ροή ειδήσεων

Στα λιμάνια: Εκσυγχρονίστηκαν 5 πλοηγίδες και έρχονται άλλες 7 τελευταίας τεχνολογίας



Οι 10 αλλαγές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας

Οι πέντε πλοηγίδες του Πλοηγικού Σταθμού Πειραιά, οι οποίες εξοπλίστηκαν με νέες μηχανές και ανακατασκευάστηκαν πλήρως, παρουσιάστηκαν σήμερα σε ειδική τελετή, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από τον Υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών επενδύσεων, Χρήστο Λαμπρίδη. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι είναι θέμα ημερών η προκήρυξη διαγωνισμού για την αγορά ακόμη επτά πλοηγίδων, ενώ θα γίνουν και προσλήψεις ώστε η πλοηγική υπηρεσία να εκσυγχρονιστεί πλήρως και να μπορεί να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες τόσο στο λιμάνι του Πειραιά όσο και σε όλο το λιμενικό δίκτυο της χώρας.


Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών επενδύσεων, Χρήστος Λαμπρίδης επεσήμανε ότι «το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, έχει ήδη προβεί σε ενέργειες τόσο ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της Πλοηγικής Υπηρεσίας, όσο και ενίσχυσης του δυναμικού της, προκειμένου να την καταστήσει αποτελεσματικότερη αλλά και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της».






Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όλο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας:

1. Ολοκληρώθηκε η προμήθεια -αγορά και εγκατάσταση 10 κύριων ναυτικών μηχανών diesel και δέκα μειωτήρων-αναστροφέων για τις έκτακτες ανάγκες των πλωτών μέσων-πλοηγίδων του Πλοηγικού Σταθμού Πειραιά, συνολικής αξίας 598.850 ευρώ. Με τη συγκεκριμένη δράση επετεύχθη η αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού του συνόλου των πέντε πλοηγίδων που διαθέτει σήμερα ο Πλοηγικός Σταθμός Πειραιά, καθώς αυτές είχαν περιέλθει σε περιορισμένη επιχειρησιακή λειτουργία ή/και ακινησία ενώ η συντήρηση του εξοπλισμού τους να είχε καταστεί προβληματική και ασύμφορη. Ειδικότερα, από τις πέντε πλοηγίδες λειτουργούσε μόνο μία και αυτή με περιορισμένες επιχειρησιακές δυνατότητες .

Σήμερα, με την αποκατάσταση των πεπαλαιωμένων μηχανών των πλοηγίδων του Πλοηγικού Σταθμού Πειραιά, με νέες υπερσύγχρονες, ηλεκτρονικές, άκαπνες, αθόρυβες, και αντικραδασμικές ναυτικές μηχανές (cummins) έχει επιτευχθεί σημαντική αύξηση της υπηρεσιακής τους ταχύτητας (περί τα 20 ναυτικά μίλια την ώρα), μείωση της κατανάλωσης καυσίμων καθώς και ενίσχυση της ελικτικής τους ικανότητας κατά την προσέγγιση των υπόχρεων για πλοήγηση πλοίων. Συναφώς βελτιώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών, καθώς μειώνεται σημαντικά ο χρόνος εξυπηρέτησης των πλοηγούμενων πλοίων δεδομένου ότι η μοναδική πλοηγίδα που λειτουργούσε πριν εφοδιαστεί με το νέο εξοπλισμό έπλεε με ταχύτητα 13 ναυτικών μιλίων την ώρα ενώ ο στόλος της πλοηγικής αυξάνεται κατά 4 σκάφη.



2. Έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για τη ναυπήγηση επτά νέων, σύγχρονης σχεδίασης και μοντέρνας ναυπηγικής κατασκευής, πλοηγίδων που θα εξασφαλίσει σε βάθος χρόνου την αδιάλειπτη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πλοήγησης στο σύνολο των Πλοηγικών Σταθμών της Επικράτειας. Την παρούσα χρονική περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η προβλεπόμενη από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, διαδικασία της «δημόσιας διαβούλευσης» για την υποβολή εποικοδομητικών σχολίων και παρατηρήσεων επί του τεχνικοοικονομικού περιεχομένου από ενδιαφερόμενους υποψηφίους αναδόχους στο συνταχθέν από αρμόδια Επιτροπή τεύχος τεχνικών προδιαγραφών για τη ναυπήγηση των ως άνω πλοηγίδων της Πλοηγικής Υπηρεσίας, προϋπολογισμού 4.000.000,00€. Μετά την ολοκλήρωση επεξεργασίας των σχολίων που θα προκύψουν από τη δημόσια διαβούλευση θα εκδοθεί η σχετική Διακήρυξη.

3. Καλύφθηκαν οι επτά (07) κενές θέσεις Πλοηγών του κλάδου Αρχιπλοηγών-Πλοηγών στους Πλοηγικούς Σταθμούς Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Σύρου καθώς επίσης και τρείς (03) κενές θέσεις κατώτερου προσωπικού Πλοηγικής Υπηρεσίας (ένας κυβερνήτης και ένας πρυμνοδέτης στον Πλοηγικό Σταθμό Πειραιά και ένας μηχανοδηγός στον Πλοηγικό Σταθμό Θεσσαλονίκης).

4. Αυξήθηκαν οι οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού Πλοηγικής Υπηρεσίας κατά 44 θέσεις – 16 Αρχιπλοηγοί – Πλοηγοί, οκτώ Κυβερνήτες, 11 μηχανοδηγοί και εννέα πρυμνοδέτες – δυνάμει του άρθρου 92 του Ν. 4504/2017.

Ήδη εκ των 44 νέων οργανικών θέσεων, έχουν κινηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την πλήρωση, επί του παρόντος, 26 νέων οργανικών θέσεων (12 πλοηγοί, 6 Κυβερνήτες και 8 Μηχανοδηγοί).

5. Προσλήφθηκαν 39 άτομα ως έκτακτο ναυτικό προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) για χρονικό διάστημα έως οκτώ (08) μήνες με σκοπό την κάλυψη έκτακτων αναγκών πλοήγησης πλοίων στους Πλοηγικούς Σταθμούς της Χώρας για το έτος 2017.



6. Προγραμματίζεται η πρόσληψη 35 ατόμων ως έκτακτο ναυτικό προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) για χρονικό διάστημα έως οκτώ (08) μήνες με σκοπό την κάλυψη έκτακτων αναγκών πλοήγησης πλοίων στους Πλοηγικούς Σταθμούς της Χώρας για το έτος 2018.

7. Συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή με σκοπό την αναμόρφωση του παρωχημένου θεσμικού πλαισίου για την οργάνωση και λειτουργία της Πλοηγικής Υπηρεσίας. Η εν λόγω επιτροπή, υπό τη συνδρομή του Παρέδρου ΝΣΚ, θα αναμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο για την πρόσληψη μόνιμου ανώτερου και κατώτερου ναυτικού προσωπικού καθώς και θα επανεξετάσει εν γένει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Πλοηγική Υπηρεσία.

8. Εξετάζεται η σκοπιμότητα ίδρυσης νέων Πλοηγικών Σταθμών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατόπιν αξιολόγησης των στοιχείων κίνησης υπόχρεων πλοίων προς πλοήγηση εξετάζουν την ίδρυση νέων Πλοηγικών σταθμών με στόχο την ενδυνάμωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους χρήστες των λιμένων, τη μέγιστη εξυπηρέτηση των προς πλοήγηση πλοίων και τη διασφάλιση των επιπέδων ναυσιπλοΐας.




9. Σύσταση νέας Διεύθυνσης Πλοηγικής Υπηρεσίας: σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που έχει εκπονήσει το Υπουργείο μας για τον νέο οργανισμό έχει προταθεί η σύσταση νέας Διεύθυνσης Πλοηγικής Υπηρεσίας με στόχο την αρτιότερη λειτουργία της αλλά και την αναβάθμιση των παρεχόμενων πλοηγικών υπηρεσιών. Το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έγκριση.

10. Τέλος, σημειώνεται ότι τα τέλη για την παροχή Πλοηγικών Υπηρεσιών είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, γεγονός που αν το συνδυάσει κανείς με τη συνεχόμενη προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών κατανοεί ότι ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών λιμένων».

Πηγή: www.newmoney.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *