ροή ειδήσεων

Ανοίγουν τον βηματισμό Αθήνα-Σκόπια με αμοιβαίες υποχωρήσεις για τη λύση του «Μακεδονικού»



Συνεχίζονται οι διεργασίες στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, με την Αθήνα να προετοιμάζει την στρατηγική της ενόψει της διαπραγμάτευσης, με φόντο την ενδοκυβερνητική διαφωνία για τη χρήση του όρου «Μακεδονία». Η ανάγκη επίλυσης του θέματος εντός του 2018, με τον καλύτερο τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα συζητήθηκε στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Τη θέση της κυβέρνησης ότι στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία, θέση που είχε προβάλει η Ελλάδα στο Βουκουρέστι το 2007, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αφού εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά, επέμεινε στη μη χρήση του όρου «Μακεδονία» εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα η λύση που θα δοθεί, να διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και να είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου»

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο που θα ασχοληθεί και με το θέμα της ονομασίας, ενώ εντός του μήνα δρομολογούνται επαφές σε κορυφαίο επίπεδο τόσο στην Αθήνα, όσο και σε ουδέτερο έδαφος.

Τη βεβαιότητα ότι ο Πάνος Καμμένος θα επιδείξει μια μεγάλη πολιτική ευλυγισία στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εκφράζει με συνέντευξή του στο Capital.gr ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης επιφυλάχθηκε να πάρει θέση για το θέμα της ονομασίας, τονίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει «την επίσημη θέση της πλειοψηφίας».

Διαλλακτικός ο Ζάεφ

Την πρόθεσή του να συμβάλει στη διαπραγμάτευση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, στην πρώτη συνέντευξη που δίνει σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης. Η συνέντευξη του θα μεταδοθεί την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, στις 20:00 στον Alpha. Απευθυνόμενος τόσο στον ελληνικό λαό, όσο και στον λαό της χώρας του, αναφέρει πως το συμφέρον των δύο χωρών είναι να βρεθεί λύση μέσα στο α’ εξάμηνο του 2018. Αποκηρύσσει τις πρακτικές του προκατόχου του, Νίκολα Γκρουέφσκι, και εξηγεί γιατί δεν συμφωνεί με τη θέση των προηγούμενων πρωθυπουργών, δηλαδή πως «είναι οι μοναδικοί κληρονόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Οι πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα σε Αθήνα και Σκόπια με απώτερο στόχο την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ σχολιάζονται από τον γερμανικό Τύπο. Η Südwest Presse κάνει λόγο για «κινητικότητα στη διαμάχη για την ονομασία», αποδίδοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη στην αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ.

Επί ποδός οι ακραίοι

Εν τω μεταξύ, εθνικιστικοί κύκλοι τόσο εντός Ελλάδας όσο και στη γείτονα αντιδρούν στη διαδικασία επίλυσης του ονόματος. Ηλεκτρονικές υπογραφές συγκεντρώνει η «Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων» ενώ προγραμματίζεται συγκέντρωση στις 21 του μήνα στον λευκό Πύργο από την ομάδα «Κίνηση Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν». Στην αντίπερα όχθη, καμπάνια για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, για το θέμα της ονομασίας, ξεκίνησε η ακραία εθνικιστική οργάνωση επονομαζόμενη «»Μακεδονική» Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά. Με moto: «Το όνομά μας είναι η »Μακεδονία»”

Newsroom Αθήνα 9,84

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/1/18 13:18

    Το κακο σε αμερικη καναδα και αυστραλια ξεκιναει απο εκει και οχι απο την ΦΥΡΟΜ.Εχω γνωρισει ατομα τετοιας καταγωγης που δεν εχουν πατησει καθολου το ποδι τους εκει,αλλα ειναι φανατισμενα μεχρι εκει που δεν παει.Αντιπαθουν στο επακρο ελληνες και βουλγαρους,αυτοκυρησονται ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ και εχουν φυτεψει ψευτοακαδημαικους ανθελληνες στην πλοιοψηφια στα πανεπιστημια που τους εκτρφουν αυτην την ψευδαισθηση.Αντι να ασχολουνται οι δικοι μας πολιτικοι με αυτους εκει και να τους απαγορεψουν να διαδιδουν αθλιοτητες,με αποτελεσμα καθε δεκαετια που περναει να αυξανονται οι δηθεν μακεδονες,καθονται και ασχολουνται με ανοησιες σε ουδετερα εδαφη,που απο κρυβονται πολιτικοι αυτων των τριων κρατων,ΗΠΑ,ΚΑΝΑΔΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.Σταματηστε το κακο απο την ριζα του γιατι οσο το αφηνετε και πετατε τις πατατες στους επομενους,στο τελους θα εχουν μαζευτει κατι εκατομυρια φαντασμενοι πανω σε αλογα να διεκδικουν με δικο τους στρατο αυτο που λεγετε σημερα ΦΥΡΟΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *