ροή ειδήσεων

Πόσο «απειλητική» είναι η άνοδος της Τουρκίας;



Οι λόγοι για τους οποίους το 2017 ο ελληνικός τουρισμός είδε αύξηση των αφίξεων είναι πολλοί και έχουν αναλυθεί επαρκώς εδώ στο Tornos News. Ένας από αυτούς ήταν και η γεωπολιτική συγκυρία που δημιούργησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις και ο απόηχος του πραξικοπήματος της Τουρκίας, που «απομάκρυναν» τους touroperators από τη γειτονική ανταγωνίστρια χώρα.

Φέτος πολλοί επιχειρηματίες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός της Τουρκίας ανακάμπτει και ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αντίθετα θα πρέπει να κάνουμε γρήγορα κινήσεις προκειμένου να μην μας «κλέψει» κρατήσεις η γειτονική χώρα.

Αν και, φυσικά, ως γενική στρατηγική αυτό είναι απολύτως σωστό, καθώς δεν μπορεί μια χώρα να στηρίζει τις τουριστικές της επιδόσεις στην όποια «στραβή» συμβεί –ή δεν συμβεί- στους ανταγωνιστές της, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο (δηλαδή φέτος), τα νούμερα δείχνουν ότι όσο καλά και να πάει η Τουρκία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να απειλήσει τις αναμενόμενες καλές επιδόσεις της Ελλάδας.

Ήδη τα μηνύματα από τις προκρατήσεις που γίνονται μέσω των tour operators (οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη high season τους σε ό,τι αφορά τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας), δείχνουν ότι οι αφίξεις θα σημειώσουν διψήφια άνοδο. Πολλοί παράγοντες μάλιστα εκτιμούν ότι φέτος η Ρόδος, η Κως, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κρήτη θα «γεμίσουν» περίπου 15 ημέρες νωρίτερα από ό,τι πέρυσι, δηλαδή περίπου στις αρχές Μαΐου. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι οι tour operators, προβλέποντας αυτή την αυξημένη ζήτηση για Ελλάδα, έχουν ήδη προσθέσει στα πακέτα τους και άλλους, λιγότερο γνωστούς για τους ξένους, Ελληνικούς προορισμούς.

Και όπως οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν, τότε και μόνο τότε η Τουρκία θα μπορέσει να αντλήσει όσους δεν καταφέρουν να βρουν πακέτα για Ελλάδα σε συμφέρουσα τιμή.

Επιπλέον, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ένα πλεονέκτημα: να καταφέρνει να συγκεντρώνει ζήτηση, χωρίς να υποτιμά σε ασύμφορα επίπεδα τιμών το προσφερόμενο προϊόν της, ένα πλεονέκτημα που έχει χάσει η Τουρκία τα τελευταία χρόνια λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε.

Όλο το διακύβευμα, λοιπόν, είναι, πώς θα μπορέσει η χώρα μας να διατηρήσει αυτό το πλεονέκτημα και τα επόμενα χρόνια, ένα θέμα με το οποίο η τουριστική ηγεσία θα πρέπει να ασχοληθεί από τώρα.

tornosnews

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *