ροή ειδήσεων

Επίθεση με πέτρες στο σπίτι του 11χρονου αφγανού (παρ’ ολίγον) σημαιοφόρου [βίντεο]



Θύμα ρατσιστικής επίθεσης έπεσε η οικογένεια του μικρού Αφγανού που είχε -απ’ ό,τι φαίνεται- την ατυχία να κληρωθεί σημαιοφόρος του σχολείου του στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Ο μικρός Αμίρ δεν κράτησε βέβαια ποτέ την ελληνική σημαία, μετά από σχετική απόφαση του διευθυντή του σχολείου -την οποία μάλιστα χαιρέτισε και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου- και τελικά παρέλασε κρατώντας ένα ταμπελάκι που έγραφε «6ο Δημοτικό».

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η κλήρωσή του ως σημαιοφόρου δεν έμειναν όμως στην ημέρα της εθνικής επετείου, αλλά είχαν και συνέχεια. Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία, άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες στο σπίτι της οικογένειας του 11χρονου στη Δάφνη, προκαλώντας φθορές.

Ηταν το μήνυμα των αυτόκλητων «τιμωρών» για την «προσβολή» του εθνικού συμβόλου που για λίγο έλειψε να βρεθεί στα χέρια του «αλλόθρησκου Αφγανού», προς «γνώση και συμμόρφωση» για την επόμενη φορά που ο ελληνικός νόμος -ναι αυτός του Γαβρόγλου για την ανάδειξη του σημαιοφόρου μέσω κλήρωσης- θα στείλει τη σημαία σε «λάθος χέρια».



Περιγράφοντας την επίθεση που δέχθηκε η οικογένειά της, η μητέρα του Αμίρ, Αριζού, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο παράθυρο του δωματίου που κοιμούνται τα παιδιά της, με αποτέλεσμα το δωμάτιο να γεμίσει σπασμένα τζάμια. Μαζί με τις πέτρες οι δράστες της επίθεσης πέταξαν και ένα χαρτόνι που προέτρεπε την οικογένεια να φύγει από την Ελλάδα.

«Την ώρα που έσπαγαν τα τζάμια, γύρω στις 3 τα ξημερώματα, φώναζα και καλούσα σε βοήθεια. Τα παιδιά είχαν ξυπνήσει, έκλαιγαν, ήταν πολύ φοβισμένα. Γέμισε γυαλιά το δωμάτιο των παιδιών. Βρέθηκε μπουκάλι μπύρας πάνω στο κρεβάτι. Οι πέτρες έπεφταν η μια μετά την άλλη. Ένιωσα πανικό. Δεν ήξερα τι να κάνω. Ειδοποίησα την ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η οποία κατέβηκε και κάλεσε την αστυνομία. Θα πεθάνουμε. Θα μας σκοτώσουν. Δεν ξέρουμε τον λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα του Αμίρ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.Το βλέμμα του Αμιρ, χίλιες λέξεις/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τρομοκρατημένη, η οικογένεια των αφγανών προσφύγων ζήτησε το πρωί από στελέχη του προγράμματος Προσωρινής Στέγασης του δήμου Αθηναίων, τη μετακίνησή της σε άλλη κατοικία. Την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη η Προκαταρκτική Εξέταση που έχει διατάξει το υπουργείο Παιδείας για πώς κατέληξε ο 11χρονος να παρελάσει με την ταμπέλα του σχολείου και όχι με τη σημαία.

Τον αποτροπιασμό του για την επίθεση εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων,Γιώργος Καμίνης, ζητώντας από τις αρχές την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.Ο μικρός Αμίρ κρατά ένα χαρτόνι με το μήνυμα «φύγε» από τους δράστες της επίθεσης/ Δήμος Αθηναίων

Ο κ. Καμίνης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής για μια «ανοιχτή Αθήνα, που με τους πολίτες της και σε συνεργασία με τους δήμους όλης της χώρας, θέτουν στο περιθώριο, ακραίες, μισαλλόδοξες, ξενόφοβες και ρατσιστικές πρακτικές» και στο πλαίσιο αυτό διεμήνυσε ότι «φασίζουσες τακτικές, που επιχειρούν να τρομοκρατήσουν, όχι μόνο δεν μας πτοούν, αλλά χαλυβδώνουν την αποφασιστικότητά μας να συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων και η κοινωνική ένταξής τους».

Αργότερα ήταν η σειρά των πολιτικών κομμάτων να καταδικάσουν την επίθεση. Από το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν όχι μόνο την επίθεση αλλά -με ειρωνεία- και την σχετική ανακοίνωση της ΝΔ:

«Η επίθεση με πέτρες στην κατοικία του 11χρονου Αμίρ, στην περιοχή της Δάφνης, είναι ξεκάθαρα ρατσιστική. Οι πρακτικές που επιχειρούν να σπείρουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να απομονωθούν το συντομότερο δυνατό.

» Καλωσορίζουμε, επιπλέον, τις όψιμες, αντιρατσιστικές ευαισθησίες της ΝΔ, υπενθυμίζουμε ωστόσο πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει κλήρωση για τους σημαιοφόρους στις παρελάσεις, είχε καταψηφιστεί από το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη, με πρόσχημα την… αριστεία».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ήταν η ακόλουθη:

«Τα ξημερώματα κάποιοι βανδάλισαν το σπίτι ενός 11χρονου Αφγανού στη Δάφνη, επειδή είχε κληρωθεί ως σημαιοφόρος του σχολείου του. Κάποιοι άλλοι τον είχαν υποχρεώσει προηγουμένως να κρατά αντί σημαίας, μια ταμπέλα του σχολείου του. Αυτή είναι η καθημερινή ανομία που ανέδειξε σήμερα η Νέα Δημοκρατία και έχει συχνά, δυστυχώς, και ρατσιστικά κίνητρα. Γι’ αυτήν ο κ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα στη Βουλή, καθώς ζει στον δικό του τόπο και χρόνο».

«Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα ‘νύχτες των κρυστάλλων’», διαμηνύει από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Οι νεοναζί ‘σηκώνουν κεφάλι’. Χτύπησαν δικηγόρους. Τώρα στοχοποιούν μικρά παιδιά και επιτίθενται σε οικογένειες. Δεν έχουν όρια. Είναι ο ορισμός του δημοσίου κινδύνου. Εχθρός τους είναι η κοινωνία», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. «Η απάντηση μας πρέπει να είναι ομόθυμη. Η εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής να επιστρέψει στο περιθώριο που ανήκει. Η δημοκρατία και η ελευθερία θα νικήσουν».


Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *