότητας βοηθάει το κλίμα των επικείμενων διαβουλεύσεων. Γνωστοποίησε επίσης τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από μια «συμφωνία – πακέτο» για όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Μάλιστα, όπως ανέφερε υπάρχει ήδη μια συντονιστική ομάδα σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων και υπουργών Εξωτερικών καθώς και 4 ξεχωριστών ομάδων που έχουν ήδη επιφορτιστεί με τη συζήτηση των πιο δύσκολων θεμάτων.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *