ροή ειδήσεων

Μετά το Eurogroup, διώξεις ως φόβητρο για να ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί



Μέτρα, ώστε να μην κρύβονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων, προαναγγέλλουν κυβερνητικές πηγές μετά και την συνεδρίαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης που εξετάστηκαν συγκεκριμένα μέτρα


«Η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων.» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.


Να υπενθυμίσουμε ότι στην σύσκεψη, αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων και τη διασφάλιση της διενέργειας των πλειστηριασμών. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα κινηθούν σε δύο άξονες. Τα μετρα αυτά έρχονται μετά και τις αντιδράσεις των θεσμών που αποτυπώθηκαν στο περασμένο Eurogroup σχετικά με το πάγωμα των πλειστηριασμών αλλά και την προστασία των συμβολαιογράφων από τους προπηλακισμούς που δέχονται από συλλογικότητες στις αίθουσες των ειρηνοδικείων.


Συγκεκριμένα, κατ΄ αρχάς σχεδιάζεται αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνης σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ΄ έγκληση (μετά από μήνυση), όπως ισχύει σήμερα. Δηλαδή θα μετατραπεί σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενο το αδίκημα.


Παράλληλα, θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.

Επίσης, κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για βελτιώσεις στη διαδικασία των πλειστηριασμών το προσεχές διάστημα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Σημειώνεται ότι κατά την έκτακτη γενική συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών κ.λπ., το περασμένο Σάββατο, αποφασίστηκε αποχή από την διενέργεια πλειστηριασμού μέχρι 31.12.2017 για λόγους ασφαλείας μετά τις επιθέσεις που δέχονται οι συμβολαιογράφοι.

Ηλεκτρονικοι πλειστηριασμοί

Η καθυστέρηση στη διενέργεια πλειστηριασμών από τις τράπεζες θα είχε επίπτωση στο ύψος των προβλέψεων και τη ρευστότητά τους, δήλωσε στους Financial Times ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης. «Αυτό θα είχε επίπτωση στον σχηματισμό προβλέψεων μελλοντικά, καθώς θα συνεχίζαμε να έχουμε τα δάνεια στα βιβλία μας και θα επηρέαζε, επίσης, τη ρευστότητα», σημείωσε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Οι Έλληνες συμβολαιογράφοι ξεκινούν δίμηνη απεργία», ο κ. Καραμούζης είπε ότι οι τράπεζες έχουν συντονίσει τα σχέδιά τους για να διασφαλίσουν ότι στους πρώτους γύρους πλειστηριασμών δεν θα περιλαμβάνονται κατοικίες με αξία χαμηλότερη των 300.000 ευρώ. «Λάβαμε υπόψη την κοινωνική αντίδραση στη διαδικασία αυτή», σημείωσε ο κ. Καραμούζης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων, Γιώργος Ρούσκας δήλωσε στην εφημερίδα ότι «(οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί) θα πρέπει να γίνονται σε Ειρηνοδικεία για να διασφαλίζεται η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και τα μέλη της ένωσης μας δεν διατρέχουν κίνδυνο επίθεσης».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *