ροή ειδήσεων

Σοβαρός τραυματισμός 9χρονης σε λούνα παρκ - Καταδικάστηκαν οι υπεύθυνοι



Το παιχνίδι σε λούνα παρκ της Χαλκίδας τον Ιούλιο του 2009 παρά λίγο να στοιχίσει τη ζωή της μικρής



Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας με την οποία επιβλήθηκαν σε κάθε ένα από τους τρεις υπεύθυνους Λούνα Παρκ, δηλαδή στην ιδιοκτήτρια, την υπεύθυνη και τον χειριστή, φυλάκιση δύο ετών, με τριετή αναστολή, για σωματική βλάβη από αμέλεια 9χρόνης, η οποία γλίστρησε από το κάθισμα με τις μπάρες του παιχνιδιού της «ταλάντωσης» και να πέσει από το ύψος των 10 μέτρων.

Η 9χρονη μαζί με τους γονείς της είχε πάει τον Ιούλιο του 2009 στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα και ανέβηκε μαζί με την μητέρα της στο παιχνίδι της ταλάντωσης του λούνα παρκ.

Όπως περιέγραψε ο πατέρας της ανήλικης «το μηχάνημα στη στιγμή άρχισε να γυρίζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και μετά από 20 δευτερόλεπτα άρχισα να βλέπω τα πόδια του παιδιού, να αρχίζουν να σηκώνονται από το πάτωμα».

Η μικρή καθόταν στη μέση του μηχανήματος και η μητέρα της ακριβώς δίπλα. Οι μπάρες ασφαλείας των μπάκετ καθισμάτων φάνηκε πως τελικά δεν ήταν αρκετές για να κρατήσουν το κοριτσάκι το οποίο άρχισε να γλιστράει σιγά σιγά. Η μητέρα της προσπάθησε να τη συγκρατήσει αλλά δεν μπορούσε λόγω της ταχύτητας που είχε αναπτύξει το μηχάνημα.

Από το έδαφος ο πατέρας της βλέποντας «την μικροκαμωμένη και αδύνατη κόρη του»- όπως την περιγράφει η αρεοπαγιτική απόφαση- να κρέμεται από τις μπάρες ασφαλείας, έτρεξε στον χειριστή του μηχανήματος και ζήτησε να σταματήσει τη λειτουργία του. Όμως, η άτυχη μικρή είχε ήδη πέσει στο έδαφος από ύψος 10 μέτρων.

Η ανήλικη διακομίστηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδος όπου μπήκε αμέσως στο χειρουργείο και έγινε αφαίρεση σπλήνας και στην συνέχεια διακομίστηκε στην εντατική του νοσοκομείου «Παίδων» των Αθηνών.

Σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση αποτέλεσμα της πτώσης ήταν η ανήλικη να υποστεί σωματική βλάβη και ειδικότερα «ρήξη σπληνός, θλάση νεφρού αριστερά, κάταγμα δεξιού ηβικού κλάδου, πνευμοθώρακος άμφω, υγρό στη σπληνονεφρική αύλακα, μικρή μετωπιαία θλάση αριστερά, εκτεταμένο μετωπιαίο αιμάτωμα αριστερά πολλαπλά κατάγματα σπλαχνικού κρανίου, κατάγματα ρινικού, ηθμοειδούς, οφθαλμικών κόγχων άμφω, πολλαπλά κατάγματα αριστερού μετωπιαίου οστού με μικρή παρεκτόπιση, νεφρική συλλογή στο άνω πόλο (ΔΕ) νεφρού θλάση άνω πόλου αριστερού νεφρού, ρωγμώδες κάταγμα (ΔΕ) ηβικού κλάδου πρόπτωση βολβού αριστερού οφθαλμού με μικρή παρεκτόπιση κροταφικά».

Οι τρεις υπεύθυνοι του λούνα παρκ που καταδικάστηκαν προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο και ζήτησαν να αναιρεθεί η απόφαση του δικαστηρίου της Χαλκίδας, αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο και επικυρώθηκε η ποινή που τους είχε επιβληθεί.

Ο Άρειος Πάγος αναφέρει ότι ο χειριστής του μηχανικού παιχνιδιού θα έπρεπε να ελέγξει με το χέρι (χειροκίνητα) ότι όλες οι ασφαλιστικές μπάρες επικάλυψης έχουν κλείσει κατά τον κατάλληλο και σωστό τρόπο, ενώ δεν θα έπρεπε να αφήσει η διαδρομή ανόδου να φθάσει σε υψηλή ταχύτητα περιστροφής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, αναφέρεται στην απόφαση ότι επέτρεψαν στην μικρή «η οποία ήταν μόλις 9 ετών, μικροκαμωμένη και αδύνατη, να επιβιβαστεί στο μηχάνημα, παρόλο που οι θέσεις με βάση τον τρόπο προσδεσίματος των επιβατών σ' αυτές, ήταν προορισμένες για ενήλικες, χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει επιπλέον μέτρα ασφαλείας (όπως π.χ. ζώνες ασφαλείας) ή έστω να την ενημερώσουν για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκληθούν από τη λειτουργία του μηχανήματος-παιχνιδιού για ορισμένες κατηγορίες επιβατών, όπως μικρότεροι από 1,2 μ. σε ύψος, ανάπηρα άτομα, καρδιοπαθείς, κ.λπ.».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *