ροή ειδήσεων

H Toυρκία παίζει με τα νεύρα της Αθήνας



Σε νέες προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας προέβη η Άγκυρα, την ώρα που κορυφώνονταν οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα -την πρώτη μετά το 1952- στην παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου Χακάν Τσαβούσογλου.

Το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών χαρακτήρισε ως εχθρική ενέργεια την κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου που διεξάγεται στα ανοιχτά της Ρόδου και διαμαρτυρήθηκε με επιχείρημα ότι γίνεται παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Άγκυρα κάλεσε την Ελλάδα να αποφεύγει μονομερείς ενέργειες που κορυφώνουν την ένταση στο Αιγαίο. Στην περιοχή όπου διεξάγεται η άσκηση βρίσκονται το ελικοπτεροφόρο Mistral και η φρεγάτα Fremm του αιγυπτιακού Ναυτικού.


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν από τις τουρκικές στρατιωτικές αρχές, η Ελλάδα και η Αίγυπτος πραγματοποιούν κοινή αμφίβια επιθετική άσκηση στις 30 Οκτωβρίου–4 Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη του Παρισιού του 1947 με την οποία παραδόθηκε από την Ιταλία στην Ελλάδα η Ρόδος, απαγορεύεται κάθε είδους στρατιωτική εκπαιδευτική δραστηριότητα στη Ρόδο, της οποίας αποφασίστηκε η αποστρατιωτικοποίηση. -Η άσκηση είχε ανακοινωθεί.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστηρίζεται ότι αυτή η άσκηση αποτελεί μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η τουρκική προειδοποίηση μεταβιβάστηκε στον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα για τη σχετική άσκηση, με τη σημείωση ότι πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες οι οποίες κορυφώνουν την ένταση στο Αιγαίο. «Τονίζουμε ότι αναμένουμε από τη γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα, να αποφεύγει τέτοιου είδους εχθρικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και καλούμε τις τρίτες χώρες να μην συμβάλλουν σε τέτοιου είδους παραβιάσεις της Ελλάδας», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ στην παρέμβασή του.

Ακολούθησε κι άλλη πρόκληση. Τουρκικό ελικόπτερο παραβίασε το FIR Αθηνών, πετώντας πάνω από τα Ίμια σε ύψος 100 ποδών. Η παραβίαση έγινε στις 7:59 το πρωί και, όπως γνωστοποίησε το ΓΕΕΘΑ, στη συνέχεια εξήλθε αμέσως του FIR Αθηνών.

Το κακό τρίτωσε με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα για την προετοιμασία της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν, όταν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε κοντά στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης. Η δήλωση έγινε από την Κομοτηνή όπου είχε επαφές με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι στην Αθήνα συζήτησε την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα και ευχήθηκε στις επαφές που θα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν όταν φτάσει, να υπάρξουν καλά αποτελέσματα.

Στο αεροδρόμιο Ξάνθης τον Τούρκο αντιπρόεδρο υποδέχτηκαν ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, Αλί Ριζά Ακιντζί, ο υφυπουργός του ελληνικού ΥΠΕΞ Γιάννης Αμανατίδης και εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας. Σε γεύμα που του παρέθεσε η ένωση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κομοτηνή ανέφερε ότι αισθάνεται περηφάνια που επισκέπτεται τη γενέτειρά του Κομοτηνή με τον τίτλο του Τούρκου αντιπροέδρου.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έδωσε καθήκοντα σε έναν βουλευτή με καταγωγή από τη Δυτική Θράκη δείχνει ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής. «Ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός μου δεν εμπιστεύτηκαν αυτό το καθήκον σε μένα επειδή είμαι εγώ, αλλά επειδή είμαι ένας βουλευτής της Προύσας που κατάγεται από τη Δυτική Θράκη», ανέφερε. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι η τουρκική μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης και γνωρίζουν ότι η μειονότητα έχει κάποια προβλήματα. «Εμείς ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας και δεν σας αφήσαμε», ανέφερε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας που δεν έχουν επιλυθεί για χρόνια, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο να επιλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανέφερε ότι ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τι σημαίνει μειονότητα είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για την επίλυση των προβλημάτων παρά τις δυσκολίες.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να ζείτε ως μια κοινότητα που έχει αποκτήσει τα μειονοτικά της δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι πολίτες στην Ελλάδα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι με τον ίδιο τρόπο θα κάνει βήματα για να αντιμετωπιστούν και οι ανάγκες και προσδοκίες της μειονότητας των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη.

Για τις επαφές του στην Αθήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι ήταν σημαντικές, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να κρατούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Αυτό που είδα είναι πως μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Η συζήτηση είναι η αρχή όλων. Είναι πολύ σημαντικό να τραβάς τις κουρτίνες και να θέτεις όλα τα προβλήματα στο τραπέζι. Αν αυτά μπορείς να τα εκφράσεις τότε αισθάνεστε καλύτερα τα κανάλια που μπορούν να ανοίξουν ενώπιόν σας για τη λύση», ανέφερε.

Αρχικά ανακοινώθηκε ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος θα είχε συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά τελικά τον συνάντησε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Η Νέα Δημοκρατία ήγειρε θέμα τάξης για το πρόγραμμα των επισκέψεων του Τούρκου αντιπροέδρου. Ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ζήτησε από την κυβέρνηση Τσίπρα να ενημερώσει για τον ακριβή σκοπό των επισκέψεων Τσαβούσογλου σε Αθήνα και Θράκη και τα θέματα των συνομιλιών του.
Βέτο για Τουρκία από τον ηγέτη των Γερμανών Πρασίνων

«Όσο κυβερνά ο Πρόεδρος Ερντογάν στην Τουρκία, δεν πρόκειται η χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ» τόνισε ο τουρκικής καταγωγής επικεφαλής των Πρασίνων στη Γερμανία, Τζεμ Εζντεμίρ. Η δήλωση έγινε στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων. Ο κ. Εζντεμίρ, το όνομα του οποίου συζητιέται για την ανάληψη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, έχει έρθει πολλές φορές στο παρελθόν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα, ο κ. Εζντεμίρ επισήμανε πως «δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο κάθε λογικός άνθρωπος γνωρίζει ότι με Πρόεδρο τον Ερντογάν δεν πρόκειται η Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «προτεραιότητα της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση των Γερμανών ομήρων, που βρίσκονται κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές. Αυτός θα είναι ο κυριότερος στόχος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής».

Πηγή: O Φιλελεύθερος

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *