ροή ειδήσεων

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η 3η Δεκεμβρίου



Η 3η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, με σκοπό να εστιάσουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους και να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στους 6 πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία και περίπου 190.000.000 αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή, εξαιτίας της αδυναμίας της κοινωνίας να λάβει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας, τις δυνατότητες και τις ειδικές της ανάγκες, περιθωριοποιώντας την και στερώντας από αυτήν τη συμμετοχή στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες.
Παυλόπουλος: Η στήριξη των ατόμων με αναπηρία κριτήριο ανθρωπισμού



«Η στήριξη των ατόμων με αναπηρία είναι κριτήριο αφενός της στάθμης του ανθρωπισμού που πρέπει να διέπει την κρατική και κοινωνική οργάνωση. Και, αφετέρου, της εφαρμογής της αριστείας στην πράξη» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε μήνυμά του για τη την παγκόσμια ημέρα και αναφέρετε στις διατάξεις του Συντάγματος που καθορίζουν επακριβώς τις υποχρεώσεις της πολιτείας αλλά και του κοινωνικού συνόλου απέναντι στα άτομα με αναπηρία.

«Και τούτο διότι πολιτεία και κοινωνία οφείλουν, ιδίως στο πλαίσιο της αναλογικής ισότητας, να διασφαλίζουν στα άτομα με αναπηρία τα μέσα εκείνα, που τους επιτρέπουν να συνεισφέρουν αυτό το οποίο πραγματικώς δύνανται στην όλη προσπάθεια εξυπηρέτησης τόσο του γενικού κοινωνικού όσο και του δημόσιου συμφέροντος», προσθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Γεννηματά: Να γίνουν πράξη τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

«Η ένταξη και συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρία στην οικονομική και κοινωνική ζωή, αποτελεί βασική παράμετρο της πολιτικής μας. Η παράταξή μας διαχρονικά από όποια θέση κι αν βρέθηκε δημιούργησε πολιτικές, θεσμούς και δομές ουσιαστικής και έμπρακτης στήριξης των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους. Όλες οι μεγάλες αλλαγές που έγιναν στη μεταπολίτευση για την στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία, έχουν την σφραγίδα μας», τονίζει σε μήνυμά της με αφορμή την παγκόσμια ημέρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά

Και σημειώνει ότι «σήμερα, με το “Κίνημα Αλλαγής”, σε συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα της χώρας, κοιτάμε μπροστά και με το σχέδιο “Ελλάδα”, προωθούμε ένα ευρύ πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών, για την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους». «Κατοχυρώνουμε», προσθέτει, «τη διάσταση της Αναπηρίας, ως βασικό στοιχείο σε κάθε πράξη της εκτελεστικής η νομοθετικής εξουσίας, με στόχο να γίνουν πράξη τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στη μόρφωση, την εργασία και την συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι».


Ποτάμι: Συντονισμένη παρέμβαση και όχι αποσπασματικές λύσεις

«Είναι θλιβερό, οι άνθρωποι με αναπηρία και οι οικογένειές τους να αποτελούν με διαφορά το φτωχότερο κοινωνικό στρώμα. Οι ανάγκες που προκαλούνται σε οικονομικό επίπεδο, λόγω της αναπηρίας τους, δεν καλύπτονται από τα επιδόματα αναπηρίας, γεγονός που τους εμποδίζει να έχουν ένα ανεκτό επίπεδο διαβίωσης», αναφέρει στο δικό του μήνυμα το Ποτάμι επικαλούμενο στοιχεία από το πρώτο Δελτίο του Παρατηρητηρίου της ΑμεΑ για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στα άτομα με αναπηρία.

Και συμπληρώνει ότι, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και αφορούν όλους σχεδόν τους τομείς δράσεις του Κράτους. Απαιτείται, λοιπόν, ολοκληρωμένη και συντονισμένη παρέμβαση και όχι αποσπασματικές λύσεις».


health.in.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *