επικαιρότητα

Κάρπαθος: Φυλάκισαν και εξέδιδαν 15χρονο κορίτσιΗ υπόθεση μαστροπείας και σωματεμπορίας που αποκαλύφθηκε στην Κάρπαθο τον Οκτώβριο του 2011, με κεντρικό πρόσωπο μια 15χρονη από την Ουγγαρία, προσδιορίστηκε να αναβιώσει αύριο στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου.

Συγκεκριμένα, στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσει 39χρονη από την Ουγγαρία σε μία προσπάθεια να μειώσει τις πολυετείς ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν πρωτόδικα τόσο στην ίδια όσο και σε μία 38χρονη συμπατριώτισσα της και έναν 31χρονο αλλοδαπό Αλβανικής καταγωγής.

Ειδικότερα, κατηγορούμενος για σωματεμπορία κατά συρροή, κατ’ επάγγελμα σε βάρος ανήλικης και σύσταση συμμορίας αλλά και παράνομη είσοδο στη χώρα είναι ο 31χρονος Αλβανός ο οποίος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 21 έτη και φυλάκιση 3 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 75.500 ευρώ, στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε έτη και την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Για τις ίδιες κατηγορίες (εκτός της παράνομης εισόδου) και για παράνομη κατακράτηση κατηγορείται και η 39χρονη Ουγγαρέζα στην οποία πρωτόδικα επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 21 ετών φυλάκιση 6 μηνών, χρηματικό πρόστιμο 76.500 ευρώ, στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων για πέντε χρόνια και την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Και οι δύο καταδικασθέντες φέρονται ως οι «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης και συγκεκριμένα αυτοί που εξωθούσαν στην πορνεία την ανήλικη.

Επίσης για άμεση συνέργεια στην σωματεμπορία (χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου) σε βάρος ανήλικης κατηγορείται 38χρονη από την Ουγγαρία, η οποία πρωτόδικα για αυτό είχε κριθεί ένοχη με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και είχε απαλλαχθεί για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Η 38χρονη έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 3 ετών με τριετή αναστολή.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου (πρωτόδικο) είχε απαλλάξει ομόφωνα από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης τον 23χρονο και τον 24χρονο που φέρονται ότι μετέφεραν από το εξωτερικό την ανήλικη μαζί με την 39χρονη από την Ουγγαρία , και τους έκρινε αθώους κατά πλειοψηφία για την κατηγορία της σωματεμπορίας κατ’ επάγγελμα σε βάρος ανήλικης (δύο ένορκοι μειοψήφησαν και ζήτησαν μετατροπή της κατηγορίας σε μαστροπεία).

Τέλος με την ίδια απόφαση του το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρίνει ομόφωνα αθώους τους υπόλοιπους 28 που κατηγορούνταν για ασελγή πράξη με πρόσωπο που εν γνώσει τους τελούσε υπό καθεστώς σωματεμπορίας και ήταν ανήλικο.

Μάλιστα με την αναγγελία των αποφάσεων, οι κατηγορούμενοι που αθωώθηκαν και οι συγγενείς αυτών που παρακολουθούσαν τη δίκη ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για να ληφθούν οι αποφάσεις χρειάστηκε δικαστές και ένορκοι να διασκεφθούν περί τις δύο ώρες, ενώ και η ακροαματική διαδικασία είχε διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Είχαν δηλώσει την εξαφάνισή της

Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί τις διωκτικές αρχές όταν οι συγγενείς της 15χρονης κοπέλας στις 20 Σεπτεμβρίου 2011 δήλωσαν στη πατρίδα της την Ουκρανία την εξαφάνισή της, για την οποία και μέσω Σέγκεν ενημερώθηκαν οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές της χώρας μας.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να διαλευκάνουν την υπόθεση μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα που διενήργησαν το διάστημα εκείνο, η οποία και κορυφώθηκε με την συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 το απόγευμα στη Κάρπαθο.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν να εντοπιστεί η ανήλικη κοπέλα (σύμφωνα με πληροφορίες σε κατάσταση σοκ) και να συλληφθούν αρχικά 31χρονος Αλβανός και η 38χρονη από την Ουγγαρία, ενώ την επόμενη μέρα ακολούθησε η σύλληψη και των άλλων δύο αλλοδαπών ηλικίας 39 και 16 ετών, οι οποίες έφθασαν στην Κάρπαθο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 38χρονη και ο 31χρονος φέρονται ως οι «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης, ενώ η πρώτη φέρεται να ήταν αυτή που αφαίρεσε τα ταξιδιωτικά έγγραφα επίσης 15χρονης και με την απειλή βίας την προωθούσε στην πορνεία, κλείνοντας τα ραντεβού με πελάτες, έναντι προκαθορισμένης αμοιβής.

Ο 31χρονος, η 38χρονη και η 16χρονη, σε συνεργασία με την 39χρονη, κατακρατούσαν παράνομα την 15χρονη και την μετέφεραν στα σημεία των προσυμφωνηθέντων ραντεβού.

Επίσης από την προανάκριση των αστυνομικών προέκυψε ότι και η 16χρονη που συνελήφθη ως κατηγορούμενη στην υπόθεση έχει και για αυτήν δηλωθεί η εξαφάνιση επίσης από επίσης 12 Οκτωβρίου 2011, ενώ σε σωματική έρευνα που επίσης έγινε βρέθηκε να κατέχει και πέντε γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης τα οποία κατασχέθηκαν.
madata.gr
rodiaki

Σχόλια

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης