ροή ειδήσεων

Τα 88 προαπαιτούμενα... εξόδου



Στο κλείσιμο των τελευταίων προαπαιτούμενων (υπουργικές αποφάσεις, ερμηνευτικοί εγκύκλιοι) που απορρέουν από την 3η αξιολόγηση θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει θετική εισήγηση για τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ από το EuroWorkingGroup (EWG), που συνεδριάζει αυτή την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.

Βέβαια τα «ραντάρ» των δανειστών έχουν ήδη στραφεί στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς παρακολουθώντας τη στάση των ελληνικών αρχών απέναντι στις αποφάσεις των συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας, οι οποίοι ο ένας μετά τον άλλον παρατείνουν την αποχή τους από αυτή τη διαδικασία.

Εξυπακούεται ότι μετά από αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα εκεί που θα δώσει έμφαση το EWG θα είναι στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που είναι συνδεδεμένοι με μείωση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων.

Στις 21 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία και μετά από αυτή την ημερομηνία όλοι οι πλειστηριασμοί πανελλαδικά θα διενεργούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Εφόσον η κυβέρνηση περάσει αβρόχοις ποσίν από την πρώτη συνεδρίαση του EWG υπό τον Χανς Φάιλμπριφ, ο οποίος ως στενός συνεργάτης του Γερούν Ντάισελμπλουμ γνωρίζει άριστα το ελληνικό θέμα, θα ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης από τον ESM προς το τέλος Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο.

Οπως είναι ήδη γνωστό από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, η Αθήνα θα λάβει τώρα ένα ποσό της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ και την άνοιξη, υπό όρους, το υπόλοιπο 1 δισ. που θα κατευθυνθεί για την αποπληρωμή των εσωτερικών οφειλών του κράτους.

Μετά την πίστωση των 5,7 δισ. τη σκυτάλη θα πάρουν οι διεργασίες για την 4η και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις εκπρόσωποι των δανειστών (E.E., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) θα έρθουν περί τα μέσα Μαρτίου στην Αθήνα, για να εξετάσουν και να συζητήσουν από κοντά με την ελληνική πλευρά τα σημεία που οι ίδιοι θεωρούν κρίσιμα αλλά και για να περάσουν από το «μικροσκόπιο» το περίγραμμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, τα μέτρα δηλαδή που θα οδηγούν σε πλεονάσματα 3,5% έως το 2022.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα διακοπούν για το Πάσχα και θα συνεχιστούν αμέσως μετά, με το ΔΝΤ να έχει τον πρώτο λόγο σε αυτές εφόσον «επιβιβαστεί» στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το διάστημα μέχρι οι δανειστές να έρθουν στην Αθήνα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα έχει συνεχείς τηλεδιασκέψεις για να «τρέξει» η 4η αξιολόγηση, η οποία συνολικά περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα.

Αυτά μεταξύ άλλων είναι:

● Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: κατάθεση νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος έως τον Μάιο του 2018, με το οποίο η κυβέρνηση θα δεσμεύεται για τα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και τις μεταρρυθμίσεις για την περίοδο 2019-2022.

● Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: οι δανειστές απαιτούν να τρέξουν γρηγορότερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων, ενώ η έκθεση συμμόρφωσης κάνει λόγο για 40.000 ετησίως την ερχόμενη τριετία. Απαιτείται να μπουν περισσότεροι συμβολαιογράφοι ανά την επικράτεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κάλυψη όλης της χώρας.

● Αφορολόγητο: τον Μάιο θα αποφασιστεί αν η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα ισχύσει το 2019 αντί του 2020, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές θεωρεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

● Ανεξάρτητες Αρχές: μεταρρύθμιση του πλαισίου των Ανεξάρτητων Αρχών με στόχο την αυτονομία τους και την αποτελεσματικότητά τους. Εχουν βάλει ήδη στο «μάτι» τις 23 από τις 31 Ανεξάρτητες Αρχές που αριθμεί η χώρα, ενώ έχουν ζητήσει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία για τη νέα «Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος» που συστήνεται και θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών. Τον συντονισμό της νέας διεύθυνσης θα έχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν άρεσε στους δανειστές, που θεωρούν ότι το νέο Σώμα θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο και να μη λογοδοτεί πουθενά, όπως και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

● ΕΝΦΙΑ: τον Μάιο, αν χρειαστεί, θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ (αναπροσαρμογή συντελεστών και διεύρυνση της φορολογικής βάσης), για να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του φόρου τον Αύγουστο του 2018.

● Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές στο Δημόσιο από την 1η Μαΐου.

● ΦΠΑ στα νησιά: τέλος Ιουνίου η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα υπόλοιπα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).

● Είσπραξη ληξιπρόθεσμων: προμήθεια τον Φεβρουάριο λογισμικού που επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

● Ναυτιλία: τον Μάρτιο η αναθεώρηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος.

● Συντάξεις: επανυπολογισμός όλων των συντάξεων μέχρι τα μέσα Μαρτίου, για να γίνουν οι μειώσεις το 2019.

● Νέες συντάξεις: τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει γίνει η επεξεργασία όλων των αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του 30% των αιτήσεων συνταξιοδοτήσεων που υποβλήθηκαν το 2017 και 13.800 αιτήσεων επικουρικών συντάξεων που υποβλήθηκαν από 1/1/2015 έως 31/12/2016.

● ΕΚΑΣ: μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ του 2019.

● Ιδιωτικοποιήσεις: έως τον Μάρτιο να έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί πώλησης για ΔΕΠΑ (65%), ΕΛ.ΠΕ. (35%), ΔΑΑ (30%), ΟΤΕ (5%). Εως τον Ιούνιο 2018, η πώληση του 17% της ΔΕΗ.

● Φάρμακα: νέο δελτίο τιμών φαρμάκων μέχρι τον Μάιο του 2018 με στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

● Αδήλωτη εργασία: μέχρι τον Μάιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας, του υπουργείου Οικονομικών, των ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ και της Ελληνικής Αστυνομίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

● ΔΕΗ: μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ο νόμος για τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ. Νωρίτερα η κυβέρνηση στέλνει την τελική δεσμευτική συμφωνία για τις προς πώληση μονάδες στην Κομισιόν. Επιπλέον μέτρα για την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών.

● Αγορά εργασίας: Τον Μάρτιο, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συμφωνία με τους θεσμούς, η κυβέρνηση θα αναπτύξει έναν αξιόπιστο διοικητικό μηχανισμό που θα αξιολογεί την αντιπροσωπευτικότητα στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *