ροή ειδήσεων

Οι υπέρογκες εισφορές εξαφάνισαν 111.212 «μπλοκάκηδες»

Από τον Μάιο του 2016 έως και το τέλος του Νοεμβρίου 2017 έκλεισαν 111.212 μπλοκάκια. Τεράστιες οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία.



Περισσότεροι από ένας στους τρεις αυτοαπασχολούμενους αναγκάστηκαν να κλείσουν τα βιβλία τους εξαιτίας των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών που προκάλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ της "Καθημερινής της Κυριακής". Από τον Μάιο του 2016 έως και το τέλος του Νοεμβρίου 2017 έκλεισαν 111.212 μπλοκάκια με τους αυτοαπασχολούμενους να στρέφονται στη «μαύρη εργασία» και τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) για να να γλιτώσουν από τις πολύ υψηλές επιβαρύνσεις των εισφορών.


Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν απομείνει περίπου 170.000 μπλοκάκια από τα περίπου 280.000 που υπήρχαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από μεγάλα λογιστικά γραφεία και επικαλείται η Καθημερινή, ήδη έχουν εντολές από πελάτες τους στα τέλη του μήνα να κλείσουν τα βιβλία τους.
Απώλειες-μαμούθ για τα κρατικά ταμεία

Από τη διακοπή εργασιών των αυτοαπασχολούμενων χάθηκαν από τον προϋπολογισμό μόνο από το τέλος επιτηδεύματος περίπου 73 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν για το 2016 (φορολογική δήλωση του 2017) εισοδήματα 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ πέρσι (εισόδημα 2015). Δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζονται να απέκτησαν 900 εκατ. ευρώ λιγότερα εισοδήματα.
Νέες αυξήσεις το 2018

Από το 2018 οι εισφορές θα καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, οδηγώντας σε αυξήσεις που θα ξεκινούν από 8% και σταδιακά, με την κατάργηση και των εκπτώσεων που η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει για μερίδα μη μισθωτών, θα φθάσουν έως και 38%. Το υπ. Εργασίας προκειμένου να περιορίσει τη νέα απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, έχει ήδη προβλέψει ότι το 2018 θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των εισφορών- για κύρια ασφάλιση 20%, υγεία 6,95%, επικούριση 3,5% και εφάπαξ 4%(όπου προβλέπεται)- το 85% του φορολογητέου εισοδήματος. Βέβαια το 2019 η έκπτωση του 15% θα καταργηθεί.

Πηγή: Καθημερινή

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *