ροή ειδήσεων

Μ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Ο κ. Μουζάλας εκτελεί συμβόλαιο εις βάρος των νησιών του Αιγαίου



Την απόλυτη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων δομών παραμονής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, εξέφρασε ο Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Κόνσολας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, παρουσία και των πέντε Δημάρχων Κω, Λέρου, Λέσβου, Σάμου και Χίου.

Ο κ. Κόνσολας αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έχει καμία πρόθεση να αποσυμφορήσει τα νησιά, αλλά ετοιμάζει και τη δημιουργία και νέων δομών.

Ο κ. Υπουργός εκτελεί ένα συμβόλαιο εις βάρος των νησιών του Αιγαίου και εις βάρος της χώρας. Αποδείχθηκε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κυβέρνηση.

Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας δεν επιτρέπει τη μεταφορά παράνομων μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά, κατέρρευσε.

Όταν ζητήσαμε να μας φέρει το εδάφιο της συμφωνίας που προβλέπει κάτι τέτοιο, ο ισχυρισμός του κ. Μουζάλα ήταν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε γιατί αυτή τη νομική ερμηνεία δίνει η Τουρκία στη συμφωνία.

Με αυτή, δηλαδή, τη λογική πρέπει να αποδεχθούμε και τη νομική ερμηνεία που δίνει η Τουρκία στο καθεστώς του Αιγαίου, αμφισβητώντας την ελληνικότητα των νησιών μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η αλήθεια είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που δεν εφαρμόζει τη συμφωνία στο επίπεδο της επαναπροώθησης που θα αποσυμφορούσε τα νησιά και ταυτόχρονα θα έστελνε και ένα μήνυμα αποτροπής. Γιατί δεν την εφαρμόζει;

Πολύ απλά γιατί οι ιδεοληψίες αποδεικνύονται ισχυρότερες από τις ανάγκες της χώρας και των νησιών. Γιατί δεν έχουν στελεχωθεί οι υπηρεσίες ασύλου και κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Γιατί είναι ξεπερασμένη από την ίδια την πραγματικότητα η χρονοβόρα διαδικασία παροχής ασύλου και πρέπει να αναθεωρηθεί.

Και μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να παραβιαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων.

Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία όσων έρχονται πλέον δεν είναι πρόσφυγες, αλλά παράνομοι μετανάστες που δεν υπάρχει περίπτωση να στοιχειοθετηθεί αλλά και να ικανοποιηθεί το αίτημα παροχής ασύλου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όχι μόνο δεν θα μειωθεί ο αριθμός αυτών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά αλλά θα αυξάνεται διαρκώς.

Για αυτό και η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει νέες δομές, από νέα hot spot έως πλωτά κέντρα. Θα δημιουργήσει και άλλες δομές και αν υπάρχουν αντιδράσεις θα το κάνει δια της βίας, στέλνοντας τα ΜΑΤ.

Η κατάσταση αυτή είναι αδιέξοδη και υπάρχουν πλέον κίνδυνοι που δεν μπορούμε να αγνοούμε.

Ο τουρισμός και στα πέντε νησιά μετράει απώλειες.

Και θα υπάρξουν και νέα προβλήματα.

Η κρουαζιέρα και στα πέντε αυτά νησιά έχει καταρρεύσει.

Η Κως έχει πτώση 50%, στη Χίο θα υπάρχουν 2 μόνο προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων το 2018, τα άλλα νησιά έχουν, ουσιαστικά, εξαφανιστεί από το χάρτη της κρουαζιέρας.

Με τις νέες δομές που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, ουσιαστικά, υπονομεύει κάθε περίπτωση ανάκαμψης και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέα υποχώρηση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας σε αυτά τα νησιά.

Και της είναι αδιάφορο αυτό.

Για αυτό και θα αυξήσει το ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά, θα επιβάλλει και το τέλος διανυκτέρευσης.

Ζήτησα να ανασταλεί το μέτρο εφαρμογής του τέλους διανυκτέρευσης.

Δεν ενδιαφέρει, όμως, την κυβέρνηση, αν η Λέσβος, η Χίος, η Κως, η Λέρος και η Σάμος σταματήσουν να αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

Ας νοικιάσουν τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα στις ΜΚΟ.

Αυτή είναι η λογική.

Και αυτή είναι μια ολέθρια και καταστροφική λογική, που θα την πληρώσουν πολύ ακριβά οι νησιώτες».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *