ροή ειδήσεων

Αποκάλυψη: Δανειολήπτες παραδίδουν οικειοθελώς στις τράπεζες ενυπόθηκα ακίνητα



Δανειολήπτες παραδίδουν οικειοθελώς στις τράπεζες ενυπόθηκα ακίνητα για αποφύγουν τη διαδικασία του πλειστηριασμού, αλλά και για να εξασφαλίσουν «κούρεμα» της συνολικής οφειλής.

Όλα τα εργαλεία χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να πιάσουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο πλαίσιο αυτό κάνει «πρεμιέρα» και η εθελοντική παράδοση ακινήτου. Ο στόχος είναι μέσα στο 2018 οι τράπεζες να ανακτήσουν με τον συγκεκριμένο τρόπο ποσά της τάξης των 300-400εκατ ευρώ και μέχρι το τέλος του 2019 περί το 1δις ευρώ. Πρόκειται για μία από τις λύσεις οριστικής διευθέτησης που ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη στην Ισπανία, όταν οι τράπεζες της χρειάστηκε να διαχειριστούν το μεγάλο όγκο των «κόκκινων» δανείων.
Deed in Lieu


Η Εθελοντική Παράδοση Ενυπόθηκου Ακινήτου, ή «Deed in Lieu» όπως αναφέρεται στη διεθνή πρακτική, είναι συναινετικού χαρακτήρα λύση οριστικής διευθέτησης και αφορά οφειλέτες με εξασφαλισμένα δάνεια στεγαστικής και επαγγελματικής πίστης.

Συγκεκριμένα το Deed in Lieu είναι μία συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τράπεζας για τα ακόλουθα:

· Μεταβίβαση του τίτλου ιδιοκτησίας του ενυπόθηκου ακινήτου από τον οφειλέτη προς την τράπεζα, προς εξόφληση του δανείου κατά το ποσό της εμπορικής του αξίας και

· την υπό προϋποθέσεις μερική ή ολική εξόφληση του δανείου που είχε λάβει ο οφειλέτης για το εν λόγω ακίνητο.

Ειδικότερα η λύση απευθύνεται αποκλειστικά σε οφειλέτες, με ενυπόθηκα στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια, σε ευρώ, για τα οποία έχει γίνει καταγγελία του δανείου και έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής.

Το ακίνητο δηλαδή έχει δρομολογηθεί για να βγει σε πλειστηριασμό και η εθελοντική παράδοση είναι μία «πράξη» πριν από το «σφυρί» και προϋποθέτει την έγκριση των αρμόδιων εγκριτικών κλιμακίων των τραπεζών.

Στο ερώτημα γιατί ο δανειολήπτης να συναινέσει στη συγκεκριμένη λύση τα τραπεζικά στελέχη απαντούν:

· Διότι είναι άγνωστη η τιμή που θα πιάσει το ακίνητο στον πλειστηριασμό.

· Αν το παραδώσει στην τράπεζα, μειώνει ισόποσα το υπόλοιπο της δανειακής οφειλής και το υπόλοιπο είτε ρυθμίζεται είτε διαγράφεται.

Για παράδειγμα ένα οφειλέτης με ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, με την αξία του σπιτιού να έχει υποχωρήσει στις 100.000 ευρώ, αν το αφήσει να βγει στον πλειστηριασμό, μπορεί να «πιάσει» 80.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από το δάνειο και ο δανειολήπτης θα εξακολουθεί να οφείλει 70.000 ευρώ στην τράπεζα.

Με την εθελοντική παράδοση, συμφωνείται μεταξύ των δύο μερών ότι η αξία του ακινήτου είναι 100.000 ευρώ, η τράπεζα παίρνει το ακίνητο και το «γράφει» στα βιβλία της και το υπόλοιπο ποσό διαγράφεται.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες στην Ισπανία, στα «χνάρια» των οποίων πατάνε και οι ελληνικές τράπεζες διάθεταν σε πολλές παραλλαγές τη συγκεκριμένη λύση. Όπως πχ ο δανειολήπτης να παραδώσει το ακίνητο και να συνεχίσει να διαμένει στην οικία, έναντι ενοικίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ή και να παραδώσει άλλο ακίνητο ισόποσης αξίας στην τράπεζα.

Τα τραπεζικά στελέχη διευκρινίζουν ωστόσο ότι η λύση εθελοντικής παράδοσης ακινήτου σε καμία περίπτωση δεν αφορά δανειολήπτες, που μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και δεν το πράττουν, ούτε εκείνους που διαθέτουν πολυσέλιδο Ε9.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *