ροή ειδήσεων

Θύελλα στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα – Χουλιαράκης: Θα το μοιράσουμε στους αδύναμους



Φωνές για τραμπούκους και γερμανοτσολιάδες

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στην Eπιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το κοινωνικό μέρισμα.

Oι τόνοι ανέβηκαν, όταν στο βήμα βρέθηκε ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος υποστήριξε ότι «το υπερπλεόνασμα ήρθε ως αποτέλεσμα της ακραίας υπερφορολόγησης".

«Άντε πάτε στο Καστελόριζο», φώναξε από τα έδρανα της επιτροπής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης για να προκαλέσει το ξέσπασμα του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Άκουσα τον εισηγητή σας χωρίς καμία διακοπή. Η περίοδος που τραμπουκίζατε έχει τελειώσει. Τραμπούκοι, ε τραμπούκοι που κολλάγατε αφίσες έξω από τα σπίτια μας με σύνθημα «Κάτω η χούντα του ΠΑΣΟΚ»», αντέδρασε ο κ. Κουτσούκος για να συνεχίσει: «Μας βρίζατε χυδαία. Μας λέγατε πουλημένους γερμανοτσολιάδες. Ποιοι; Εσείς που ήρθατε να ψηφίσετε τρίτο μνημόνιο, να ξεπουλήσετε τα πάντα και να βάλετε φόρους παντού».



Χουλιαράκης: Μέρισμα 1-1,23 δισ. στους αδύναμους - Παραδέχεται υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης

Στην ειλικρινή παραδοχή ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην μεγάλη φορολογική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης τόσο για το 2017 όσο και στο 2108 προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Είναι μεγάλη η φορολογική επιβάρυνση για τους έντιμους και τους συνεπείς φορολογούμενους είναι μεγάλη η φορολογική επιβάρυνση για τη μεσαία τάξη …και αυτό είναι συνειδητή επιλογή για να ενισχύσουμε τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και οικογένειες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλιαράκης.

Υπογράμμισε δε πως στις 21 /11 θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός και σε σχέση με το προσχέδιο δεν θα υπάρχει ουτε ένα πρόσθετο μέτρο, «ούτε ένα γιώτα» όπως είπε με έμφαση.

Παραδέχτηκε δε πως η διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια εγκυμονεί κινδύνους.

Όπως είπε φέτος η κυβέρνηση θα μοιράσει one-off ποσό που αντιστοιχεί στο 0,6% με 0,7% του ΑΕΠ προς ενίσχυση αδύναμων κοινωνικά ομάδων, ενώ το υπόλοιπο από το 2,8% του πλεονάσματος θα μείνει στα Δημόσια ταμεία ως "μαξιλάρι ασφαλείας" μέχρι να επικυρωθούν τα στοιχεία ως τον Απρίλιο του 2018.

«Δεν θέλουμε να πάρουμε ρίσκα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Και υπενθύμισε την περσινή αναθεώρηση των στοιχείων του 2017 από την Eurostat όταν από το 4,2% πήγε στο 3,5%.

Πως θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες του ant1news.gr, σε τρεις βασικούς άξονες θα στηριχθεί η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, που θα φθάσει τα 1,3 δισ. ευρώ.

Ο πρώτος άξονας αφορά περίπου 1 εκατομμύριο οικογένειες, στις οποίες θα μοιραστεί, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων που ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί στην διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές.

Σε αυτές θα διανεμηθεί ποσό της τάξης των 700–750 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα πάντοτε με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό.

Περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ από το υπερ-πλεόνασμα του 2017 θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη του κόστους των ΥΚΩ, ώστε να μην αυξηθούν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως ζητά η ΔΕΗ από την ΡΑΕ.

Ο τρίτος άξονας αφορά τις επιστροφές στους συνταξιούχους, των επιπλέον κρατήσεων στις κύριες συντάξεις, υπέρ του ΕΟΠΥΥ, την περίοδο 2012-2016.

Θα επιστραφούν σε περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχους, οι οποίοι θα μοιραστούν συνολικό ποσό 315 εκατομμυρίων ευρώ, μένει ωστόσο να διευκρινιστεί, μετά τα «ήξεις αφήξεις» του Αντιπροέδρου του ΕΦΚΑ και τις διευκρινίσεις του Υπ. Εργασίας, αν τα ποσά, που ξεκινούν από τα 10 ευρώ και φθάνουν για κάποιους συνταξιούχους ως και πάνω από 2.000 ευρώ, θα δοθούν εφάπαξ για όλους ή σε δόσεις ή αν θα υπάρξει διαχωρισμός και θα δοθούν τα μικρά ποσά εφάπαξ και τα μεγαλύτερα, οι δικαιούχοι θα τα εισπράξουν σε δόσεις.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *