ροή ειδήσεων

Τούρκικα συμφέροντα πίσω από τη γραμμή Τήλος – Σύμη – Ρόδος;



Επαναπροκηρύσσεται η γραμμή ΤΗΛΟΣ – ΡΟΔΟΣ και ΤΗΛΟΣ – ΣΥΜΗ – ΡΟΔΟΣ αφού οι προηγούμενοι διαγωνισμοί ήταν άγονοι λόγω των προδιαγραφών του πλοίου που θέτει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής .

Συγκεκριμένα το Υπουργείο ζητάει κατ´ελαχιστο :

Α. Ένα (01) Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο το οποίο σύμφωνα με το Π.Α. ή το Π.Γ.Ε. δύναται να εκτελεί ως δρομολογιακό το αναφερόμενο δρομολόγιο .

Β. Το πλοίο να έχει κατ’ ελάχιστο τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

α)Να έχει μεταφορική ικανότητα σε επιβάτες τουλάχιστον 100 (χειμώνα) – 180 (θέρος).

β)Να έχει ολικό μήκος άνω των 40μ.


γ)Να έχει επιφάνεια για φόρτωση παντός τύπου οχημάτων τουλάχιστον 200 τ.μ. εκ των οποίων 80 τ.μ. για φόρτωση Φ/Γ οχημάτων

Προκαλεί ερωτηματικά η εμμονή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στις προαναφερόμενες προδιαγραφές παρόλο που οι προηγούμενοι διαγωνισμοί απέβησαν άκαρποι χωρίς κανένα ενδιαφέρον από καμία Ναυτιλιακή Εταιρεία .

Τέτοιο πλοίο βέβαια είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει στην περιοχή της Δωδεκανήσου και αυτό ήταν κάτι που κέντρισε το δημοσιογραφικό μας ενδιαφέρον.

Παράλληλα συνδυάσαμε ένα συγκεκριμένο άρθρο του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή και τις δηλώσεις του υφυπουργού κ. Σαντορινιου. Αναφερόμενος στη δυνατότητα που πλέον δίνεται στους Δήμους, να εμπλακούν οι ίδιοι στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών τους, μέσω προγραμματικών συμβάσεων που μπορούν να συνάψουν απευθείας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και μόνο εφόσον έχουν αποβεί άκαρπα και τα τρία στάδια του, υπό εφαρμογή, δρομολογιακού νόμου. Συγκεκριμένα για το παρόν άρθρο, ο Υφυπουργός απάντησε επικριτικά στα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε ότι ο μόνος σκοπός του είναι να κρατικοποιηθεί η ακτοπλοΐα. «Δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει με τις συνδέσεις των νησιών. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται με το ότι τόσα χρόνια δεν διαχειριστήκατε το κεφάλαιο των άγονων γραμμών υπέρ των νησιωτών και ο σχεδιασμός σας ήταν αναποτελεσματικός».

Πληροφορίες όμως της ιστοσελίδας μας θέλουν Τούρκους επιχειρηματίες που έχουν σχέση με την πρόσφατη αγορά πλοίου της περιοχής μας να αναζητούν στην Τουρκία προς αγορά πλοίο με τις προαναφερόμενες προδιαγραφές από την εταιρεία İDO İstanbul Deniz Otobüsleri Sanayi (http://www.ido.com.tr)

Πληροφορηθήκαμε ακόμα ότι οι εν θέματα επιχειρηματίες έχουν ζητήσει Θεώρηση Μακράς διάρκειας (Εθνική θεώρηση−Visa D) με στόχο την χορήγηση σε αυτούς άδειας παραμονής ως επενδυτές σε ξενοδοχειακές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις .

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν προσκολληθεί ιδιαίτερα στο νησί της Τήλου από όπου αντλούν κοινωνική και πολιτική στήριξη και μάλιστα ονόμασαν ακόμα και την επιχείρηση τους στη Τουρκία TILOS TRAVEL.

Βέβαια όλα τα προαναφερόμενα μπορεί να είναι απλές συμπτώσεις καθώς δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου θα αφήσει την εισβολή Καιροσκοπικων Τουρκικών Συμφερόντων αυτής της κατηγοριας , στον ευαίσθητο τομέα της σύνδεσης των νησιών της ΣΥΜΗΣ και της Τηλου με τη Ρόδο χωρίς να λάβει υπόψη του την ύπαρξη Δωδεκανησιακων πλοίων που μπορούν να ανταποκριθούν στην ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ των συγκοινωνιακών αναγκών με τα πλοία τους όπως άλλωστε το έχουν επάξια αποδείξει .

Θα είναι φρόνιμο και συνετό οι τοπικοί άρχοντες των μικρών αυτών νησιών να σταθμίζουν τα γεγονότα και να μην παρέχουν στήριξη σε επιχειρηματίες οι οποίοι κρύβουν τις πραγματικές τους προθέσεις μόνο και μόνο θέλοντας να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά συμφέροντα ..

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *