ροή ειδήσεων

Τσίπρας: Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά η ονομασία - Ζάεφ: Αλλάζουμε το όνομα στο αεροδρόμιο



«Δεν θέλουμε να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό» είπε ο πρωθυπουργός - Λύση-«πακέτο» με σύνθετη ονομασία και ισχύ έναντι όλων, για να προχωρήσει η ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ - «Πρώτα ο αλυτρωτισμός, μετά το όνομα»: αυτό το μήνυμα έστειλε στα Σκόπια ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.



«Δεν θέλουμε να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Με τον Ζάεφ έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με υπευθυνότητα».

Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ζάεφ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης, για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια, διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Και συνέχισε: «Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγύησεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι, προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων. Κατέστησε σαφές, δε, ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε μια σύνθεση ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ.

Επισήμανε, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τον διαβεβαίωσε πως είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες, άμεσα, σε αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μας, με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας».

«Θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσουμε όλο το πλαίσιο των δυσκολιών» τόνισε ακόμη.

Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διαμήνυσε ακόμη ο κ. Ζάεφ, σημειώνοντας πως η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. «Ήρθε η στιγμή να βρούμε μία λύση σε ένα πρόβλημα που υπάρχει 25 χρόνια -είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ» σχολίασε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, τόνισε ότι η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας, για να δείξουμε πρακτικά ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους.






Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *