ροή ειδήσεων

Η Σύμη μετράει της πληγές της: Τεράστιες καταστροφές σε σπίτια και μαγαζιά - Τι δηλώνουν οι κάτοικοι του νησιού



Οι κάτοικοι του νησιού μιλούν για μεγάλη καταστροφή ενώ όλοι τονίζουν ότι αποτελεί ευτύχημα που δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες όπως συνέβη στη νότια Κέρκυρα.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής άφησε στο πέρασμα της η κακοκαιρία που έπληξε χθες την Σύμη,προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Μια ημέρα μετά, οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού μετρούν τις πληγές τους κάτω από τα μπάζα και την λάσπη που σκέπασαν τις περιουσίες τους, δηλώνοντας στο newpost.gr ότι τέτοια καταστροφή δεν έχουν βιώσει ξανά στο παρελθόν. Από το απόγευμα της Δευτέρας στη Σύμη έχουν μεταβεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συνεργεία προκειμένου να παράσχουν βοήθεια στο νησί που σήμερα το πρωί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Συνολικά, από πλευράς Πυροσβεστικής, για την αντιμετώπιση των περιστατικών επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 3 οχήματα, εξοπλισμένα με αντλίες υδάτων, γεννήτριες καθώς και διασωστικά εργαλεία. Επίσης, σε ετοιμότητα παραμένει μία αερομεταφερόμενη ομάδα από την 1η ΕΜΑΚ με τον εξοπλισμό της, για να μεταβεί και αυτή στη Συμη αν χρειαστεί.

Η κακοκαιρία προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης καθώς ο τοπικός σταθμός παραγωγής ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ενώ υπάρχει πρόβλημα και με την ύδρευση. Οι κάτοικοι του νησιού μιλούν για μεγάλη καταστροφή ενώ όλοι τονίζουν ότι αποτελεί ευτύχημα που δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες όπως συνέβη στη νότια Κέρκυρα.



"Στο νησί επικρατεί ένα χάος" δηλώνει στο newpost.gr ο κ. Λουκάς Κακάκιος ο οποίος έχει οπωροπωλείο στο κέντρο της πόλης. "Έχουν κατέβει από το βουνό τεράστια μπάζα. Το μαγαζί έχει ένα μέτρο νερό και το εμπόρευμα μου όλο έχει καταστραφεί." "Έχω πάθει μεγάλη ζημιά από χθες προσπαθώ να καθαρίσω το μαγαζί μου, από την λάσπη και τα νερά," αναφέρει ο κ. Λουκάς και σημειώνει ότι δεν ξέρει πόσες ημέρες θα του πάρει για να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν στην επιχείρησή του από την κακοκαιρία. Ο ίδιος σπεύδει να σχολιάζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο και καταλήγει λέγοντας "ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε κόσμο".



Το ίδιο απογοητευμένος εμφανίζεται και ο κ. Κομνηνός Τσακίρης. "Έχει γίνει μεγάλη καταστροφή στη Σύμη, είμαι 40 χρονών και δεν έχω βιώσει ξανά κάτι τέτοιο, όσα χρόνια βρίσκομαι στο νησί. Έχουν πλημμυρίσει σπίτια, το οδικό δίκτυο ευτυχώς έχει ανοίξει ως ένα σημείο και αυτό λόγω των υπεράνθρωπων προσπαθειών που καταβάλλουν από χθες το βράδυ τα συνεργεία. Σας λέω η κατάσταση είναι εφιαλτική".Ο κ.Κομνηνός καταγγέλλει ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ενημερώνει ότι η ζημιά που σημειώθηκε στο νησί, συνέβη γιατί στο σημείο ενώνονται τρία ποτάμια τα οποία χθες είχαν φουσκώσει με αποτέλεσμα τα νερά να πέσουν ορμητικά και να παρασύρουν δεκάδες αυτοκίνητα στην θάλασσα.





"Καταστραφήκαμε" δηλώνει η κ. Ελπίδα ιδιοκτήτρια καφέ στο λιμάνι. "Όλα τα μαγαζιά γύρω από την πλατεία έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές. Τα μπάζα έχουν σκεπάσει τις προσόψεις των μαγαζιών, Τουλάχιστον ένα μήνα θα πάρει για να επανέλθει η αγορά σε φυσιολογικούς ρυθμούς". Η κ. Ελπίδα αναφέρει ότι πέρα από τα μαγαζιά, ζημιές έχουν σημειωθεί και σε ξενοδοχεία της περιοχής των οποίων τα υπόγεια έχουν πλημμυρίσει, ενώ κάνει λόγο για μπάζα αυτοκινήτων τα οποία παρασύρθηκαν, εγκλωβίζοντας σε πολλές περιπτώσεις του ιδιοκτήτες τους μέσα σε αυτά, διατρέχοντας κίνδυνο. "Το μαγαζί μου ευτυχώς δεν έχει πάθει μεγάλη καταστροφή , ωστόσο έμεινα όλο το βράδυ εδώ γιατί δεν είχα τρόπο να φύγω, είχα εγκλωβιστεί από τις λάσπες και τους χείμαρρους που σχηματίστηκαν". Όπως η ίδια λέει, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της ήρθε το φως από χθες, ενώ δεν έχει ακόμη νερό.

"Με όσους επιχειρηματίες έχω μιλήσει εδώ στο κέντρο είναι απογοητευμένοι, ο τόπος δεν έχει ξαναβιώσει τέτοια καταστροφή. Εμένα προσωπικά του παιδιού μου το σπίτι καταστράφηκε. Όλες οι οικιακές συσκευές είναι για πέταμα" συμπληρώνει η κ. Ελπίδα.


Στο νησί ο υφυπουργός Ναυτιλίας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες για την ηλεκτροδότηση του νησιού της Σύμης, ενώ ήδη από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις των κατοίκων και των επιχειρηματιών του νησιού, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στο νησί συντονίζοντας τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Από την κακοκαιρία έχει πληγεί ιδιαίτερα η περιοχή του Γυαλού αλλά εκτεταμένες ζημιές έχουν σημειωθεί και στους άλλους οικισμούς. Όπως έγινε γνωστό ο κ. Σαντορινιός, βρίσκεται σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία με σκοπό να κηρυχθεί η Σύμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ άμεσα, από ειδικά κλιμάκια πρόκειται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε καταστήματα και κατοικίες με σκοπό να κινηθούν οι διαδικασίες για αποζημιώσεις.

newpost

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *