ροή ειδήσεων

Θύελλα αντιδράσεων για τη διήμερη άδεια του Δ. Κουφοντίνα



Αρνητική ήταν κάθε φορά η απόφαση για ολιγοήμερη αδειοδότηση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ιδίως μετά και την "εξαφάνιση" του Χριστόδουλου Ξηρού τον Ιανουάριο του 2014.

Ημέρα - σταθμός δεν αποκλείεται να είναι η σημερινή για το ηγετικό στέλεχος της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος μετά από περίπου 15 χρόνια συνεχούς εγκλεισμού, φαίνεται πως θα περάσει τις πύλες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με άδεια.



Ο Δημήτρης Κουφαντίνας, έχοντας καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη για τα χτυπήματα της 17Ν, που οδήγησαν 23 άτομα στο θάνατο, σύμφωνα με πληροφορίες "βγαίνει" με διήμερη άδεια. Για πρώτη φορά στις δεκάδες αιτήσεις του, η Επιτροπή Αδειών φαίνεται πως έκανε δεκτό το αίτημά του, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό το σκεπτικό της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο έγκλειστο μέλος της 17Ν ζήτησε να βγει για μερικές ημέρες με άδεια: Τόσο ο Δημήτρης Κουφοντίνας όσο και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είχαν ξεκινήσει να καταθέτουν σχετικά αιτήματα, δίχως όμως μέχρι σήμερα να υπάρξει συμβούλιο που θα ενέκρινε μία -έστω ολιγοήμερη- άδεια. Να σημειωθεί πως αιτήσεις για άδειας δικαιούται να υποβάλει κάθε κρατούμενο ισόβιας κάθειρξης που έχει εκτίσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια. Πράγματι η ρύθμιση αυτή ίσχυε και για την περίπτωση του Δημ. Κουφοντίνα και του Αλ. Γιωτόπουλου, αν και πάλι τα αιτήματα συνέχιζαν να απορρίπτονται από την αρμόδια επιτροπή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σκεπτικό των απορριπτικών διατάξεων, ο Δημήτρης Κουφοντίνας στο παρελθόν είχε κριθεί είτε ύποπτος φυγής είτε ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Πριν περίπου δύο χρόνια δε, η Επιτροπή Αδειών απέρριψε ακόμα μία αίτησή του, υποστηρίζοντας ότι “δεν παρέχει εχέγγυα καλής χρήσης της άδειας”, διότι “στο πρόσφατο παρελθόν είχε δημοσιοποιήσει με αναρτήσεις στο διαδίκτυο απόψεις υποστηρικτικές της δράσης και των απόψεων άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με μέλη των οποίων μάλιστα συγχρωτίζεται εκεί όπου κρατείται και όπου τοποθετήθηκε μετά από δικές του έντονες πιέσεις”.

Οι ελπίδες των ισοβιτών ηγετικών στελεχών της 17Ν να βγουν με ολιγοήμερη άδεια εκτός φυλακής, είχαν εξανεμιστεί τον Ιανουάριο του 2014, όταν ο επίσης καταδικασθείς Χριστόδουλος Ξηρός, "εξαφανίστηκε" στα πλαίσια 9ήμερης άδειας που είχε πάρει για την περίοδο των εορτών. Ήταν η έβδομη κατά σειρά άδεια που έπαιρνε κατά το διάστημα φυλάκισης του από το 2002 και μετά και πιθανότατα η τελευταία.

Η φυγή Ξηρού (συνελήφθη λίγο καιρό αργότερα, αφού φερόταν ότι συμμετείχε σε νέες αξιόποινες πράξεις), έβαλε ένα άτυπο "τέλος" στις ολιγοήμερες αδειοδοτήσεις εκείνο το διάστημα. Την ίδια περίοδο, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Ευάγγελος Ζαχαρής, ανέλαβε τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής εξέτασης σε βάρος του εισαγγελέα πρωτοδικών που επέτρεψε τη χορήγηση άδειας στον καταδικασμένο ως μέλος της 17 Νοέμβρη Χριστόδουλο Ξηρό, ενώ "καμπάνες" χτύπησαν και κατά δύο διευθυντών των φυλακών Κορυδαλλού.
Οι πολιτικές αντιδράσεις

Η απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου των φυλακών, στο οποίο μετέχει και εισαγγελικός λειτουργός, να χορηγηθεί η άδεια στον 59χρονο, έχει προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων από τον πολιτικό κόσμο της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησαν τα πυρά και άλλων πολιτικών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε αδιανόητη την άδεια που χορηγήθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ αναφέρει: «Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι' αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών».

Ντόρα Μπακογιάννη

Στο κύκλο των αντιδράσεων προέχουσα θέση έχει η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έχει πληγεί από την τρομοκρατία. Αναλυτικότερα, η κα. Μπακογιάννη εξέφρασε την έκπληξη της για το ενδεχόμενο να λάβει άδεια από τις φυλακές ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Σε τηλεφωνική της παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ είπε ότι είναι αδιανόητο το "πρώτο πιστόλι της 17Ν" να κυκλοφορεί ελεύθερος. Ακόμη, ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλουν να πάρουν τώρα θέση για την συγκεκριμένη υπόθεση και σημείωσε ότι κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι θα κάνει ο Κουφοντίνας αυτές τις δύο ημέρες εκτός φυλακής.

Ελίζα Βόζενμπεργκ

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και δικηγόρος Ελίζα Βόζενμπεργκ επισήμανε: «Αμετανόητος δολοφόνος δεν νοείται εκτός φυλακής, κανένας!» Αναρωτήθηκε μάλιστα, με τις αναρτήσεις της στο twitter, αν μπορεί ο Κουφοντίνας να δει έξοδο από τις φυλακές με 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.

Μάκης Βορίδης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μάκης Βορίδης. «Κάτι ακούω για άδεια στον Κουφοντίνα. Φαίνεται ότι ξεχάστηκαν τα 11 φορές ισόβια. Αδιανόητο» έγραψε ο Μάκης Βοριδης.

Άδωνις Γεωργιάδης

Με μια και μόνο λέξη αντέδρασε αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Ασχολίαστο» έγραψε στο Twitter για να επανέλθει λίγο αργότερα κάνοντας λόγο, μεταξύ των άλλων, για πρόκληση.

Λιάνα Κανέλλη

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 έκανε λόγο για βαθιά προβοκατόρικη απόφαση.
Επίθεση σε Μητσοτάκη από τον γιο του Κουφοντίνα

Ο γιος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Έκτορας, με αφορμή τη χορήγηση διήμερης άδειας στον πατέρα του από τις φυλακές Κορυδαλλού, προχώρησε σε μια ανάρτηση μέσω της οποίας επιτίθεται στον πρόεδρο της ΝΔ.

«Πέφτουν οι μάσκες λοιπόν. Βλέπουμε ποιοι παρενέβαιναν στη Δικαιοσύνη που αρνιόταν το δικαίωμα στην άδεια εδώ και 8 χρόνια, παραβιάζοντας κατάφωρα και συστηματικά τον νόμο, ζητώντας επίμονα μια δήλωση αποκήρυξης. Σήμερα δεν έγινε τίποτε άλλο από το πιο απλό και αυτονόητο: Εφαρμόστηκε ο νόμος. Ο ισχύον νόμος. Ο αστικός νόμος. Έστω και με καθυστέρηση 8 ετών. Το μόνο που είναι «αδιανόητο» κ. Μητσοτάκη είναι το θράσος σου. Μια λέξη μόνο: Siemens» αναφέρει ο Έκτορας Κουφοντίνας.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος9/11/17 15:43

    EMAS SAN APOLS LAOS TI EXOUME NA FOVIΘUME APO AYTON!!!40 XRONIA SE AYTON TO TOPO KIVERNANE 3 OIKOGENIES! !!KAR!!!!!!LI! PAPA!!!!!!OU!! !!MITSO!!!!KIS! !!!PARTE KAI ENA KOUFONTINA!!!!!! NA TIN AKOUSETE!!! LAMOGIA!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *