ροή ειδήσεων

Τιμή στον Βέλγο γιατρό που περιέθαλπε επί 30 χρόνια Ελληνες χανσενικούς



Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης θα βραβεύσει τον ουμανιστή, φιλέλληνα Ελβετό γιατρό κ. Julien Grivel, τον οποίο θα δεχθεί αύριο Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, στις 10:00, στο γραφείο του.

Η βράβευση θα γίνει για τη μεγάλη ανθρωπιστική δράση του κ. Grivel, ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων, περιέθαλπε ανιδιοτελώς τους Έλληνες χανσενικούς επί τρεις δεκαετίες ταξιδεύοντας από την πατρίδα του στη χώρα μας.

Η Βουλή των Ελλήνων βραβεύει τον κ. Grivel λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη στο κοινοβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Χανσενικών και τη συνάντηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του με τον Πρόεδρο της Βουλής, στις 2 Φεβρουαρίου.

Λίγα λόγια για τον Julien Grivel

Από το 1972 μέχρι το 1998 μετέβαινε τουλάχιστον 2 φορές τον χρόνο, για 15 μέρες, στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων ´Αγία Βαρβάρα´, στο Αιγάλεω, όπου περιέθαλπε αφιλοκερδώς τα δόντια των χανσενικών του Ιδρύματος.

Το 1980 τιμήθηκε με τον Αργυρό Σταυρό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Το 1998 ανακηρύχθηκε διδάκτορας Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μετά την εκπόνηση και υποστήριξη της διατριβής του, με τίτλο ´Η νόσος του Χάνσεν στην Ελλάδα και στην Κρήτη κατά τον εικοστό αιώνα´, για την οποία έλαβε το βραβείο Tissot.

Η διατριβή μεταφράστηκε στα ελληνικά και εκδόθηκε από την Κοινοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ελούντας (Κ.ΕΠ.ΑΝ.ΕΛ.), το 2002. Το 2008 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Ιδρυτικό μέλος, από το 1988 μέχρι το 1996, της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACDAM, στο Μαλί της Αφρικής, ασχολήθηκε με την εκπαίδευση νοσοκόμων – οδοντιάτρων, ίδρυσε δύο κέντρα οδοντιατρικής, ένα χειρουργείο και εξασφάλισε τον εξοπλισμό πολλών μαιευτηρίων, τόσο στο χωριό Μπαρουέλι όσο και στην πόλη του Σέγκου.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *