ροή ειδήσεων

Διαδικτυακό bullying μεταξύ εφήβων μέσω αυτών των εφαρμογών...



Εάν έχετε παιδιά που φοιτούν στο λύκειο ή σε κολλέγιο, γνωρίζετε αναμφίβολα αυτές τις εφαρμογές: Sarahah, Curious Cat, Secret, Gossip, Yik Yak. Όλες αυτές είναι βασισμένες στην εξής αρχή: αποστολή και παραλαβή ανώνυμων μηνυμάτων οποιαδήποτε στιγμή. Και το πιο σημαντικό, το μήνυμα διαγράφεται χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος.

Μπορεί να φαίνεται αστείο, η χρήση όμως αυτών των εφαρμογών συχνά παρεκτρέπεται. Ενθαρρύνουν τον σχολικό εκφοβισμό, Τραυματισμοί, απειλές, δυσφήμιση, ναρκωτικά και βίαιη σεξουαλικότητα.

Με 18 εκατομμύρια χρήστες, η Sarahah, για παράδειγμα, μεταφορτώθηκε τις περισσότερες φορές από κάθε άλλη εφαρμογή αυτό το καλοκαίρι από τους εφήβους. Η εφαρμογή αυτή γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία και σημαίνει «ειλικρίνεια » στα αραβικά, με σκοπό να επιτρέψει στους εργαζόμενους αυτής της χώρας να μιλούν για τις συνθήκες εργασίας τους αποφεύγοντας οποιαδήποτε μορφή αντίποινων. Η ανωνυμία έπρεπε να προστατευθεί, μετετράπη όμως σε μέσο παρενόχλησης στις άλλες χώρες.

Έτσι, κορίτσια ηλικίας 12 ετών λαμβάνουν μηνύματα βίαιων απειλών χωρίς να γνωρίζουν από ποιον προέρχονται, με περιεχόμενο όπως «είσαι πόρνη, θα σε χτυπήσω με τη μίνι φούστα σου», «είσαι χοντρή σαν αγελάδα». Όταν λαμβάνουν αυτά τα μηνύματα, οι περισσότερες κοπέλες σκέφτονται την αυτοκτονία. Πολλοί γονείς έχουν καταθέσει καταγγελίες εναντίον αυτής της εφαρμογής στην Γαλλία και τις ΗΠΑ. Ήδη δεκάδες νεαρές κάτω των 16 ετών έχουν σκοτωθεί.

Ορισμένες από αυτές τις εφαρμογές κλείνουν μετά από τρεις μήνες. Η διάρκεια ζωής τους είναι δύο ή τρία χρόνια κατά ανώτατο όριο.

Η Yik Yak, που δημιουργήθηκε το 2013, είναι μια εφαρμογή βασισμένη στον γεωεντοπισμό, η οποία εξαφανίστηκε όταν μια Αμερικανίδα, η Ελίζαμπεθ Λονγκ, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, με αποτέλεσμα να υποβληθούν αναφορές εναντίον της λειτουργίας της Yik Yak και να κηλιδώσουν την φήμη της.

Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της την διαδικτυακή παρενόχληση / εκφοβισμό (cyberbullying), ενώ οι αυτοκτονίες μπορούν να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *