ροή ειδήσεων

ΟΗΕ: 128 χώρες αψήφησαν τον Τραμπ για την Ιερουσαλήμ



Τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ καταψήφισαν σήμερα 128 από τα 193 κράτη μέλη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αψηφώντας τις απειλές του Αμερικανού Προέδρου περί διακοπής οικονομικής χρηματοδότησης σε όσους ψηφίσουν υπέρ ενός σχεδίου ψηφίσματος που καταδικάζει την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον.

«Λαμβάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ακόμη και δισεκατομμύρια δολάρια και μετά ψηφίζουν εναντίον μας. Καλώς, παρακολουθούμε αυτές τις ψήφους. Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά χρήματα. Δεν μας νοιάζει», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Η δήλωση - προειδοποίηση που καταδίκασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ριάντ Μάλκι ως «εκφοβισμό», φαίνεται πως είχε αντίκτυπο σε εννέα χώρες, οι οποίες υπερψήφισαν την αναγνώριση και άλλων 35 κρατών μελών που αποφάσισαν να απέχουν.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του ΟΗΕ «είναι νίκη για την Παλαιστίνη», δήλωσε σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίωνση του αποτελέσματος, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Στο επίκεντρο της ψηφοφορίας που διεξήχθη μετά από πρωτοβουλία των Παλαιστινίων, βρισκόταν ένα κείμενο όπου επισημαίνεται ότι μια μονομερής απόφαση που αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ «δεν έχει νομική ισχύ» κι ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην τελική ειρηνευτική συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

«Οι ΗΠΑ θα θυμούνται αυτή την μέρα»

Νωρίτερα, νέες απειλές της Ουάσινγκτον στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης που καταδικάζει τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, εκτόξευσε η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Εθνών Νίκι Χέιλι λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», τόνισε η Χέιλι, λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. «Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη», διαμήνυσε η Χέιλι.

Από την πλευρά του Ισραήλ, ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ δήλωσε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ότι η χώρα του «δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το σχέδιο απόφασης που θα καταδικάζει τις ΗΠΑ διότι αναγνώρισαν την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους. «Κανένα σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης δεν θα μας εκδιώξει από την Ιερουσαλήμ» επισήμανε ο Ντάνι Ντάνον ενώπιον των υπολοίπων κρατών μελών.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *