ροή ειδήσεων

Ένοχος για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο στρατηγός Μλάντιτς



Ο Σερβοβόσνιος Ράτκο Μλάντιτς άρχισε να φωνάζει λίγο πριν την ετυμηγορία - Το προεδρείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης τον απομάκρυνε από την αίθουσα

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, με ομόφωνη απόφασή του, καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τον Μλάντιτς για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων και η γενοκτονία.


Οι βασικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε αφορούσαν την γενοκτονία στην Σρεμπρένιτσα, την πολιορκία και τον βομβαρδισμό του Σαράγιεβου την περίοδο 1992-95, τις εθνικές εκκαθαρίσεις με εξολόθρευση μουσουλμάνων και Κροατών και την αιχμαλωσία κυανόκρανων του ΟΗΕ.


Άρχισε να φωνάζει

Ο πρώην επικεφαλής του στρατού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς υποβάλλεται σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης, ο Μλάντιτς ζήτησε μικρή διακοπή από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Αλφόνς Όρι. Το αίτημά του έγινε δεκτό. Όμως, όταν επέστρεψε στην αίθουσα, ο δικηγόρους του ζήτησε διακοπή της διαδικασίας, καθώς όπως ισχυρίστηκε, η αρτηριακή πίεση του πελάτη του που μετρήθηκε στο διάλειμμα ήταν υψηλή και υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει. Η έδρα απέρριψε το αίτημα ως αβάσιμο και ο Μλάντιτς σηκώθηκε και φώναζε “ψέματα, ψέματα, όλα είναι ψέματα”.

Ο πρόεδρος διέταξε να απομακρυνθεί και συνέχισε την ανάγνωση της απόφασης.

Παρούσες και οικογένειες των θυμάτων

Στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη Χάγη παρέστησαν και οικογένειες των θυμάτων του πολέμου στη Βοσνία.

«Είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες στην ετυμηγορία. Αυτός ο εγκληματίας πρέπει να τιμωρηθεί. Το άφησε αυτό να συμβεί. Ήταν γενοκτονία, όχι μόνο στη Σρεμπρένιτσα αλλά σε όλη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εναντίον Μουσουλμάνων και Κροατών», δήλωσε η Μουνεβέρα Αβντιτς, χήρα θύματος.

Ο Μλάντιτς ήταν ο "εγκέφαλος πίσω από τον φόνο χιλιάδων ανθρώπων» και του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου".

Μαζί με το πολιτικό του "alter ego", τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, είναι «ο αρχιτέκτονας της πολιτικής εθνοκάθαρσης" ενός μέρους της Βοσνίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αμιγές σερβικό κράτος, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Σερζ Μπράμερτς.

Το Διεθνής Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, που δημιουργήθηκε το 1993 για να δικαστούν όσοι κατηγορούνταν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια των συγκρούσεων στα Βαλκάνια, εξέδωσε σήμερα «μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της ιστορίας του», προτού κλείσει οριστικά τις πόρτες του στις 31 Δεκεμβρίου.

Από το Μάιο του 2012 η δίκη

Το πρώτο κατηγορητήριο κατά του Μλάντιτς απαγγέλθηκε στις 26 Ιουλίου του 1995 και διευρύνθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Για περίπου 16 χρόνια περίπου διέφευγε της σύλληψης. Στις 26 Μαΐου του 2011 ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη στο χωριό Λαζάρεβο στη βορειοανατολική Σερβία και στις 31 Μαΐου εκδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης. Η δίκη του ξεκίνησε τον Μάιο του 2012.

Πάνω από 7.000 τα θύματα

Η δίκη στη Χάγη διήρκεσε 530 μέρες και είναι η πιο σημαντική υπόθεση εγκλημάτων πολέμου στη Γηραιά Ήπειρο μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης για τα εγκλήματα των Ναζί.

Νομικοί κύκλοι ήταν σχεδόν σίγουροι για την καταδίκη του Μλάντιτς για το μακελειό στη Σρεμπρένιτσα, που βρισκόταν υπό την προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, τον Ιούλιο του 1995, όταν πάνω από 7.000 μουσουλμάνοι άνδρες και παιδιά σκοτώθηκαν ή εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Πέρα από τις καταθέσεις μαρτύρων στο δικαστήριο παρουσιάστηκε κι ένα βίντεο με τον Μλάντιτς να δίνει διαταγές στους στρατιώτες του την ώρα που διαχωρίζονταν τα υποψήφια θύματα από τις οικογένειές τους λίγο πριν αρχίσουν οι εκτελέσεις.


Πανηγυρισμοί στη Σρεμπρένιτσα για την καταδίκη του Ράτκο Μλάντιτς

Πανηγυρισμοί και χαμόγελα στη Σρεμπρένιτσα στο άκουσμα της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης .

Σχεδόν πέντε χρόνια από την έναρξη της δίκης του για την τελευταία γενοκτονία που διεπράχθη σε ευρωπαϊκό έδαφος, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο Σερβοβόσνιος στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια προς μεγάλη ανακούφιση των οικογενειών των θυμάτων.


“Επιτομή του κακού”

Την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης επιδοκίμασε ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσεϊν, λέγοντας ότι είναι “βαρυσήμαντη νίκη για τη δικαιοσύνη”. Χαρακτήρισε μάλιστα τον Μλάντις ως “επιτομή του κακού” και σημείωσε ότι η απόφαση συνιστά προειδοποίηση για όσους διαπράττουν τέτοια εγκλήματα ότι “δεν θα γλιτώσουν τη δικαιοσύνη, όσο ισχυροί κι αν είναι, όσο χρόνο κι αν χρειαστεί”.

Σχόλια

  1. o mplantitz prostatefse tin patrida tou,alla distixos tin plironi o pio iroas panta,,,,,,o OHE poulouse opla kai to fagito,,,,i mousoulmani skotosane polous amaxous servous paidia kai ginekes ola auta den ta lene

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *