ροή ειδήσεων

Τρόμος στη Μελβούρνη: Αυτοκίνητο έπεσε σκόπιμα σε πεζούς -15 τραυματίες



Oχημα έπεσε πάνω σε πεζούς πριν λίγη ώρα σε κεντρικό δρόμο της Μελβούρνης.

Συγκεκριμένα, 15 άτομα τραυματίστηκαν όταν άγνωστος άνδρας τους παρέσυρε με το αυτοκίνητό του κοντά στον σταθμό Φλίντες της Μελβούρνης.

Μετά από μία καταδίωξη από τις αρχές, ο δράστης συνελήφθη. Λίγη ώρα αργότερα η αστυνομία της Βικτόρια ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν ακόμη άνδρα για το περιστατικό. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν το περιστατικό σχετίζεται με την ισλαμική τρομοκρατία. Η αστυνομία κάνει λόγο για εσκεμμένη ενέργεια, αλλά τα κίνητρα των δραστών παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής.

Αυτοί είναι οι συλληφθέντες:






Το συμβάν έγινε γύρω στις 16:40 τοπική ώρα όταν το λευκό SUV έπεσε πάνω σε περαστικούς κοντά σε μια στάση του τραμ και σε άτομα που είχαν βγει για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια.

«Σ’ αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα καθώς η έρευνα βρίσκεται στο αρχικό στάδιο», είπε ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Βικτώρα, Ράσελ Μπάρετ. «Η σκηνή του εγκλήματος θα παραμείνει αποκλεισμένη για αρκετό διάστημα και απευθύνουμε έκκληση στον κόσμο να αποφύγει την περιοχή. Η αστυνομία θα συνεχίσει να έχει ισχυρή παρουσία απόψε στο κέντρο της Μελβούρνης. Όσοι έχουν αυτοκίνητο και άλλα αντικείμενα στη ζώνη αυτή δεν θα μπορέσουν προς το παρόν να τα πάρουν», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ και ο υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Ντάτον ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις και την πορεία των ερευνών.

Μέχρι στιγμής το ISIS δεν έχει σχολιάσει το συμβάν μέσω των επίσημων διαύλων προπαγάνδας του, καθώς οι τελευταίες αναρτήσεις του επικεντρώνονται στις μάχες στη μεθόριο Ιράκ-Συρίας.

Η αστυνομία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τους δράστες. Αλλά το περιστατικό έρχεται μετά από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων με οχήματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ που εξαπέλυσαν εξτρεμιστές εμπνευσμένοι από την προπαγάνδα του «Ισλαμικού Κράτους». Η τρομοκρατική οργάνωση έχει εντείνει τον τελευταίο καιρό τις εκκλήσεις προς τους υποστηρικτές της να εξαπολύσουν επιθέσεις μοναχικών λύκων στις πατρίδες τους.

Οι τραυματίες

Συνολικά το λευκό αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε 15 άτομα. 13 εξ' αυτών μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους και ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, με χτύπημα στο κεφάλι.

Σε δύο ακόμη άτομα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον τόπο του συμβάντος και δεν χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.




Οι μαρτυρίες

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν το αυτοκίνητο να τρέχει με πάνω από 110 χλμ/ώρα καθώς πλησίαζε τη στάση του τραμ, αφού πέρασε ένα φανάρι με κόκκινο. «Δεν ήταν ατύχημα. Το αυτοκίνητο επιτάχυνε επίτηδες», είπε ένας περαστικός.

O Τζιμ Στούπας, ιδιοκτήτης καταστήματος που πουλάει ντόνατς εκεί κοντά είπε στο BBC: «Πέρασε σαν σίφουνας από μια κατάμεστη διασταύρωση πεζών. Δεν έκανε καμιά προσπάθεια να φρενάρει, ή να τους αποφύγει. Είδα περίπου πέντε με οκτώ άτομα στο έδαφος και κόσμο γύρω τους. Μέσα σ’ ένα λεπτό έφθασε αστυνομία στο σημείο. Όλα έγιναν πολύ, πολύ γρήγορα».

Οι περιγραφές είναι δραματικές. Μια γυναίκα, ονόματι Σου, είπε σε τοπικό δίκτυο: «καθώς το αυτοκίνητο πλησίαζε τη διασταύρωση άρχισε να θερίζει τους πάντες, τινάζονταν κορμιά στον αέρα».



«Ακούσαμε ένα θόρυβο και είδαμε αυτό το λευκό αυτοκίνητο να παρασύρει τους πάντες» περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας στον τοπικό σταθμό 3AW.

«Είδα ένα αυτοκίνητο, ένα SUV να έρχεται με μεγάλη ταχύτητα και το άκουσα το θόρυβο καθώς έπεφτε πάνω σε ανθρώπους που κρατούσαν σακούλες και έσπρωχναν καροτσάκια με ψώνια», είπε ένας νεαρός, ονόματι Τζον στο ραδιοφωνικό σταθμό ABC Radio Melbourne. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ακόμη τρέμω».

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο Sky News είπε ότι το όχημα δεν φάνηκε να φρενάρει πριν πέσει πάνω στους πεζούς. Οπως είπε ο ίδιος το όχημα ήταν ένα λευκό SUV.



Μια άλλη γυναίκα που δουλεύει σε κοντινό κατάστημα, μιλώντας στο σταθμό 3AW, είπε ότι άκουσε φωνές πριν δει ανθρώπους να τρέχουν παντού και προς πάσα κατεύθυνση.



Μια άλλη αυτόπτης μάρτυρας, εργαζόμένη σε κοντινό εστιατόριο, είπε ότι άκουσε φωνές και αμέσως είδε ανθρώπους να εκτοξεύονται στον αέρα.«Ακούγαμε χτυπήματα, οι άνθρωποι έτρεχαν να σωθούν».

Το περιστατικό διήρκεσε κάπου 15 δευτερόλεπτα είπε ο Λάχλαν Ριντ στην Herald Sun. «[Ο οδηγός] πέρασε με ταχύτητα το κόκκινο φανάρι και μπανγκ, μπανγκ, μπανγκ, έπεφτε ο ένας μετά τον άλλον. Υπήρχαν σώματα διάσπαρτα στο έδαφος και κόσμος που έτρεχε προς το μέρος τους. Πανικός».

Δραματικές εικόνες δείχνουν περαστικούς να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες εν αναμονή των ασθενοφόρων.

Το περιστατικό ξύπνησε μήνες ενός άλλου μακελειού τον περασμένο Ιανουάριο στο Bourke Street Mall όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 28. Τότε είχαν απαγγελθεί κατηγορίες στον Ελληνοαυστραλό οδηγό Δημήτριο Γκαργκάσουλα. Την ώρα της τραγωδίας, ο οδηγός του αυτοκινήτου που εθεωρείτο ύποπτος για το μαχαίρωμα του αδελφού του βρισκόταν υπό την καταδίωξη της αστυνομίας.

Ορισμένοι περαστικοί αμφισβήτησαν τη χρησιμότητα των τσιμεντένιων οδοφραγμάτων που τοποθετήθηκαν σε κεντρικά σημεία της Μελβούρνης μετά το μακελειό του Ιανουαρίου.

«Ξόδεψαν τα λεφτά των φορολογουμένων σε οδοφράγματα και να που έγινε ξανά», δήλωσε ένας απογοητευμένος . Ένας άλλος είπε στο 9News: «Είναι τρομακτικό ότι συμβαίνει για δεύτερη φορά».

Σε ανακοίνωσή του ο Αυστραλός πρωθυπουργός αναφέρει: «Καθώς η ομοσπονδιακή αστυνομία και η αστυνομία της πολιτείας και οι υπηρεσίες ασφαλείας συνεργάζονται για τη διερεύνηση αυτού του σοκαριστικού περιστατικού οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα και τους διασώστες που τους περιθάλπουν».




Οι προηγούμενες επιθέσεις με οχήματα

Το συμβάν στην Μελβούρνη έρχεται μετά από μια σειρά επιθέσεων με οχήματα κατά ανυποψίαστων περαστικών σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές μεγαλουπόλεις:
86 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νίκαια της Γαλλίας, όταν φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος που γιόρταζε την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης
12 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016 όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω στους επισκέπτες χριστουγεννιάτικης αγοράς στο Βερολίνο.
Ο ισλαμιστής εξτρεμιστής Χαλίντ Μασούντ σκότωσε τέσσερις πεζούς κι έναν αστυνομικό τον περασμένο Μάρτιο στη Γέφυρα του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο.
Τον Ιούνιο οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι 48 τραυματίστηκαν όταν τρεις τρομοκράτες θέρισαν με το όχημά τους πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια επιτέθηκαν με μαχαίρια κατά περαστικών στη Borough Market.
13 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Αύγουστο όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω στο πλήθος στον πολυσύχναστο πεζόδρομο Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης
Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης με φορτηγό τον περασμένο Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη.










 

Σχόλια

  1. Ανώνυμος22/12/17 09:58

    δυστυχώς αυτές τις στιγμές θα τις ζήσουμε και στην Ελλάδα. Ακόμη κρατιούνται και δεν εκδηλώνονται μέχρι που οι μισέλληνες που μας κυβερνούν ολοκληρώσουν το έργο της Μουσουλμανοποίησης της Ελλάδας.Μετά θα έρθουν τα μαντάτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *