ροή ειδήσεων

Ανάσα για τον στόλο του ΕΚΑΒ με 300 νέα ασθενοφόρα

Και απόκτηση αεροσκαφών αεροδιακομιδών ειδικού τύπου



Στην ανανέωση του στόλου ασθενοφόρων του με 301 νέα οχήματα, πιθανώς έως το τέλος του 2018, αλλά και στην απόκτηση -για πρώτη φορά- αεροσκαφών αεροδιακομιδών ειδικού τύπου και στη δημιουργία νέας βάσης αεροκομιδών στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να προχωρήσει το ΕΚΑΒ.


Στην ανανέωση του στόλου ασθενοφόρων του με 301 νέα οχήματα, πιθανώς έως το τέλος του 2018, αλλά και στην απόκτηση -για πρώτη φορά- αεροσκαφών αεροδιακομιδών ειδικού τύπου και στη δημιουργία νέας βάσης αεροκομιδών στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να προχωρήσει το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Ταυτόχρονα προγραμματίζεται η συντήρηση και αναβάθμιση του στόλου των ελικοπτέρων με στόχο τη συνολικότερη βελτίωση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ. «Υπολογίζουμε ότι πιθανόν μέχρι τα τέλη του 2018 να έχουμε ανανέωση 301 ασθενοφόρων, κάτι που ποσοστιαία αντιστοιχεί σε 50% περίπου του υφιστάμενου στόλου» τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος.



Νέα ασθενοφόρα για την κάλυψη των αναγκών ανανέωσης της υλικοτεχνικής υποδομής

Όσον αφορά στα ειδικά οχήματα και τα επίγεια μέσα γενικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ σε εξέλιξη είναι διαδικασίες, που στο σύνολό τους θα αποδώσουν νέο στόλο. Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη είναι η δωρεά 33 ασθενοφόρων στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού προγράμματος δωρεάς οχημάτων κοινής ωφέλειας, που υλοποιεί ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP), ενώ παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Καρακατσιανόπουλος, «τρέχει και η μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει ποτέ στο ΕΚΑΒ, αυτή του "Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος" με 143 οχήματα, σύστημα τηλεματικής στην Αθήνα και 200 πομποδέκτες ψηφιακής τεχνολογίας TETRA».


Επιπρόσθετα, σε εξέλιξη είναι και δύο διαγωνισμοί για προμήθεια ασθενοφόρων. Ο ένας, ύψους 2 εκατ. ευρώ, αφορά την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία και αναμένεται να προσθέσει στο στόλο του ΕΚΑΒ 28 οχήματα (15 για την Κεντρική Μακεδονία και 13 για τη Θεσσαλία). Ο δεύτερος, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, αφορά 72 οχήματα, από τα οποία 60 θα κατευθυνθούν στην Περιφέρεια Αττικής και τα 12 την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Και οι δύο διαγωνισμοί γίνονται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στο επόμενο δε διάστημα το ΕΚΑΒ θα ξεκινήσει με ίδιους πόρους τη διαδικασία διενέργειας άλλων τριών διαγωνισμών, που όπως γνωστοποίησε ο κ. Καρακατσιανόπουλος, θα αφορούν αντίστοιχα τα παραρτήματα Δυτικής Ελλάδας (αγορά 14 ασθενοφόρων, με προϋπολογισμό ενός εκατομμυρίου), Λαμίας και Τρίπολης (στόχος είναι να αποκτηθούν επτά ασθενοφόρα σε καθένα από τα δύο, με κόστος 500.000 ευρώ). Στον παραπάνω αριθμό θα πρέπει να προστεθούν και 90 ασθενοφόρα που αποκτήθηκαν ως αποτέλεσμα διαγωνισμού «που μέχρι και την τελευταία ημέρα του 2015 γινόταν προσπάθεια να απεμπλακεί από τη γραφειοκρατία» κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ.

Συνολικά στα τέλη του 2018 υπολογίζεται ότι θα έχει επέλθει ανανέωση σε «κάτι λιγότερο από το 50% του στόλου», ανέφερε.


Νέα βάση αεροδιακομιδών και στη Θεσσαλονίκη, επαναλειτουργία των ελικοπτέρων

Με βάση τέλος τον γενικότερο σχεδιασμό του ΕΚΑΒ, αναβαθμίζονται οι δυνατότητες εξυπηρέτησης αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και με εναέρια μέσα σε πολλαπλά επίπεδα, αφού πέρα από τη βάση που ξεκίνησε να λειτουργεί στη Σύρο στα τέλη του 2012, αυτή της Ρόδου, που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, της Ελευσίνας που είναι η βάση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ αλλά και του Ακτίου που εξυπηρετεί τη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Καρακατσιανόπουλος ανέφερε πως πλέον «στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η δημιουργία βάσης αεροδιακομιδών και στη Θεσσαλονίκη», όπου ήδη το 2016 και το 2017 λειτούργησε ειδικό ελικόπτερο για την εξυπηρέτηση των αναγκών άμεσης βοήθειας της περιοχής, και ιδιαίτερα της Χαλκιδικής την καλοκαιρινή περίοδο.

Όσον αφορά δε στο σύνολο των εναέριων μέσων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας ο κ. Καρακατσιανόπουλος τόνισε πως «χρειάζεται διαδικασία ανασυγκρότησης που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια», ενώ για πρώτη φορά αναμένεται να λειτουργήσουν ειδικά αεροσκάφη.

«Έχει ανακοινωθεί η πρόθεση του "Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος" για την αγορά δύο αεροσκαφών ειδικά διαμορφωμένων για αεροδιακομιδή ασθενών, καθώς και για την επισκευή των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ τα οποία είχαν καθηλωθεί στο έδαφος από το 2008 και το 2012» ανέφερε ο κ. Καρακατσιανόπουλος ενώ σημείωσε πως υπάρχει επιπλέον τον ενδεχόμενο να ενισχυθεί και ο εξοπλισμός επιπλέον δύο ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας «τα οποία θα διατεθούν για σκοπούς αεροδιακομιδών».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *