ροή ειδήσεων

Ρόδος: Καταθλιπτική η εικόνα της Νέας Αγοράς



Καταθλιπτική η εικόνα που παρουσιάζει η Νέα Αγορά. Με το κλείσιμο της φετινής τουριστικής σεζόν το κτιριακό συγκρότημα της Νέας Αγοράς προκαλεί θλίψη και απογοήτευση στους Ροδίτες από την εικόνα που παρουσιάζει.

Τα περισσότερα καταστήματα της είναι κλειστά είτε επειδή είναι εποχιακές επιχειρήσεις , είτε διότι οι πρώην ενοικιαστές τα έχουν εγκαταλείψει εδώ και μήνες μετά τις εξώσεις στις οποίες προχώρησε ο Δήμος Ρόδου επειδή δεν ανανέωσαν τα μισθωτήρια συμβόλαια τους. Όμως και στο κτίριο της Νέας Αγοράς είναι αποτυπωμένα τα σημάδια της κατάρρευσης αφού έχει πολλά χρόνια να συντηρηθεί και να επισκευαστεί από το Δήμο Ρόδο.

Η σημερινή απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Νέα Αγορά σε τίποτα δεν θυμίζει την άλλοτε πολυσύχναστη αγορά της πόλης μας που αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της . Η αίγλη του παρελθόντος έχει χαθεί με το πέρασμα του χρόνου με εμφανή σήμερα τα σημάδια της εγκατάλειψης. Τα τελευταία χρόνια οι εκάστοτε δημοτικές αρχές δεν επένδυαν χρήματα για την συντήρηση και επισκευή του κτιριακού συγκροτήματος καθώς από το 2009 που έληξαν τα μισθωτήρια συμβόλαια μέχρι και το 2016 αναζητούσαν λύσεις για την ανανέωσης τους. Από την άλλη πλευρά βέβαια και οι ενοικιαστές της επειδή τα μισθωτήρια συμβόλαια τους βρισκόταν στον «αέρα» δεν πλήρωνα ως όφειλαν τα ενοίκια τους, ούτε και επένδυσαν στην συντήρηση των καταστημάτων ή των γραφείων τους.

Μάλιστα μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει τη διαδικασία της έξωσης στους κακοπληρωτές ενοικιαστές των δημοτικών καταστημάτων, περίπου 40 μαγαζιά και γραφεία της Νέας Αγοράς φέτος είναι κλειστά. Πρόκειται για εκείνους τους ενοικιαστές ,που επέλεξαν να μην ανανεώσουν τα μισθωτήρια συμβόλαια τους, προκειμένου να αποφύγουν να ρυθμίσουν τα χρέη που έχουν προς το Δήμο, από ενοίκια και άλλα δημοτικά τέλη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πολλά καταστήματα να παραμένουν κλειστά, και η Νέα Αγορά στο εσωτερικό αλλά και περιμετρικά του κτιρίου, να θυμίζει εγκαταλειμμένη πολιτεία.

Να σημειωθεί ότι, η δημοτική αρχή δεν προχώρησε στην δημοπρασία των καταστημάτων και των γραφείων της Νέας Αγοράς που έμειναν κλειστά καθώς είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη διαδικασία αξιοποίησης του κτιριακού συγκροτήματος, αναθέτοντας το σε ιδιώτη – επενδυτή. Τα μισθωτήρια συμβόλαια των εναπομείναντα ενοικιαστών της λήγουν στο τέλος του 2018 και μέχρι τότε θα πρέπει η δημοτική αρχή να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ανάδειξης του ιδιώτη- επενδυτή που θα αναλάβει μετά από διεθνή διαγωνισμό την αξιοποίηση, επισκευή και εκμετάλλευση της Νέας Αγοράς.

Όμως πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής είναι να ανατεθεί η Νέα Αγορά και η Μαρίνα Μανδρακίου σε έναν ιδιώτη- επενδυτή μετά από την διενέργεια κοινού διαγωνισμού που θα γίνει σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ,στην οποία έχει περάσει η Μαρίνα Μανδρακίου από το 2012. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται να μην απορρίπτει την πρόταση αυτή και πιθανόν μέχρι το τέλος του μήνα τεχνοκράτες της να έρθουν στο νησί μας για να κάνουν , την οικονομοτεχνική μελέτη αξιοποίησης και της μαρίνας και της Νέας Αγοράς, ώστε να δουν με ποιο τρόπο θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο η πρόταση για να γίνει κοινός διαγωνισμός

Πάντως ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος κατά την πρόσφατη συνάντηση του με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ έδωσε τελεσίγραφο ,διαμηνύοντας πως σε περίπτωση που μέχρι τέλος του χρόνου δεν προχωρήσει η πρόταση του κοινού διαγωνισμού για την Νέα Αγορά και την Μαρίνα του Μανδρακίου, το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτική συμβούλιο προκειμένου να λάβει την απόφαση ο Δήμος ,να κινήσει τη διαδικασία διακήρυξης για τη Νέα Αγορά στο σύνολο της.

‘Όπως εκτιμάται στις αρχές του 2018 ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβει το ΤΑΙΠΕΔ ο Δήμος Ρόδου θα έχει δρομολογήσει τη διαδικασία για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος της Νέας Αγοράς!

Eφημερίδα:TO BHMA THΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *