ροή ειδήσεων

Προϋπολογισμός 2018: Ψηλά ο πήχης για τα πλεονάσματα αλλά και πρόσθετα φορολογικά βάρη 1,9 δισ. ευρώ



Κοινωνικό μέρισμα σε 1.459.834 νοικοκυριά, με μέσο ύψος του μερίσματος 483 ευρώ ανά νοικοκυριό προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018 ο οποίος κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με το euro2day.gr.

Το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα «επιλέξιμα νοικοκυριά» που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ.

Ο συνολικός αριθμός των μελών των δικαιούχων νοικοκυριών ανέρχεται σε 3.472.734 άτομα, ήτοι στο 32% του πληθυσμού της χώρας.

Στον προϋπολογισμό για το έτος 2017 εκτιμάται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 1,6% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 2,44% του ΑΕΠ (μνημονιακός στόχος ήταν το 1,75%), έχοντας ήδη ενσωματώσει δαπάνη 1,4 δισ. ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των ΥΚΩ στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το υπουργείο σημαντικός παράγοντας της υπέρβασης του 2017 ήταν το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, καθώς και η χρηστή διαχείριση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

Για το έτος 2018 προβλέπεται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ. Δηλαδή κατά 550 εκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο του προβλεπομένου.

Αν και οριακά υψηλότερο από το αντίστοιχο εκτιμώμενο αποτέλεσμα του 2017, η δημοσιονομική προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί, καθώς και η άρση της οικονομικής αβεβαιότητας και η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είναι επαρκείς παράγοντες για την ασφαλή επίτευξή του, υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ.

Πρόσθετα βάρη 1,9 δισ. ευρώ θα κληθεί, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018, να σηκώσει η οικονομία. Πρόκειται για αύξηση που θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τους νέους φόρους που έχουν ήδη θεσπιστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού το σύνολο των κρατικών εσόδων αναμένεται να διαμορφωθεί το 2018 στα 54,2 δισ. ευρώ από 52,1 δισ. που προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν φέτος.



Προϋπολογισμός 2018: Ακόμα πιο ψηλά το πλεόνασμα – Πρόσθετα φορολογικά βάρη

Οπως ανέφερε το real.gr σε ανάρτησή του νωρίτερα: Υψηλές προσδοκίες για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τον επίσημο και φιλόδοξο στόχο του προγράμματος για το 2018, ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.




Το Μνημόνιο απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο προϋπολογισμός βάζει τον πήχη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 3,7% με 3,8% του ΑΕΠ, διατηρώντας σε επίπεδο προβλέψεων και ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος. Για φέτος, η τελευταία εκτίμηση για το πρωτογενές αποτέλεσμα αφορά σε 2,4% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ, μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Από πλεονάσματα, ο προϋπολογισμός φαίνεται να πηγαίνει καλά.

Αυτοί είναι οι νέοι φόροι και περικοπές που ενεργοποιούνται την Πρωτοχρονιά

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, ο στόχος για το επόμενο έτος είναι φιλόδοξος στο 2,5%, αλλά φέτος ο πήχης κατεβαίνει μήνα με τον μήνα ολοένα και περισσότερο. Από 2,7% που προβλεπόταν αρχικά, η πρόβλεψη έπεσε στο 1,8% με το προσχέδιο και τώρα προσαρμόζεται στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος.

Ο προϋπολογισμός του 2018 δεν φέρνει νέα μέτρα με την παραδοσιακή έννοια των τελευταίων ετών. Για το 2018, τα πρόσθετα μέτρα είναι ήδη ψηφισμένα και θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου, φέρνοντας επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων, χαμηλοσυνταξιούχους, μισθωτούς και συνταξιούχους, φορολογούμενους με ιατρικά έξοδα και… ταξιδιώτες.

Από τις αρχές του 2018, κάνει πρεμιέρα η νέα επιβάρυνση στις διανυκτερεύσεις σε δωμάτια ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ καταργούνται τόσο η έκπτωση ιατρικών δαπανών όσο και η έκπτωση κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών και συνταξιούχων.

Από τα μέτρα του 2018, τα οποία έχουν ψηφιστεί και πλέον ενεργοποιούνται, ξεχωρίζουν:

1. Παρακράτηση. Περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 9.000 ευρώ τον χρόνο θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο. Η μείωση θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.

2. Ιατρικά έξοδα. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι, οι οποίοι έκαναν μέχρι τώρα χρήση της τελευταίας φοροαπαλλαγής που είχε απομείνει, από το 2018 την αποχαιρετούν. Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ, η εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018 δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κ.λπ. που εκδόθηκαν μέσα στο 2017.

3. ΦΠΑ σε νησιά. Αν δεν υπάρξει αναβολή, σε 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου καταργείται η έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ. Στα νησιά που θα υποστούν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών συμπεριλαμβάνονται η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Κως, η Κάλυμνος κ.ά.

4. Φόρος υπεραξίας. Παραμένει επίσης σε εκκρεμότητα, εάν θα υπάρξει νέα αναβολή ή όχι. Αν δεν υπάρξει, από την 1η Ιανουαρίου οι πωλητές ακινήτων θα έρθουν αντιμέτωποι με φόρο υπεραξίας 15%.

5. Επίδομα θέρμανσης. Τα κρύα έχουν αρχίσει, ο προϋπολογισμός έχει ενσωματώσει μαχαίρι 50% στο κονδύλι για επίδομα θέρμανσης (από τα 105 εκατ. ευρώ την περυσινή σεζόν και 210 εκατ. ευρώ την προπέρσινη), αλλά ακόμα κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα είναι το φετινό επίδομα θέρμανσης και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι. Για να περικοπεί η ετήσια δαπάνη του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνουν αυστηρότερα και το ποσό του επιδόματος ανά λίτρο θα περιοριστεί. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα είτε θα κοπεί για χιλιάδες νοικοκυριά, είτε θα είναι λιγότερο από αυτό που πήραν πέρυσι οι δικαιούχοι.

6. Φόρος στα Airbnb. Οι διατάξεις νόμου έχουν ψηφιστεί αλλά θα κάνουν πρεμιέρα πρώτη φορά το 2018, φέρνοντας φορολογούμενους οι οποίοι νοικιάζουν τα σπίτια τους μέσω Airbnb αντιμέτωπους με φόρο έως και 45%. Για τους συγκεκριμένους, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει ηλεκτρονικό φακέλωμα, αφού σύντομα θα κληθούν να δηλώσουν τι ακίνητα ενοικιάζουν, πού και σε ποιον.

7. Φόρος διαμονής. Ανέρχεται σε 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων, 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων, 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων, 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

Δείτε ΕΔΩ την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2018

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *