ροή ειδήσεων

«Βόμβες» από τον Ερντογάν λίγο πριν την επίσκεψη στην Αθήνα

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα άνετος, ενώ δεν έδειξε να πιέζεται ιδιαίτερα από τις ερωτήσεις που του ετέθησαν.



«Βόμβες» έριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την άφιξή του στην Αθήνα, το πρωί της Πέμπτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στον Αλέξη Παπαχελά, αναφερθηκε σε ολα τα θέματα, όπως στο μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την υπόθεση των τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Αθήνα, την ελληνική δικαιοσύνη, τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά και το τί αποτελεί casus belli.

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα άνετος, μονολογώντας μάλιστα σε αρκετές απαντήσεις του για πολύ ώρα, ενώ δεν έδειξε να πιέζεται ιδιαίτερα από τις ερωτήσεις που του έγιναν και τα θέματα που ετέθησαν.

Ο τούρκος πρόεδρος επανήλθε και στο θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, το οποίο έχει σημειώσει σε πολλές ομιλίες του και στο οποίο καθορίζεται το καθεστώς και τα σύνορα στο Αιγαίο.


Η επικαιροποίηση της συνθήκης θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής

«Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αυτή η Συνθήκη αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι συν τω χρόνω, όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση. Αυτή η επικαιροποίηση δεν αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής, ωστόσο προφανώς υπάρχουν όλοι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται για το τι ακριβώς πρόκειται. Εκείνοι που δεν έχουν αρκετή γνώση για το τι εμπεριέχει η Συνθήκη, αμέσως με κατηγορούν και προσπαθούν να βρουν νέες ερμηνείες πίσω από τις δηλώσεις μου, όμως δεν υπάρχει κάτι που κρύβεται πίσω από αυτές τις δηλώσεις. Η ασφάλεια και η φιλία μεταξύ των χωρών μας, μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας και τη φιλία μας. Δεν θέλω να εισέλθω σε λεπτομέρειες. Η συζήτηση για τα νησιά και άλλα θέματα συνεχίζεται, και μόνο από μια εξέλιξη, τα πράγματα περιπλέκονται. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να υπερβούμε σε μια μεγάλη θάλασσα όπως το Αιγαίο. Τα ταξίδια των εμπορικών και των τουριστικών πλοίων θα πρέπει να γίνονται ανενόχλητα και θα πρέπει να υπερβούμε τις όποιες περιπλοκές. Γι’ αυτό το λόγο φέρνω το θέμα αυτό στην επικαιρότητα.

Απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με το τι εννοεί όταν μιλά για ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης είπε:«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε. Και υπάρχουν αρκετές κρίσεις που θα μπορούσαν να είχαν διευθετηθεί, όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν συναντήσεις και τα συζητούν, αλλά συνεχώς χρησιμοποιούνται διαφορετικές ιδέες σε διαφορετικές προτάσεις. Ο ένας Υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιεί διαφορετικές προτάσεις και ο άλλος πράττει διαφορετικά και όλα τα προβλήματα συνεχίζουν σε διαφορετικές θεματικές. Για να ξεπεράσουμε την κρίση θα πρέπει να έρθουμε κοντά και να συζητήσουμε ακόμη μια φορά. Κι αυτό θεωρώ πως θα είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον των χωρών μας, μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές μας μέσα από το διάλογο. Χωρίς να μιλάμε, χωρίς να ερχόμαστε κοντά, οι διαφωνίες δεν μπορούν να λυθούν. Οπότε, πιστεύω πως χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς δισταγμούς, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Ένας πολύ σημαντικός αριθμός τουριστών ταξιδεύουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και αντίστοιχα, εμείς υποδεχόμαστε ένα μεγάλο αριθμό τουριστών, παρά τα εμπόδια που εμφανίζονται κατά καιρούς, διότι υπάρχει διάλογος μεταξύ των κρατών μας κι έχουμε χτίσει σημαντικές «γέφυρες» συνομιλίας. Αυτό συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό μέσα στο χρόνο. Τα νησιά είναι δημοφιλείς προορισμοί για τους Τούρκους τουρίστες και για να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας θα πρέπει να κάνουμε αποφασιστικά βήματα μπροστά. Είτε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε με τον εκλεκτό Πρωθυπουργό, συζητάμε για αυτά τα προβλήματα που θα μπορούσαν να λυθούν.» ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Αιγαίο έθεσε αρκετά ζητήματα: «Στο Αιγαίο υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των νησιών, που είναι αρκετά προβληματικές. Θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν, Έχουμε θέματα στην οριοθέτηση του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Αυτά τα θέματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν και να ανακουφιστούν οι δύο χώρες. Όλο το πρόβλημα αφορά αυτό. Ως εγγυήτριες, ως δίκαιες χώρες μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες διαδικασίες στα σχετικά κλιμάκια. Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά μπορούμε να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις και να το ξεπεράσουμε. Το θέμα της οριοθέτησης των χωρικών υδάτων είναι πολύ σημαντικό στη φάση αυτή και αν μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις στο θέμα αυτό, νομίζω θα έχουμε αντιμετωπίσει τη διαδικασία μια για πάντα.

Ερωτηθείς γιατί η Τουρκία δεν προχωρά στην άρση του casus belli έδωσε μια γενική απάντηση οτι αν γίνουν αμοιβαία βήματα μπορεί να ξεπεραστεί ότι προκαλεί ένταση. Αλλά όπως είπε αν διατηρήσουμε στις ατζέντες μας θέματα που αποτελούν αιτίες πολέμου τότε θα συνεχιστεί η ένταση.

Για τις παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο ισχυρίστηκε ότι είναι απάντηση στις...παραβιάσεις των ελληνικών αεροσκαφών. « Ελπίζω να μην έχουμε άλλες παραβιάσεις στον χώρο μας...» .

Ο τούρκος πρόεδρος στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα για σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας είπε ότι «είναι λάθος» και «δεν θα πρέπει να συμβεί ποτέ αυτό».
Εμείς θα εκδίδαμε στην Ελλάδα αμέσως τους τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη

Στη συνέντευξή του ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην υπόθεση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Όπως μάλιστα υποστήριξε ο έλληνας Πρωθυπουργός του υποσχέθηκε άμεση έκδοση των στρατιωτικών στην Τουρκία. Ουσιαστικά χαρακτήρισε τρομοκράτες τους οκτώ στρατιωτικούς λέγοντας ότι αν η Τουρκία είχε συλλάβει μέλη της 17 Νοέμβρη θα τους είχε εκδώσει αμέσως στην Ελλάδα.

Ο τούρκος πρόεδρος μετέφερε το τηλεφώνημα που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Όταν οι Τούρκοι πραξικοπηματίες, ήρθαν στην Ελλάδα και αναζήτησαν καταφύγιο, κάλεσα αμέσως τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα. Του είπα, «Αγαπητέ μου φίλε, αυτή είναι η κατάσταση. Δραπέτευσαν από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Αυτά τα άτομα οργάνωσαν πραξικόπημα, ή επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα και θέλω την έκδοσή τους στην Τουρκία». Αυτή ήταν την πρώτη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Και μου είπε ότι θα δρομολογήσει την κατάσταση, και ότι σε 15 με 20 ημέρες θα εκδίδονταν στην Τουρκία. Αυτό είπε. Αλλά δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα. Πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτές τις εξελίξεις αρκετά διεξοδικά. Αν ένα τέτοιο γεγονός είχε διαπραχθεί εναντίον της Ελλάδας, εμείς θα ήμασταν πολύ προσεκτικοί, την στιγμή που θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Θα είχαμε αμέσως θέσει υπό κράτηση αυτά τα άτομα και θα τα εκδίδαμε στην Ελλάδα. Απόπειρα πραξικοπήματος. Τί είναι η απόπειρα πραξικοπήματος; Πώς το τόλμησαν; Η λέξη πόλεμος δε θα έπρεπε ποτέ να ακουστεί, δε θα έπρεπε ποτέ να ειπωθεί. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε, γιατί όταν μιλάμε για πόλεμο, ποιος θα είναι ο πρώτος που θα επηρεαστεί; Ο λαός. Ο τουρκικός λαός, ο ελληνικός λαός. Θα θορυβηθούν και θα αρχίσουν να ρωτάνε, αν υπάρχει ακόμη αυτός ο κίνδυνος. Όχι, ποτέ. Ας το διαγράψουμε από την ατζέντα μας. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας πάνω στην ειρήνη, και ολόκληρος ο κόσμος θα πρέπει να οικοδομηθεί πάνω στην ειρήνη. Αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε. Δε νομίζετε;

Ο Αλέξης Παπαχελάς παρατήρησε ότι «όπως είναι τα πράγματα η έκδοση τους μοιάζει μάλλον απίθανη» και ρώτησε «Ποια θα είναι η δική σας αντίδραση;»

« Αυτή τη στιγμή προφανώς και είμαστε δυσαρεστημένοι και την ίδια στιγμή διαταράσσεται ο σεβασμός μας για την ελληνική Δικαιοσύνη. Αρα συμπεραίνω πως μέχρι εκεί λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα. Πέραν αυτού, οι στρατιωτικές σχέσεις, οι εμπορικές σχέσεις και οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν με πολύ αποφασιστικό και θετικό τρόπο» ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Στο ερώτημα τι μήνυμα θέλει να στείλει με την επίσκεψη στην Ελλάδα σημείωσε ότι οι κακές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανήκουν στο παρελθόν.

Και προανήγγειλε « με τον κ. Τσίπρα θα συζητήσουμε τα πάντα με ειλικρίνεια ώστε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα».

Η τουρκική δικαιοσύνη πιο δίκαιη από οποιαδήποτε ευρωπαΪκή

Ρωτήθηκε ευθέως από τον δημοσιογράφο στο τι απαντάει σε όσους λένε ότι στην Τουρκία έχει εγκαθιδρυθεί δικτατορία και ο ίδιος είναι δικτάτορας. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η τουρκική δικαιοσύνη είναι πιο δίκαιη από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή. Σημείωσε επίσης ότι εξελέγη απευθείας από το λαό πρόεδρος Δημοκρατίας για πρώτη φορά. Οι ισχυρισμοί ότι δεν είμαστε δημοκράτες δεν μας υπονομεύουν είπε και υπερθεμάτισε τονίζοντας ότι το κόμμα του στις εκλογές πήρε ποσοστό 86%.
Τζανακόπουλος: Προβληματιζόμαστε με τις δηλώσεις Ερντογάν

"Η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη.
Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών.
Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή".
Αντιδράσεις από Γεννηματά-Λοβέρδο

Οξύτατα αντέδρασε η Φώφη Γεννηματά στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στον ΣΚΑΙ, μία μέρα πριν επισκεφθεί επισήμως την Αθήνα.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε ότι «οι απόψεις που ανέπτυξε ο Τούρκος Πρόεδρος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποτελούν δυστυχώς ένα έντονα αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί στις εδώ συνομιλίες του και για την έκβαση των συνομιλιών αυτών».

Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά, οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου «φανερώνουν αναλλοίωτη και αμετακίνητη επιμονή, στις πλέον σκληρές τοποθετήσεις της τουρκικής πολιτικής, σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών θέσεων και επιβεβαιώνουν την απόφασή του να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για την επισημοποίηση στο ανώτατο επίπεδο των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λοζάνης, περί επαναχάραξης συνόρων και περί αλλαγών στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου».

«Επιπλέον ο Τούρκος Πρόεδρος επαναλαμβάνει απερίφραστα και τον ισχυρισμό περί του τουρκικού χαρακτήρα της μειονότητας της Θράκης, την οποία αποφεύγει επιμελώς να αποκαλέσει θρησκευτική», συμπλήρωσε.

Η κ. Γεννηματά σχολίασε αιχμηρά τις ενέργειες της κυβέρνησης για την προετοιμασία της επίσκεψης, υπογραμμίζοντας πως είναι προκλητική η έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας από πλευράς κυβέρνησης για την επίσκεψη Ερντογάν.

«Κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τα ελάχιστα και αυτονόητα - το σεβασμό των συνόρων και ακεραιότητας της χώρας μας», ανέφερε για την κυβέρνηση η κ. Γεννηματά, και πρόσθεσε:

«Είναι φανερό ότι ο σκοπός του κ Ερντογάν είναι να μετακινήσει τη βάση των σχέσεων των δύο χωρών, από το επίπεδο της διεθνούς νομιμότητας στο επίπεδο της διμερούς και άνευ δεσμεύσεων συνεννόησης, όπου θα επικρατεί η αρχή της ισχύος και της εκβιαστικής επιβολής.

Καλούμε την κυβέρνηση και κάθε άλλο παράγοντα να αρνηθεί να μπει σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση».

Εντονο προβληματισμό για τα όσα είπε ο Ταγίπ Ερντογάν πριν από την άφιξή του στην Ελλάδα εξέφρασε κι ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Οι αναθεωρητικές του βλέψεις για την Λωζάνη και οι τουρκικές διεκδικήσεις υπογραμμίστηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο και δεν αμβλύνθηκαν», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
«Ελπίζουμε πως η ελληνική κυβέρνηση ξέρει τι κάνει και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας. Η συνέντευξη Ερντογάν όμως δεν είναι καλός οιωνός», συμπλήρωσε αναφερόμενος στην επιμονή του Τούρκου προέδρου για την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Κι ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να θυμίσει τις εξευτελιστικές υποσχέσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών», συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος, σχετικά με τη δήλωση του Ερντογάν ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δηλώσει ότι θα προχωρούσε άμεσα η έκδοση των Τούρκων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *