ροή ειδήσεων

3 δισ. ευρώ στους δρόμους “ρίχνουν” OTE, WIND και Vodafone!



Κόντρα στην κρίση και την ένδεια επενδύσεων που παρατηρείται σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, όπως ακόμη και στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας, οι τρεις μεγάλες επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών της χώρας “ρίχνουν” στους δρόμους της χώρας σχεδόν 3 δισ. ευρώ υλοποιώντας ένα ευρύ τεχνολογικό και κατασκευαστικό έργο το οποίο θα καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της ψηφιακής οικονομίας και της μετάβασης, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των νοικοκυριών στη νέα τεχνολογική εποχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη μελέτη του “Vodafone Institute “Shaping the Gigabit Society”, η αύξηση του αριθμού των συνδέσεων οπτικών ινών σε μία χώρα κατά 1% κατ’ έτος συσχετίζεται με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,02% και 0,04% κάθε χρόνο.

Ειδικότερα, ο όμιλος ΟΤΕ, η WIND και η Vodafone έχουν θέσει ως στόχο να δώσουν τη δυνατότητα σε 2,8 εκατ. συνδέσεις, σε σύνολο περίπου 4,5 εκατ. συνδέσεων, ευρυζωνικής πρόσβασης υπερ-υψηλών ταχυτήτων, τόσο στο download όσο και στο upload, μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2019, έπειτα δηλαδή από την ολοκλήρωση των επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στο πλαίσιο του κανονισμού ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς της Εθνική Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς τα πλεονεκτήματά των δικτύων οπτικών ινών είναι σημαντικά καθώς αποτελούν τη μόνη τεχνολογία που μπορεί να διασφαλίσει την ίδια ποιότητα υπηρεσίας συνεχώς σε κάθε καταναλωτή ανεξάρτητα από την απόσταση που μπορεί να έχει από τον πλησιέστερο επικοινωνιακό κόμβο, ενώ την ίδια στιγμή χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και ελάχιστες ανάγκες συντήρησης. Ακριβώς εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών αυτών, οι οπτικές ίνες εξασφαλίζουν σταθερή σύνδεση με ελάχιστη καθυστέρηση και δυναμική συμμετρία στη μεταφορά των δεδομένων σε “διαστημικές” ταχύτητες που μπορούν να φθάσουν ακόμη και το 1 Gbps.

ΟΤΕ

Ο όμιλος ΟΤΕ ολοκλήρωσε, σε διάστημα μόλις 8 μηνών, την πρώτη φάση αναβάθμισης του τηλεπικοινωνιακού του δικτύου, μέσω οπτικής ίνας (VDSL) σε 2,5 εκατ. συνδέσεις, ενώ σύντομα αναμένεται να επεκταθεί σε επιπλέον 400.000 συνδέσεις. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, οι επενδύσεις του σε οπτικές ίνες και δίκτυα νέας γενιάς ξεπερνούν τα 2 δισ. τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ το επενδυτικό πλάνο έως το 2020 ανέρχεται σε επιπλέον 1,5 δισ. Επιπλέον αυτών, ο όμιλος ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει δίκτυο οπτικών ινών με μήκος διαδρομής 12.000 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband.

WIND

Το πλάνο της WIND για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών (FFTx), αφορά στην κάλυψη ως και 500.000 γραμμών σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη. Συγκεκριμένα, το πλάνο προβλέπει τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών της WIND στην Καλαμάτα, τη Νέα Σμύρνη, τη Καλλιθέα, τη Δυτική Αττική, τη Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης. Σύμφωνα με την εταιρεία οι υποδομές νέας γενιάς θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών και είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της WIND, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Vodafone



Στην πρώτη μεγάλης κλίμακας υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) στην Ελλάδα προχωρά η Vodafone, στο πλαίσιο του στρατηγικού της πλάνου, για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020. Ειδικότερα, το επενδυτικό σχέδιο της Vodafone προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς με την εισαγωγή της τεχνολογίας vectoring και άλλων τεχνολογιών, όπως είναι οι οπτικές ίνες και περιλαμβάνει επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς για την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών που διαθέτει.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *