ροή ειδήσεων

Στα αγγλικά δικαστήρια βρέθηκε σήμερα η υπόθεση των αγωνιστών της ΕΟΚΑ



Χωρίς άμεση απόφαση έληξε στο Λονδίνο η προκαταρκτική διαδικασία για την αγωγή βετεράνων της ΕΟΚΑ

Ολοκληρώθηκε σήμερα στο Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου η προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση αγωγής 35 πρώην αγωνιστών της ΕΟΚΑ σε βάρος της βρετανικής κυβέρνησης για βασανιστήρια που υπέστησαν κατά την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα.

Η διαδικασία αφορούσε το κατά πόσο στην υπόθεση αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη το κυπριακό δίκαιο ή η αγωγή να εκδικαστεί αποκλειστικά με βάση το αγγλικό δίκαιο.



Οι νομικοί εκπρόσωποι των Κυπρίων αγωνιστών παρέθεσαν για δεύτερη ημέρα τα επιχειρήματά τους υπέρ της αποκλειστικής χρήσης του αγγλικού δικαίου, το οποίο επιτρέπει μία μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την παραγραφή ή μη παλαιότερων αδικημάτων, σε αντίθεση με το πιο αυστηρό κυπριακό δίκαιο.

Βασικό επιχείρημα των δικηγόρων των Κυπρίων αγωνιστών ήταν ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν πρέπει να κρυφτεί πίσω από την πιθανότητα παραγραφής των αδικημάτων.

Παράλληλα σημειώθηκε ότι η επίκληση του κυπριακού δικαίου θα οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση της έναρξης της δίκης, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί νέα και μεγαλύτερης διάρκειας προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία επί περισσότερων δικονομικών λεπτομερειών.

Μία τέτοια εξέλιξη θα προξενούσε μη προσήκουσα ταλαιπωρία στους ήδη ηλικιωμένους ή ασθενείς Κύπριους ενάγοντες, υποστήριξαν οι δικηγόροι.

Ο δικαστής Κερ επιφυλάχθηκε να αποφασίσει επί της δικονομικής διαδικασίας και η απόφασή του αναμένεται σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες, αν και δε δόθηκε συγκεκριμένος χρόνος από την πλευρά του.

Σε περίπτωση που ο δικαστής απορρίψει τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης ως προς την ισχύ του κυπριακού δικαίου στην υπόθεση, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εκδίκαση της αγωγής, η οποία ωστόσο δύναται να ξεκινήσει ακόμα και σε ένα χρόνο από σήμερα.

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Βετεράνων ΕΟΚΑ Θάσος Σοφοκλέους δήλωσε την Τρίτη από τη Λευκωσία ότι πρόκειται για «μία πολύ μεγάλη ημέρα» για τους ενάγοντες.

Μεταξύ των εναγόντων βρίσκονται δύο γυναίκες. Η μία ήταν 16 ετών τη δεκαετία του 1950 όταν, όπως καταγγέλλει, έπεσε θύμα βιασμού σε δάσος από αξιωματικούς του βρετανικού στρατού. Στη συνέχεια υπέστη βάρβαρη ανάκριση για το ρόλο της στην ΕΟΚΑ.

«Θέλουμε δικαιοσύνη», δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Σοφοκλέους, ένας εκ των τεσσάρων επικεφαλής των εναγόντων. «Δεν είμαστε κατά της Βρετανίας. Έχουμε πολλούς φίλους και συγγενείς εκεί. Ό,τι έγινε ήταν λόγω της πολιτικής. Αγωνιστήκαμε για την ελευθερία και την ένωση με την Ελλάδα, ψηφίσαμε για αυτό συντριπτικά σε ένα δημοψήφισμα, αλλά αντ’ αυτού μας βασάνισαν και μας σκότωσαν», προσθέτει ο ίδιος.

Ο 84χρονος σήμερα κ. Σοφοκλέους λέει ότι θυμάται έντονα τα βασανιστήρια που υπέστη επί 17 ημέρες μετά από τη σύλληψή του το 1956, με αποτέλεσμα προβλήματα στην ακοή και τραύματα στη σπονδυλική στήλη και τα γόνατα. Συνολικά έμεινε φυλακισμένος επί 26 μήνες σε βρετανικές φυλακές, πριν εξοριστεί στη Ρόδο και τελικά απελευθερωθεί με την ανεξαρτησία το 1960.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος30/11/17 09:53

    Tι δικαιωση ζητατε τωρα μετα απο 70 και χρονια?Ηθικη?Χρηματικη?Εναν ταφο στα 6 μετρα θα παρετε οπως ολοι μας.Εδω υπηρξαν μεγαλυτερες αδικιες,γενοκτονιες,δολοφονιες και εσεις οπως τονιζετε ειστε φιλοι με την Αγγλια ζητατε και τα ρεστα???Πολεμος ηταν ,τους πηγατε κοντρα και ετσι γινετε σε καθε πολεμο.Εχεις και την αλλη την πατσαβουρα που λεει οτι την βιασαν λες και οι αγγλοι δεν ειχαν δει γυναικες στη ζωη τους στα χιλιαδες λιμανια που εχουν στην αυτοκρατορια τους,την στουπα με τις μαυρες τριχες θα βαζανε κατω.Αηδια ολο το αρθρο και η κινηση πριν πεθανουν και τα τελευταια ρεμαλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *