ροή ειδήσεων

Η φυσικός Ασημίνα Αρβανιτάκη στη διοίκηση του Κέντρου για το Σύμπαν του Perimeter Institute



Από αριστερά ο κ. Neil Turok, ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, η Δρ Ασημίνα Αρβανιτάκη και ο κ. Μιχάλης Λαζαρίδης. Φωτογραφία: Perimeter Institute.


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Eλληνίδα θεωρητική φυσικός Ασημίνα Αρβανιτάκη επελέγη ως μέλος της διοικούσας επιτροπής του νεοσύστατου Κέντρου για το Σύμπαν (Centre for the Universe), που δημιούργησε το διεθνούς φήμης Ινστιτούτο Perimeter του Καναδά.

Το νέο Κέντρο, με διευθυντή τον διακεκριμένο φυσικό Νιλ Τούροκ, θα προωθήσει τη διεπιστημονική έρευνα αιχμής πάνω στα πιο δύσκολα ζητήματα της κοσμολογίας. Ανάμεσα στους υποστηρικτές του Κέντρου είναι ο Bρετανός κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ. Το Κέντρο για το Σύμπαν χρηματοδοτείται από χορηγία ανώνυμου φιλάνθρωπου και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με καναδικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Η Ασημίνα Αρβανιτάκη, το 2016 κέρδισε το υψηλού κύρους βραβείο «New Horizons in Physics», καθιστώντας την το πέμπτο μέλος του διδακτικού προσωπικού του Perimeter Institute που κερδίζει το βραβείο, από την θεσμοθέτησή του το 2013.Η Δρ. Ασημίνα Αρβανιτάκη, η οποία θεωρείται μία από τις παγκοσμίως κορυφαίες επιστήμονες του κλάδου της Θεωρητικής Φυσικής. Φωτογραφία: Perimeter Institute.

Η Ελληνίδα φυσικός εντάχθηκε στο δυναμικό του Perimeter Institute το 2014, μετά την απόκτηση του πτυχίου της από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού της στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Η έρευνά της είναι ευρεία και διεπιστημονική, πειραματιζόμενη με θεωρίες πέρα από το Καθιερωμένο Μοντέλο, συμπεριλαμβανομένων εννοιών όπως η υπερσυμμετρία, η σκοτεινή ύλη και οι επιπλέον διαστάσεις.

Νωρίτερα το 2016, η Ασημίνα Αρβανιτάκη επιλέχθηκε ως η πρώτη κάτοχος της έδρας Stavros Niarchos Foundation Aristarchus Chair στην Θεωρητική Φυσική στο Perimeter Institute. Η συγκεκριμένη έδρα, η οποία θεσμοθετήθηκε με δωρεά ύψους $8 εκατομμυρίων απὀ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Perimeter Institute for Theoretical Physics, υποστηρίζει την πρωτοποριακή έρευνα στο πιο θεμελιώδες επίπεδο του σύμπαντος και προωθεί τους δεσμούς έρευνας και εκπαίδευσης μεταξύ του Perimeter Institute και της Ελλάδας.Η Δρ. Ασημίνα Αρβανιτάκη mε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Φωτογραφία: Perimeter Institute.

Σχετικά με το Perimeter Institute

Το Perimeter Institute είναι ο μεγαλύτερος ερευνητικός κόμβος του πλανήτη στον τομέα της θεωρητικής φυσικής. Το ανεξάρτητο Perimeter Institute ιδρύθηκε το 1999 προκειμένου να προωθήσει τις σημαντικές ανακαλύψεις ως προς τη θεμελιώδη κατανόηση της πραγματικότητας, από τα μικρότερα σωματίδια μέχρι και ολόκληρο το σύμπαν.

Η έρευνα στο Perimeter Institute ακολουθεί την αντίληψη ότι η θεμελιώδης επιστήμη οδηγεί στην πρόοδο της ανθρώπινης γνώσης και προωθεί την καινοτομία. Παράλληλα, βασίζεται και στην αντίληψη ότι η θεωρητική φυσική του σήμερα είναι η τεχνολογία του αύριο.

Το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο βρίσκεται στην περιοχή του Waterloo και πρόκειται για μία μοναδική συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων εταίρων, που περιλαμβάνουν τις κυβερνήσεις του Οντάριο και του Καναδά. Το Ινστιτούτο προωθεί την έρευνα αιχμής, εκπαιδεύει την επόμενη γενιά επιστημονικών πρωτοπόρων, και μοιράζεται τη δύναμη της φυσικής μέσα από τα βραβευμένα του εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις που προωθούν τη συμμετοχή του κοινού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παύλος Δρακόπουλος

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *