ροή ειδήσεων

Κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί και κούρεμα των καταθέσεων. Μιά “άγνωστη” οπτική γωνία.

Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη


ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ

Για να μιλήσουμε για βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να μη έχουμε αύξηση ούτε στο εξωτερικό ούτε στο εσωτερικό χρέος. Το τελευταίο έχει σχέση με τα κόκκινα δάνεια. Ανάμεσα στα συνήθη “φάρμακα” είναι η επέκταση αποπληρωμής των ομολόγων (δανείων) σε βάθος χρόνου και η μή αύξηση των κόκκινων δανείων.

Αντί οι κανάγιες να συμφωνήσουν απο την αρχή και στα δύο με τους θεσμούς δηλαδή μετα τη χρεοκοπία του Καραμανλή το 2009, τα άφησαν για αργότερα κάτι που ήταν πολύ εγκληματικό, ανόητο και προκλητικά πανούργο, αφου είχε σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται συνέχεια το χρέος στο εξωτερικό, όπως και τα μέτρα που επιβάλλονται για να επιτευχθεί η “βιωσιμότητα” του χρέους. Καμμία από τις μεταρρυθμίσεις δεν εστόχευσαν σε εκείνους τους δείκτες που θα καλυτέρευαν την λεγόμενη πραγματική οικονομία. Με τουρισμό και καινοτομίες του κώλου ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει ενώ η έλλειψη τεχνολογίας και τεχνολογικής εμπειρίας κάνει τα λίγα Ελληνικά προϊόντα που εξάγονται μη ανταγωνιστικά.

Πρός το παρόν κυβέρνηση και αντιπολίτευση αστείζονται με μηνύματα και προσωπικές επιθέσεις για να περνάει η ώρα ενώ στα ΜΜΕ της διαπλοκής, οι σοβαρές συζητήσεις είναι απούσες για να μη καταλάβει ο κόσμος που τον πάνε.


ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟ ΧΡΕΟΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΟΥΝ

Στόχος λοιπόν είναι να μη αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια. Αυτό μάλλον πρώτη φορά θα το ακούτε. Όμως είναι πολύ σημαντικό να το ξέρετε, γιατί αλλάζει την οπτική γωνία πολλών πραγμάτων που μέχρι τώρα ξέρατε. Δεν είναι ας πούμε σωστό να λέγεται πως αν δεν γίνουν πλειστηριασμοί θα γίνει κούρεμα των καταθέσεων, Το κούρεμα θα γίνει αν συνεχίσουν να αυξάνουν τα κόκκινα δάνεια. Αυτό είναι λίγο διαφορετικό απο αυτό που σας λένε…

Το πρόβλημα είναι ότι μετά απο τόσα χρόνια μνημόνια και “μεταρρυθμίσεις” οι μαύρες τρύπες και τα κρυφά κονδύλια στον προϋπολογισμό δεν έχουν αποκτήσει ακόμη “ταυτότητα”, παρότι λίγο-πολύ είναι γνωστές. Οι πλειστηριασμοί γίνονται για να βρεθούν χρήματα να κλείσουν αυτές. Όταν π.χ. απο το 1,3 δις ευρώ που χρωστάνε τα ΜΜΕ, το μισό δίς έχει περάσει με τεχνάσματα σαν ζημία στις τράπεζες (αύξηση των κόκκινων δανείων), τότε μόνο ο Μήτσος ο Φούντας απο τη Δραπετσώνα μπορεί να τα πληρώσει με πλειστηριασμό, χωρίς να αντιδράσει απο φόβο για το χειρότερο. Μέχρι και νέο νόμο που θα βάζει φυλακή, όποιους αντιδρούν ψήφισε η “αριστερά” του ΣΥΡΙΖΑ).




ΕΛΛΑΔΑ ΓΔΥΣΟΥ

Θα υπάρχει αυτόφωρη πλέον διαδικασία για όσους






ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΩΡΑ;

Επιτόκια της τάξης του 4 ως και 5% για τη πώληση Ελληνικών ομολόγων στις “αγορές” είναι πολύ υψηλά για την αντοχή της Ελληνικής οικονομίας. Η Πορτογαλία κάποια στιγμή πλήρωνε και αρνητικά επιτόκια στην αποπληρωμή των ομολόγων της ενώ η Ελλάδα πάντα πλήρωνε τα μεγαλύτερα. Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι μόνο το “γιατί” αυτό συνέβη αλλά και το “ποιές είναι οι εγγυήσεις” που παρέχει η Ελλάδα στα νέα δάνεια που παίρνει απο τους δανειστές. Αν δεν υπήρχαν αυτές με δεδομένο ότι το χρέος της χώρας συνεχίζει να αυξάνει, τα επιτόκια των ομολόγων θα έπρεπε να είναι στο 15%!



Η κυβέρνηση δεν νικάει όπως διατείνεται αλλά ξεπουλάει φτηνά δημόσια περιουσία ή την βάζει εγγύηση, πιθανόν με το αζημίωτο. Δεν μπορεί το υπουργείο εθνικής άμυνας να πουλά βόμβες με μεσάζοντες και στο Μαξίμου να ξύνουν μολύβια, έτσι δεν είναι; Το ότι η αντιπολίτευση όλη δεν μιλάει έχει να κάνει με τη διαπλοκή και τη προστασία του παρακράτους που εξυπηρετεί μαζί με τη κυβέρνηση. Δωρεάν το Ελληνικό και δώρο το management των κοιτασμάτων στο Λάτση.

Άλλα κόλπα και με το εργοστάσιο που θα έφτειαχνε η Ελληνικός Χρυσός (έχει πάει σε διαιτησία). Απελευθέρωση των ναρκωτικών, με νόμο η νόθευση των καυσίμων με βιοκαύσιμα, πανάκριβο το φυσικό αέριο και η ενέργεια γενικώς για τον Έλληνα κοκ.


http://zcode-gr.blogspot.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *