ροή ειδήσεων

Οι μύγες αφήνουν όπου ακουμπούν εκατοντάδες μικρόβια

Τα έντομα επισκέπτονται συχνά κόπρανα και σκουπίδια και εξαπλώνουν ασθένειες



Πολλά μικρόβια μεταφέρουν οι μύγες σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με την οποία τα έντομα εξαπλώνουν διάφορες ασθένειες συχνότερα από ό,τι είχε θεωρηθεί έως τώρα.

Με αυτό το δεδομένο, προειδοποιούν οι επιστήμονες, καλό θα είναι κανείς να τις διώχνει όσο μπορεί από το φαγητό ή να μη το τρώει αν έχουν κάτσει πάνω του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοτεχνολογίας και βιοχημείας Ντόναλντ Μπράϊαντ ανέλυσαν το DNA 116 μυγών από τρεις ηπείρους, καθώς και το μικροβίωμα των μικροοργανισμών που ζουν πάνω και μέσα στις μύγες.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η συνηθισμένη μύγα των σπιτιών μας (Musca domestica), που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, φιλοξενεί έως 351 διαφορετικά είδη βακτηρίων.

Μια άλλη μύγα, η κρεατόμυγα (Chrysomya megacephala), που συνήθως υπάρχει στα πιο ζεστά κλίματα, μεταφέρει έως 316 διαφορετικούς μικροοργανισμούς. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι μύγες που ζουν στους στάβλους, φαίνεται να έχουν πάνω τους λιγότερα μικρόβια από εκείνες που ζουν στις πόλεις σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πολλά από αυτά τα μικρόβια των μυγών σχετίζονται με ανθρώπινες λοιμώξεις στο έντερο (π.χ. από ελικοβακτήριο του πυλωρού), στους πνεύμονες, στο αίμα κ.α.

Όπως έδειξαν τα πειράματα οι μύγες μεταφέρουν τα βακτήρια κυρίως με τα πόδια τους, αλλά και με τα φτερά τους. Με κάθε βήμα που κάνει μια μύγα μπορεί να αφήσει πάνω σε μια επιφάνεια ή σε έναν άνθρωπο μια ολόκληρη αποικία από ζωντανά βακτήρια.

«Οι άνθρωποι είχαν ήδη μια ιδέα ότι υπάρχουν παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταφέρονται από τις μύγες, αλλά έως τώρα δεν είχαν συνειδητοποιήσει πόσο εκτεταμένο είναι το πρόβλημα» δήλωσε ο Μπράιαντ.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι σε θέματα δημόσιας υγείας έχουν υποτιμήσει το ρόλο που παίζουν οι μύγες στο γρήγορο ξέσπασμα διαφόρων ασθενειών.

Τόνισαν ότι οι μύγες είναι τακτικοί επισκέπτες των σκουπιδιών, των σφαγείων, των κοπράνων, των πτωμάτων ζώων και εν γένει οποιουδήποτε ανθυγιεινού πράγματος υπάρχει εκτεθειμένο στη φύση. Γι' αυτό μπορεί να είναι φορείς ασθενειών ανθρώπων, ζώων και φυτών.

«Θα πρέπει κανείς να το ξανασκεφθεί σοβαρά προτού φάει μια πατατοσαλάτα πάνω στην οποία έκατσε μια μύγα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπράιαντ.

Από την άλλη οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι μύγες θα μπορούσαν μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν ως ένα είδος βιολογικού drone για την ανίχνευση μικροβίων στο περιβάλλον, καθώς και για την έγκαιρη προειδοποίηση σχετικά με αναδυόμενες ασθένειες.

Σύμφωνα με τον Στέφαν Σούστερ, διευθυντή ερευνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Νανγιάνγκ της Σιγκαπούρης, «θα ήταν δυνατό οι μύγες να απελευθερωθούν σκοπίμως σαν αυτόνομα βιονικά drones που θα τρυπώνουν στους πιο στενούς χώρους και σχισμές και στη συνέχεια, όταν τις ξαναπιάνουμε με μυγοπαγίδες, θα μας πληροφορούν για τα μικρόβια που συνάντησαν».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο ιδίως στη γεωργία, προκειμένου να ανιχνευθεί έγκαιρα μια ασθένεια των φυτών.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *